– Πώς βλέπετε την κατάσταση στον ΔΗΣΥ. Φαίνεται ότι επικρατεί μια βαθιά εσωστρέφεια στο κόμμα. Η δική σας ανάγνωση ποια είναι;

– Η δική μου διαπίστωση είναι ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός βιώνει ενδεχόμενα τη χειρότερη κρίση από της ίδρυσης του. Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο θέμα εσωστρέφειας, είναι και θέμα έλλειψης θέσεων. Πολιτικών αλλά και προσανατολισμού σε σειρά θεμάτων. Σαν κόμμα λυπούμαι να πω ότι χάσαμε το στίγμα μας. Αυτό καταγράφεται και από τις συνομιλίες που έχουμε με τον κόσμο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση στο κόμμα. Πρώτα και πάνω απ΄όλα φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία μεταξύ της ίδιας της ηγεσίας, εάν το κόμμα πρέπει να συνταυτίζεται με την κυβέρνηση ή αν πρέπει να είναι ταγμένο στην αντιπολίτευση. Το σλόγκαν «εποικοδομητική αντιπολίτευση» θεωρώ ότι πλέον μόνο γέλωτα στους υποστηρικτές του κόμματος προκαλεί.

Όμως το δυσάρεστο είναι πως όσες φορές ο Δημοκρατικός Συναγερμός αντιμετώπιζε προβλήματα, αυτά τα προβλήματα επηρέαζαν και την σταθερότητα της ίδιας της χώρας. Η Κύπρος έχει ανάγκη ένα συμπαγή Δημοκρατικό Συναγερμό γιατί ο ΔΗΣΥ απέδειξε ότι είναι ο πυλώνας σταθερότητας. Αυτό απεδείχθη περίτρανα ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία όταν και διαχειριστήκαμε με μεγάλη επιτυχία τις μεγάλες κρίσεις που προέκυψαν. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν ο στυλοβάτης της κυβέρνησης και υποστηρικτής της προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, της εξόδου από το μνημόνιο αλλά και της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης του covid. Εμείς δεν είμαστε αγνώμονες. Είχαμε για μεγάλο διάστημα την στήριξη και του ΔΗΚΟ αλλά και του ΕΥΡΩΚΟ πλην όμως η χώρα μας δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στην κατάσταση που είναι σήμερα χωρίς την καταλυτική δράση και παρουσία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

– Είναι θέμα ηγεσίας;

– Είναι θέμα όλων μας. Σαφώς όμως είναι και θέμα ηγεσίας, γιατί πάρα πολύ απλά έχουν καταγραφεί σημαντικότατες αστοχίες που αφήνουν εκτεθειμένη την ηγεσία, με πολύ πρόσφατο παράδειγμα, τα όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο πολιτικό γραφείο με το θέμα της δημαρχίας της Λάρνακας. Θεωρώ ότι αυτό έχει πλήξει το κύρος της φίλης Προέδρου Αννίτας Δημητρίου, η οποία χρεώνεται τον χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος. Είναι αδιανόητο να ανακοινώνεται η υποψηφιότητα ενός εκ των αντιπροέδρων για την θέση δημάρχου όταν ο ίδιος δήλωσε ότι το αρνήθηκε προηγούμενα και μάλιστα κατ΄επανάληψη. Αυτή η εξέλιξη ήρθε να προσθέσει στην αμφισβήτηση της ηγεσίας αλλά και σε αυτό που εσείς ονομάζετε εσωστρέφεια.

Θέμα αξιοπρέπειας η απόσυρση του ενδιαφέροντος για Λευκωσία

– Το όνομα σας ακουγόταν ως ενδιαφερόμενου για το  δήμο Λευκωσίας. Τι έγινε και  αποσύρατε τον ενδιαφέρον σας;

– Με την ολοκλήρωση της υπουργικής μου θητείας γνωστοποίησα το ενδιαφέρον μου για το θέμα της Δημαρχίας της Λευκωσίας. Σεβόμενος τις εκλογικές διεργασίες που λάμβαναν χώρα μετά τις Προεδρικές εκλογές απέφυγα την όποια δημόσια τοποθέτηση γιατί δεν ήθελα να προκαταλάβω καταστάσεις. Έδωσα χρόνο στη νέα ηγεσία να προβεί στους ενδεδειγμένους χειρισμούς που για μένα ήταν, η θέσπιση κριτηρίων τα οποία θα έπρεπε να πληρούν οι υποψήφιοι, όπως η προσωπικότητα, η κατάρτιση, η εμπειρία, η εκλεξιμότητα αλλά βεβαίως η γνώση και η πίστη στο εγχείρημα της μεταρρύθμισης.

Ιδιαίτερα για τον νέο ημικατεχόμενο μητροπολιτικό Δήμο της πρωτεύουσας θεωρώ ότι η επιλογή θα έπρεπε να είναι το προϊόν έντονης συζήτησης και παρουσίασης των θέσεων των ενδιαφερομένων για την μεθοδολογία και τον τρόπο αντίληψης της συνένωσης των νέων οντοτήτων, των ιδιαιτεροτήτων της περιτειχισμένης πόλης, της νέας τάξης πραγμάτων που δημιουργείται με την συμπερίληψη στο νέο Δήμο σχεδόν όλων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, τις θέσεις για την παρατηρούμενη αποψίλωση του αστικού εμπορικού κέντρου, την συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στο κατεχόμενο τμήμα της πόλης μας, το όραμα για τις συναινούμενες περιοχές της Έγκωμης, του Αγίου Δομετίου και Αγλαντζιάς, την ενοποίηση των υπηρεσιών αυτών των περιοχών, τις σκέψεις για το κυκλοφοριακό, την πολεοδομική ανάπτυξη και αδειοδότηση και πολλά ακόμα.

Παρήλθαν σχεδόν έξι μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, χωρίς τίποτε από αυτά να συμβεί και αφού εν τω μεταξύ καμία πρόσκληση για συζήτηση του θέματος δεν είχα, στις 17 Οκτωβρίου πολύ πριν την διενέργεια των δημοσκοπήσεων του κόμματος,  σε συνάντηση που είχα με την πρόεδρο του κόμματος της γνωστοποίησα ότι αποσύρω το ενδιαφέρον μου και δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω το οποιοδήποτε αξίωμα στις επερχόμενες εκλογές. Μεταξύ άλλων ήταν και θέμα αξιοπρέπειας.

Οι επιλογές προκαλούν προβλήματα φθοράς

– Τις επιλογές που έγιναν πώς τις κρίνετε;

– Όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Είναι όμως προφανές ότι πολλές από τις επιλογές αλλά και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε πολλές των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα της απειρίας της νέας ηγεσίας σε θέματα εκλογών. Οι χειρισμοί στη Λάρνακα, στην ελεύθερη Αμμόχωστο αλλά και η αργοπορημένη επιλογή του υποψηφίου μας στη Λεμεσό προκαλούν προβλήματα φθοράς. Σε άλλες περιπτώσεις το κόμμα όφειλε να τηρήσει την ίδια θέση έναντι όλων. Ενώ σωστά επέλεξε να μην στηρίξει υποψήφιο στον Στρόβολο που αντιστρατεύτηκε το κόμμα στις προεδρικές εκλογές, δεν έπραξαν το ίδιο στην Πάφο. Δεν μπορείς να εφαρμόζεις τέτοιες επιλεκτικές πολιτικές και την ίδια ώρα να επικαλείστε την ανάγκη για ενότητα.

Όλα αυτά έχουν συσσωρεύσει στον Δημοκρατικό Συναγερμό μια αμφισβήτηση των αποφάσεων της ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος και απεύχομαι αυτό να είναι λόγος ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος στις προσεχείς εκλογές. Η ηγεσία οφείλει να κάνει την δική της αυτοκριτική και να λάβει διορθωτικές αποφάσεις και οι υπόλοιποι οφείλουμε να κάνουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια υπερπήδησης αυτών των προβλημάτων. Από τα απλά μέλη μέχρι όλους εμάς που υπηρετήσαμε από διάφορα αξιώματα. Εμείς που ευεργετηθήκαμε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τον κόσμο του, έχουμε πρόσθετη ευθύνη. Προσωπικά θεωρώ ότι χρωστώ την δική μου πολιτική σταδιοδρομία στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Έτσι το αντιλαμβάνομαι και ως εκ τούτου θεωρώ ότι οφείλω να πράξω το αυτονόητο.