Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Έρντογαν είχε χθες, Τρίτη ο Ερσίν Τατάρ με αφορμή την πρώτη επέτειο από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε ανακοίνωση της «προεδρίας», η οποία γράφει πως ο κ. Έρντογαν έκανε ειδική αναφορά στους πολίτες του ψευδοκράτους που έχασαν τη ζωή τους και ευχήθηκε υπομονή στις οικογένειές τους.

Ο Τ/κ ηγέτης ενημέρωσε τον Τούρκο Πρόεδρο σε σχέση με τα μνημόσυνα στα κατεχόμενα για τα θύματα του σεισμού, σημειώνοντας ότι νιώθουν τον ίδιο πόνο όπως την πρώτη μέρα.

Τατάρ και Έρντογαν αντάλλαξαν ευχές και για την μουσουλμανική μέρα Miraç Kandili, όπως αποκαλείται το βράδυ της αναλήψεως του Μωάμεθ στους ουρανούς.

Δεν υπάρχει στην ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφορά σε Κυπριακό.

Εξάλλου, σε μήνυμά του για την δολοφονία πέντε Τουρκοκυπρίων στον Άγιο Σωζόμενο στις 6 Φεβρουαρίου 1964, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την θέση του ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η ίση κυριαρχία αποτελούν κόκκινη γραμμή. «Θα συνεχίσουμε χωρίς υποχωρήσεις από την πολιτική μας του ‘ισότιμου καθεστώτος και του ίσου κυρίαρχου κράτους’ που ακολουθούμε με την ισχυρή στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα».