Οδικό χάρτη προώθησης της οικονομικής συνεργασίας με πολιτικές προεκτάσεις προωθούν κατοχικό καθεστώς και Αζερμπαϊτζάν, με την Τουρκία να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα δύο μέρη. Η Άγκυρα, η οποία από τη μια ελέγχει το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο και από την άλλη ασκεί μεγάλη επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ρόλο της για να πετύχει πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά και οργανωμένα να προωθήσει την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους μέσα από διάφορα κανάλια τα οποία η ίδια ελέγχει, πως είναι για παράδειγμα ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών. Παράλληλα η Άγκυρα χρησιμοποιώντας την ειδική σχέση που έχει με το Μπακού προσπαθεί εδώ και μερικά χρόνια να πετύχει ώστε το Αζερμπαϊτζάν να είναι η δεύτερη χώρα μετά την Τουρκία που αναγνώρισε το ψευδοκράτος.

Οι προσπάθειες της Λευκωσίας να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς μπορεί να επιτυγχάνουν ως ένα βαθμό πλην όμως δεν είναι εύκολο. Πρόκειται για ένα πεδίο όπου η τουρκική παρουσία είναι απόλυτη και η Κύπρος δεν υπάρχει πουθενά. Οι όποιες ενέργειες γίνουν προς την κατεύθυνση του Αζερμπαϊτζάν και άλλων χωρών μελών του ΟΤΚ είναι μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απ’ εκεί και πέρα η Άγκυρα προσπαθεί να ανοίξει διάφορα κανάλια επικοινωνίας για το ψευδοκράτος. Με το Αζερμπαϊτζάν έχουν γίνει ήδη αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της μεταξύ τους συνεργασίας. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα και με τον Ουνάλ Ουστέλ (λεγόμενο «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος), γίνονται στην βάση ενός οδικού χάρτη. Ο Ουστέλ είχε πρόσφατα βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν δήλωσε (πηγή Χαλκίν Σεσί/ΓΤΠ)  με την επιστροφή του στα κατεχόμενα πως πολύ σύντομα οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν μια «σημαντική σύνοδο κορυφής» για να αναπτύξουν οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.

Αξιολογώντας τις επαφές του στο Αζερμπαϊτζάν όπου μετέβη κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπροέδρου του Κόμματος Νέο Αζερμπαϊτζάν Ταχίρ Μπουντάγκοφ, ο Ουστέλ χαρακτήρισε την επίσκεψη και τις επαφές πολύ παραγωγικές και είπε ότι έκτισαν νέες φιλίες από τις οποίες γεννιούνται ειλικρινείς σχέσεις. Υποστήριξε ότι αυτές οι σχέσεις είναι «σαν τα πρώτα βήματα της εισόδου της ΤΔΒΚ σε μια νέα γεωγραφική περιοχή και του ταξιδιού να καταστεί κομμάτι του κόσμου».

«Το πρωτόκολλο συνεργασία που υπογράφηκε ανάμεσα στο κόμμα Νέο Αζερμπαϊτζάν και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είναι η γέφυρα των πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικών μας σχέσεων», είπε προσθέτοντας ότι κατά την επίσκεψη και τις επαφές ανάμεσα στα δύο κόμματα επιβεβαίωσαν αυτή την ειλικρίνεια. Ανέφερε και τα εξής: «Εργαστήκαμε πάνω στον οδικό χάρτη που θα τεθεί επί τάπητος για να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Ταυτοχρόνως, πέτυχαμε συμφωνία για να μη μείνουν μόνο στην ανώτατη ηγεσία αυτές οι σχέσεις ανάμεσα στα κόμματα και να αντικατοπτριστούν και στις σχέσεις ανάμεσα στις γυναικείες οργανώσεις και τις οργανώσεις νεολαίας των κομμάτων μας. Ταυτοχρόνως, προσκάλεσα στη χώρα μας τους ίδιους και αξιωματούχους της κυβέρνησης για συζήτηση στην ΤΔΒΚ των εργασιών προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των οικονομικών μας σχέσεων. Θα συζητήσουμε τις σχέσεις μας με όλες τους τις διαστάσεις σε μια συνάντηση κορυφής που θα διοργανώσουμε στο πολύ εγγύς μέλλον στην ΤΔΒΚ. Εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος θα πραγματοποιήσουμε στη χώρα μας μια σημαντική σύνοδο κορυφής και συναντήσεις για ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ».