Στο μικροσκόπιο της κοινής γνώμης, μέσα από την έρευνα της Pulse Market Research, έχει μπει το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως του χρόνου παρουσίας στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Κάποιοι εκ των παλαιοτέρων μελών της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι έχουν κερδίσει την κοινή γνώμη και κάποιοι μάλλον δεν πρόκειται να πείσουν ότι μπορούν. Από την άλλη, οι νέοι υπουργοί βαθμολογούνται χαμηλά, αφού στο δίμηνο που βρίσκονται στην κυβέρνηση δεν έχουν προλάβει να δείξουν ακόμα έργο.

Ο πλέον δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι με διαφορά ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. Στην αξιολόγησή του το 50% δήλωσε πως έχει θετική άποψη, ενώ το 24% τοποθετήθηκε αρνητικά. Τα περισσότερα θετικά προέρχονται από ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, τον χώρο όπου και ο ίδιος ανήκει πολιτικά. Στο ΑΚΕΛ τα συν και πλην είναι περίπου στα ίδια επίπεδα.

Λίγο πιο πίσω βρίσκεται η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου η οποία έχει πάρει θετικές αξιολογήσεις σε ποσοστό 49% και αρνητικές μόλις στο 21%. Βρίσκεται πολύ ψηλά στο χώρο του ΔΗΚΟ και πολύ πιο χαμηλά (αλλά πάνω από τη βάση) στο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Την τριάδα των επιτυχημένων υπουργών συμπληρώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου. Η αξιολόγηση του έδειξε 41% συν και 22% πλην. Λαμβανομένου υπόψη ότι κάποιες από τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας είχαν αντίκτυπο στην κοινωνία καταγράφεται με τη θετική προσέγγιση των ηλικιών άνω των 40.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με 37% θετικά και 28% αρνητικές αξιολογήσεις. Περνά τη βάση στο χώρο απ’ όπου προέρχεται πολιτικά, τον ΔΗΣΥ, αλλά και στο ΔΗΚΟ, ενώ αντίθετα στο ΑΚΕΛ υπάρχει μια κάθετα αρνητική άποψη για τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, αν και βρίσκεται στην 5η θέση, εντούτοις, καταγράφει, έστω και οριακά περισσότερες αρνητικές παρά θετικές απόψεις. Τα συν για τον Μάκη Κεραυνό είναι στο 37% και τα πλην στο 39%. Η ανάλυση των απαντήσεων για τον Μ. Κεραυνό δείχνουν ότι τυγχάνει θετική αξιολόγησης στο χώρο της Δεξιάς (ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ) και στους άνω των 60.

Πιο κάτω βρίσκεται ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης με 36% θετικές αξιολογήσεις και 26% αρνητικές. Ο Αλ. Βαφεάδης φαίνεται να κερδίζει πόντους στο χώρο του ΔΗΚΟ.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με τα συν να είναι στο 35% και τα πλην στο 27%, ενώ ένα 21% δεν θέλησε να εκφράσει γνώμη. Καταφέρνει να κινείται οριακά στη βάση και να έχει καλύτερη εικόνα εντός των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, στα κόμματα της συγκυβέρνησης και τους άνω των 60.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου βρίσκεται στην 8η θέση έχοντας εξασφαλίσει 33% συν και 25% πλην. Θετική εικόνα στο ΔΗΚΟ και στους άλλους συγκυβερνώντες. Αρκετά καλή εντός του ΔΗΣΥ, αρνητική στο ΑΚΕΛ.

Αν και μόλις δύο μήνες έχει συμπληρώσει στο υπουργείο Γεωργίας η Μαρία Παναγιώτου έχει την πιο ψηλή δημοτικότητα από τους νεοεισερχόμενους και βρίσκεται στην 9η θέση του πίνακα δημοτικότητας προσπερνώντας αρκετά από τα παλιά στελέχη της κυβέρνησης. 

Αμέσως μετά βρίσκεται ο Μιχάλης Δαμιανός, ο νέος υπουργός Υγείας με τα συν και τα πλην να είναι στο ίδιο επίπεδο, 28%.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, καταφέρνει να εξασφαλίζει κατά μία μονάδα περισσότερες θετικές (27%) παρά αρνητικές (26%) τοποθετήσεις ως προς τη δημοτικότητά του.

Στα ίδια επίπεδα και η Μαρίνα Χατζημανώλη, που επίσης βρίσκεται στην κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα, με ένα 27% συν και 20% πλην.

Η Βασιλική Κασσιανίδου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με ένα 26% να έχει θετική άποψη, ένα 19% αρνητική και ένα στους τέσσερις να δηλώνει πως δεν την γνωρίζει.

Η Μαριλένα Ραουνά, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων μόλις πρόσφατα διορίστηκε, και καταφέρνει ένας στους τέσσερις να δηλώνει πως έχει θετική εικόνα, ενώ ένας τους πέντε να τοποθετείται αρνητικά.

Μάριος Χαρτσιώτης και Βασίλης Πάλμας που ανέλαβαν πρόσφατα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας, αντίστοιχα δεν συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς υπουργούς του Νίκου Χριστοδουλίδη. Για τον μεν Μ. Χαρτσιώτη τα συν-πλην της δημοτικότητάς του είναι 26-27% και για τον Β. Πάλμα στο 25-33%.

Πολύ χαμηλή, λαμβανομένου υπόψη ότι βρίσκεται στην κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα, είναι η δημοτικότητα της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας. Για την Μαριλένα Ευαγγέλου έχει θετική εικόνα το 25% και αρνητική το 27%. Αξιοσημείωτο είναι πως ένας στους πέντε δήλωσε πως δεν την γνωρίζει.

Νεοεισαχθής στο κυβερνητικό σχήμα ο Νικόδημος Δαμιανού στο υφυπουργείο Έρευνας, καταφέρνει μέχρι στιγμής να είναι στο 25% θετικές απόψεις και 20% αρνητικές.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός Γιάννης Αντωνίου κινείται επίσης χαμηλά όσον αφορά τα ποσοστά δημοτικότητας με 21% συν και 25% πλην.

Στον πυθμένα του πίνακα βρίσκεται η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, η οποία έχει μια δημοτικότητα που φτάνει μόλις στο 17%. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

            Μέγεθος Δείγματος: 600 Επιτυχημένες συνεντεύξεις

            Γεωγραφική Κάλυψη Δείγματος: Παγκύπρια, Αστικές και Αγροτικές Περιοχές

            Δειγματοληψία: Τυχαία-Στρωματοποιημένη Πολύ-σταδιακή

            Συλλογή Πληροφοριών: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις        Ερωτώμενος: Άτομα 18 χρονών και άνω

            Συλλογή Πληροφοριών: 20/02/2024 – 26/02/2024

            Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε (rimweighting) εκ των υστέρων με περιορισμούς (constraints) ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021