Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά το θέμα των ευρωεκλογών και των υποψήφιων ευρωβουλευτών δεν θα είναι το πρώτο στην ατζέντα.

Το πιθανότερο δεν θα είναι και καθόλου, αφού η πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος είναι να το αφήσει για την Κεντρική Επιτροπή η οποία απλά θα επικυρώσει αποφάσεις. Και επειδή το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών δεν είναι κάτι το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση, αφήνεται για την συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.

Το πότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή δεν έχει ακόμα οριστεί. Το πιθανότερο είναι να τεθεί σήμερα προς συζήτηση και να οριστεί ημερομηνία σύγκλησης της. Μέχρι τότε η ηγεσία του κόμματος θα έχει και την ευκαιρία να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου.

Η εξίσωση για την συμπλήρωση της εξάδας των υποψηφίων ευρωβουλευτών παραμένει δύσκολη για το ΔΗΚΟ. Η παρουσία του Κώστα Μαυρίδη, η οποία θεωρείται δεδομένη, είναι ουσιαστικά το βαρύμετρο γύρω από το οποίο διαδραματίζονται και τα διάφορά σενάρια που κυκλοφορούν. Το δεδομένο είναι ότι ο Κώστας Μαυρίδης θα είναι υποψήφιος στοχεύοντας μάλιστα να διεκδικήσει και ηγετική θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα μία θέση αντιπροέδρου, με τις πληροφορίες από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή να αναφέρουν ότι είναι κάτι το οποίο ως σκέψη ωριμάζει μετά από ήδη δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες.

Η πολυετής παρουσία τους στα έδρανα της ευρωβουλής, θεωρείται ότι μπορεί να του ανοίξει πόρτες λόγω των επαφών και των δικτύων που έχει αναπτύξει μέσα από τη δράση του, όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι ο Κώστας Μαυρίδης μπαίνει στη μάχη της διεκδίκησης τρίτης θητείας διαψεύδοντας και όλα τα σενάρια περί μισής θητείας ή ακόμα και περί διορισμού του είτε στην Κεντρική Τράπεζα είτε ως υποψηφίου βουλευτή στις βουλευτικές εκλογές.

Το τελευταίο είναι ένα σενάριο που κυκλοφορεί ανάμεσα σε δηκοϊκούς κύκλους, με το περιβάλλον του ευρωβουλευτή να διαψεύδει κατηγορηματικά όλα τα σενάρια και να σημειώνει ότι ουδέποτε έχει τεθεί οποιαδήποτε θέμα είτε από τον ίδιο, είτε από πλευράς ηγεσίας προς τον υποψήφιο.

Η υποψηφιότητα του Κώστα Μαυρίδη και το προβάδισμα που θεωρείται ότι έχει για εκλογή, ουσιαστικά για πολλούς θεωρείται ότι είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο για να πειστούν άτομα να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του κόμματος και μέλος της Γραμματείας Κατερίνα Χριστοφίδου είναι η μόνη μέχρι στιγμής υποψηφιότητα που θεωρείται δεδομένη πέραν της υποψηφιότητας Μαυρίδη.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάνει εντατικές επαφές και έχει προσεγγίσει διάφορα άτομα τις τελευταίες μέρες για να είναι υποψήφια. Μεταξύ των οποίων και νεαρά άτομα που δεν είναι της πρώτης γραμμή. Σε κάποια στιγμή είχε μελετηθεί και το σενάριο να είναι υποψήφιοι και οι τρεις αντιπρόεδροι του κόμματος προκειμένου να έχει μια βαρύτητα το ψηφοδέλτιο του κόμματος και μία ανταγωνιστικότητα που θα βοηθούσε και την συσπείρωση του ΔΗΚΟ. Με την υπουργοποίηση του Μιχάλη Δαμιανού αυτό το σενάριο ναυάγησε. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ως σενάριο και ότι προσεγγίστηκε ο βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης καθώς επίσης και ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, οι οποίοι όμως απέρριψαν.

>> Το στοίχημα των ποσοστών

Μεταξύ των δηκοϊκών συζητείται με επικριτική διάθεση και ο τρόπος χειρισμού από μέρους της ηγεσίας του κόμματος του θέματος εκλογών, με την έννοια ότι δόθηκε περισσότερη σημασία στις τοπικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές. Με αποτέλεσμα, όπως λέγεται να υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών δημιουργώντας επιπρόσθετη πίεση στο κόμμα.

Το μεγάλο στοίχημα για το ΔΗΚΟ ασφαλώς είναι να καταφέρει να διατηρήσει τουλάχιστον τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι του διασφαλίζει την 3η θέση, ωστόσο εάν διατηρήσει τα ποσοστά θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί επικοινωνιακά το αποτέλεσμα.

>> Πιττοκοπίτη στηρίζει το ΑΚΕΛ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Πάφου, αποφάσισε την στήριξη της υποψηφιότητας του Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη για τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Πάφου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του νεοσύστατου οργανισμού, αφού για σειρά ετών εργάστηκε ως λειτουργός στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου.

Επιφυλάξεις από ΔΗΠΑ για πρωτοβουλία Νικόλα

Επιφυλακτική παρουσιάζεται η ΔΗΠΑ σε σχέση με την πρωτοβουλία του Νικόλα Παπαδόπουλου για το Κυπριακό. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Κλεάνθους σε δηλώσεις του χθες στο ραδιόφωνο του Άστρα ανέφερε ότι δεν είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή οποιοδήποτε κόμμα να βγάζει τη σημαία του κομματικού πατριωτισμού ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει περιεχόμενο η πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ. Όπως εξήγησε οι οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό δεν έχουν έρθει ακόμη, αλλά εφόσον έρθουν θα πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο. Διερωτήθηκε μάλιστα τι μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε παράλληλη πρωτοβουλία.