Σκλήρη μάχη αρχίζει από τούδε και στο εξής για τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, με τους νικητές της σημερινής κάλπης, που στήθηκε ενώπιον των μελών του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, να δηλώνουν έτοιμοι να ριχθούν στον αγώνα για μια θέση στην Ευρωβουλή. Μιχάλης Χάτζηπαντέλα, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Λουκάς Φουρλάς και Χρίστος Αγγελίδης ήταν οι νικητές που έβγαλε η κάλπη, ένω η αναμέτρηση σημαδεύτηκε από μια ανατροπή, αφού αποκλείστηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Μάριος Πελεκάνος.

Μιλώντας στο philenews, o πρώτος σε ψήφους, Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα τιμητικό. Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού για την εμπιστοσύνη και την επιλογή μου ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές 2024».  

Τόνισε ότι «ο αγώνας μας είναι συλλογικός και θα τον δώσουμε με  οδηγό τις αξίες και τις αρχές μας, με στόχο η παράταξή μας να αναδειχθεί πρώτη».

Από πλευράς του, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στο philenews, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, που τον τίμησαν με τη ψήφο τους» και συμπλήρωσε ότι «ήταν όλοι οι υποψήφιοι αξιόλογοι, τώρα αρχίζει μια νέα μάχη για την Ευρωβουλή και για τη συσπείρωση της παράταξής μας, ούτως ώστε να έχουμε δυνατή φωνή στη Ευρώπη. Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσω και τις θέσεις μου στον κόσμο, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα, που μας αγγίζουν».

Κληθείς να σχολιάσει πώς πήρε την απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές, μετά την αποχώρησή του από την Πολιτική, σημείωσε ότι «δεν είχα αποκλείσει ότι θα επανέλθω. Είχε κλείσει ένας κύκλος και χρειαζόμουν ξεκούραση. Θεωρώ ότι όλη μου η καριέρα, μέχρι σήμερα, έχει να κάνει με την ΕΕ, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Ξέρω τους Θεσμούς, υπηρέτησα την Κομισιόν, υπηρέτησα ως υπουργός το Συμβούλιο και τώρα θέλω να κλείσω τον ευρωπαϊκό κύκλο με την υπηρεσία στην Ευρωβουλή, σε δύσκολους καιρούς και στην οικονομία και γεωπολιτικά, προκειμένου να αρθρώσουμε πολιτικό λόγο για το καλό όλων μας».

Με τη σειρά του, ο Χρίστος Αγγελίδης ανέφερε «συγκινητική στιγμή. Μια προσπάθεια πολλών μηνών έφθασε στο τέλος της με αίσια κατάληξη. Τώρα ξεκινούμε δουλειά, όλοι μαζί, ο καθένας όμως και για τη δική του εκλογή και για τα ποσοστά  του κόμματος. Από Δευτέρας θα ξεκινήσουμε δουλειά, με την προοπτική της εκλογής. Ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στους συνυποψήφιους μου».

Έκπληξη ο αποκλεισμός Πελεκάνου

Yπενθυμίζεται ότι σημερινή συνεδρία, πρώτος στις επιλογές των μελών του Πολιτικού Γραφείου για το ευρωψηφοδέλτιο κατετάγη ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα με 92 ψήφους. Ακολουθούν οι Κωνσταντίνος Πετρίδης με 77 ψήφους, ο Λουκάς Φουρλάς με 74 και ο Χρίστος Αγγελίδης με 66 ψήφους. Εκτός κούρσας, έμειναν οι Μάριος Πελεκάνος με 61 ψήφους και Ονησίφορος Ιορδάνου με 32 ψήφους.

Σε μια αναμέτρηση, που σημαδεύτηκε από μεγάλο παρασκήνιο, έκπληξη για πολλούς αποτέλεσε ο αποκλεισμός του αντιπροέδρου του κόμματος Μάριου Πελεκάνου και η είσοδος στο ψηφοδέλτιο του Χρίστου Αγγελίδη.

Η Χριστιάνα Ξενοφώντος και Ελένη Σταύρου εξασφάλισαν τις άλλες δύο θέσεις στο ψηφοδέλτιο, μέσω του εσωτερικού κανονισμού και των ποσοστόσεων, που ισχύουν για τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 35 ετών.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες μόνο ώρες από την εκλογική αναμέτρηση ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, ο βουλευτής του κόμματος, Κυριάκος Χατζηγιάννης απέσυρε το ενδιαφέρον του.

Έστειλε σύνθημα νίκης η Αννίτα

Η πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία της, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, έστειλε μήνυμα νίκης και ενότητας, σε μια χρονική συγκυρία όπου η Πινδάρου παλεύει να κλείσει πληγές του παρελθόντος.

Αναφερόμενη στην επικρατούσα εσωστρέφεια, κάλεσε τα μέλη να αφήσουν πίσω τις αντιπαραθέσεις που ταλανίζουν το κόμμα από τις προεδρικές εκλογές. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που επιθυμούν να περάσουμε στη δεύτερη θέση. «Να μην επιτρέψουμε σε όσους εμβόλιμα προσπαθούν να δημιουργήσουν περιρρέουσα ότι ο ΔΗΣΥ έχει κολλήσει στην εσωστρέφεια και θα περάσει στη δεύτερη θέση να γευτούν τη δικαίωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στον Συναγερμό αγαπητοί και αγαπητές μάθαμε να μιλάμε ανοικτά ακόμη και να διαφωνούμε ανοικτά, ξέρουμε όμως πολύ καλά την κρίσιμη στιγμή να ενεργοποιούμε εσωτερικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας και να γινόμαστε ένα αρραγές μέτωπο, για να πετύχουμε την αποστολή μάς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Πρόεδρος του κόμματος επεσήμανε ότι αν για κάτι δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τον ΔΗΣΥ αυτό είναι το όραμα, κάνοντας ειδική μνεία στη συμβολή του ΔΗΣΥ στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και στις ευρωπαϊκές παρακαταθήκες του κόμματος, ενώ υπογράμισε ότι σήμερα ο ΔΗΣΥ αποτελεί τη μόνη επιλογή απέναντι στην άνοδο της Aκροδεξιάς και τη δημαγωγία της Αριστεράς.

Το “όχι” του Κάρουλλα στην Αννίτα

Στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, αιφνιδίασε η πρόταση της Αννίτας Δημητρίου να εισηγηθεί στον αντιπρόεδρο και βουλευτή του κόμματος Γιώργο Κάρουλλα να είναι υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τον Δήμο Λάρνακας, παρά τη μη συγκατάθεση του ιδίου.

Ο κ. Κάρουλλας, όπως αναμενόταν, απέρριψε την πρόταση. Σε μήνυμα που απέστειλε προς τα μέλη του κόμματος, σημείωσε: «Ευγενικά απορρίπτω την πρόταση, όπως είχα αναφέρει επανειλημμένα στις συζητήσεις, μέχρι και μία ώρα πριν τη σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου, σήμερα και συνεχίζω να υπηρετώ ως αντιπρόεδρος και βουλευτής Αμμοχώστου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου παρευρεύθησαν, μεταξύ άλλων, ιστορικά και ηγετικά στελέχη του κόμματος όπως ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Ιωάννης Κασουλίδης, o Xάρης Γεωργιάδης κι ο Παναγιώτης Δημητρίου, ενώ αισθητή ήταν η απουσία του τέως προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, o οποίος επέλεξε να παρευρεθεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ακρόασης 2024.