Τα προβλήματα άλλων κομμάτων και κυρίως του Δημοκρατικού Συναγερμού ανοίγουν την όρεξη στο ΕΛΑΜ. Η κυπριακή ακροδεξιά διεκδικεί για πρώτη φορά δύο Δημαρχίες και μάλιστα μεγάλων πόλεων, με δικό της υποψήφιο και βάζει γενικά ψηλά τον πήχη.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του βουλευτή του κόμματος Σωτήρη Ιωάννου για τη Δημαρχία της Λάρνακας, τις επόμενες μέρες, αναμένεται και επίσημη εξαγγελία του έτερου βουλευτή του κόμματος Λίνου Παπαγιάννη για τη Δημαρχία του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου.

Θα ακολουθήσει και η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Μιχάλη Μιχαήλ για την αντιδημαρχία Πάφου.

Οι περιπτώσεις όμως Παπαγιάννη και Ιωάννου έχουν ιδιαίτερη σημασία στην όλη εξίσωση του πολιτικού σκηνικού και είναι συνεπακόλουθα και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στα κόμματα.

Η υποψηφιότητα Σωτήρη Ιωάννου στο Δήμο Λάρνακας δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα απέναντι στον Ανδρέα Βύρα. Ούτε ήταν προγραμματισμένη στρατηγικά από το ΕΛΑΜ η διεκδίκηση της Δημαρχίας Λάρνακας.

Η απουσία όμως υποψηφίου από πλευράς ΔΗΣΥ και η αδυναμία που φαίνεται να υπάρχει στο συναγερμικό στρατόπεδο για λήψη αποφάσεων, δημιούργησαν ένα κενό το οποίο έσπευσε το ΕΛΑΜ να καλύψει με δικό του υποψήφιο. Παράγοντες της Λάρνακας σημειώνουν πώς εάν δεν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα από το χώρο της Δεξιάς, ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ θα συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων από άτομα που θα ήθελαν να ψηφίσουν τον απέναντι υποψήφιο του Βύρα, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Το ποσοστό αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα το κεφαλαιοποιήσει το ΕΛΑΜ και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, όμως το κέρδος θα είναι ότι σιγά- σιγά απενοχοποιείται η ψήφος στο κόμμα της ακροδεξιάς.

Ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου, ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα» χθες ότι θα έχει υποψήφιο για την Αμμόχωστο τον Λίνο Παπαγιάννη. Μια ανακοίνωση η οποία ήρθε πάλι να προλάβει την ανακοίνωση υποψηφίου από πλευράς ΔΗΣΥ. Η Πινδάρου σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα Ανδρέα Βραχίμη, όμως και πάλι η καθυστέρηση που υπήρξε έδωσε περιθώριο στο ΕΛΑΜ να ανακοινώσει πρώτο υποψήφιο. Ο Λίνος Παπαγιάννης είναι αρκετά δημοφιλής στην επαρχία του και αναμένεται ότι, λόγω και των εξελίξεων στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου και της στασιμότητας στο Κυπριακό, θα προσελκύσει ένα αριθμό ψηφοφόρων της Δεξιάς.

Εντός του μήνα το ΕΛΑΜ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει και το ψηφοδέλτιο του για τις ευρωεκλογές. Γεάδης Γεάδη, Πόλυς Ανωγυριάτης και Λίνος Χατζηγεωργίου είναι τα τρία ονόματα που θεωρούνται κλειστά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια για να υπάρξει τουλάχιστον μια αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στο ψηφοδέλτιο, ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρχει και γυναίκα υποψήφιος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το κόμμα της ακροδεξιά διεκδικεί γενικότερα μια πιο ισχυρή παρουσία στον κομματικό χάρτη.

Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν το ΕΛΑΜ να έχει απαιτήσεις για διψήφιο αριθμό ποσοστών, παρόλο που η ηγεσία του κρατεί χαμηλούς τόνους, προφανώς για να μην προκαλεί και να για να μην ξυπνήσει αντανακλαστικούς μηχανισμούς άλλων κομμάτων. Οι κινήσεις όμως του ΕΛΑΜ, δείχνει ότι έχει βλέψεις για μεγάλα πράγματα….

Έβαλε τον πήχη στο 7,5% ο Καρογιάν

Συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι η Γραμματεία και το Πολιτικό Γραφείο της ΔΗΠΑ με θέμα τις τοπικές εκλογές με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα γίνει εισήγηση για τους υποψηφίους των πέντε Δήμων που δεν έχει ανακοινώσει στήριξη ακόμα το κόμμα. Η τελική επικύρωση θα γίνει σ’ επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής. Στα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις Ευρωεκλογές αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η Παράταξη θα ολοκληρώσει τις διεργασίες για πλήρη ψηφοδέλτια.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, υπογράμμισε την ικανοποίησή του που η Παράταξη, παρόλο που είναι ένα νέο κόμμα, θα εκπροσωπηθεί με ικανότατους πολίτες σε όλη της Κύπρο, στις ελεύθερες περιοχές αλλά και κατεχόμενους Δήμους μας.

Έκανε μάλιστα και πρόβλεψη για το ποσοστό της ΔΗΠΑ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά που γράφει στις δημοσκοπήσεις. «Τώρα η πρόβλεψή μου είναι στο 7,5% συν». «Αυτή είναι η εκτίμησή μου, είναι δύσκολος στόχος αλλά όχι ανέφικτος», ανέφερε