Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία συνεχίζει τον κύκλο επαφών της στην Κύπρο, προσπαθεί, μέσα από τις συναντήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις, να καταγράψει τις εκτιμήσεις τους για το τι πήγε στραβά πριν μία εφταετία στο Κραν Μοντάνα και δεν έγινε κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας. Εκείνη η αποτυχία φαίνεται πως καθιστά τόσο και την ίδια όσο και ευρύτερα τα Ηνωμένα Έθνη να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά ως τις επόμενες κινήσεις τους στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά τις έως τώρα συναντήσεις της με τις ηγεσίες των δύο πλευρών αλλά και με αρχηγούς κομμάτων, άφησε να διαφανεί ότι δεν βιάζεται να σπρώξει είτε τον διεθνή οργανισμό είτε τους ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πως κατά τις συνομιλίες της η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ επεσήμανε πως η ίδια δεν έχει πρόθεση να βάλει τα Ηνωμένα Έθνη σε μια διαδικασία που δεν έχει δυναμική.

Στις συναντήσεις της και στις δύο πλευρές της διαχωριστής γραμμής η Ολγκίν, μέσα από τις συζητήσεις της, προσπαθεί να σκιαγραφήσει τα θέλω της κάθε πλευράς. Αλλά και το πως βλέπει τις ευθύνες της άλλης πλευράς γιατί δεν είναι δυνατή η επανεκκίνηση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ η Ολγκίν έχει, κατά την άποψή του, την ορθή θέση πως ό,τι έγινε, δεν διαγράφεται αλλά πρέπει όλοι να επικεντρωθούν στο παρόν. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, δήλωσε (πηγή Καθημερινή) πως η κ. Ολγκίν επιχείρησε να κάνει μια διερεύνηση του εδάφους. Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι η κα Ολγκίν ήθελε να ενημερωθεί για το κατά ποσό τα ΜΟΕ θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια. «Το ΔΗΚΟ εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν, άλλα νιώθουμε ότι αυτά επιχειρούνται να τύχουν αξιοποίησης από την άλλη πλευρά με τρόπο που δεν είναι συνενωτικός αλλά διαχωριστικός». Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, σύμφωνα με τον Γ. Γεωργίου, δεν έμεινε στο μιλήσει για το 2017αλλά έκανε και μια ιστορική αναδρομή στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.

Στα κατεχόμενα η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ άκουσε τον Ογουζχάν Χασίπογλου (γενικό γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας) να δηλώνει πως μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην τ/κ ηγεσία «το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έκλεισε και δεν πρόκειται να ξανανοίξει». Ο Χασίπογλου πρόσθεσε ότι «είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διαπραγματευτούν τον τρόπο με τον οποίο τα δύο υφιστάμενα κράτη στο νησί θα συνεργαστούν, επιβεβαιώνοντας τα εγγενή δικαιώματά τους». Η κ. Ολγκίν, συνέχισε, διορίστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 5 Ιανουαρίου για περίοδο 6 μηνών και ο Τ/κ ηγέτης αποδέχθηκε τον διορισμό υπό τον όρο ότι η αποστολή της θα είναι να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για μια νέα και επίσημη διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ΡΤΚ παρουσιάστηκε στη συνάντηση με την κ. Ολγκίν με αντίθετες θέσεις. Το ΡΤΚ υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία κοινού εδάφους που απαιτείται για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμο για κάθε είδους συνεργασία, ανέφερε στην Ολγκίν ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Η συνάντηση της Απεσταλμένης του ΓΓ με το τ/κ κόμμα ακολούθησε εκείνη με το ΚΕΕ. Σε δήλωση του ο Ερχιουρμάν πρόσθεσε ότι είχαν έναν παραγωγικό διάλογο σχετικά με τις μεθόδους διαπραγμάτευσης που είναι απαραίτητες για να ξεπεραστεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο και να καθιερωθεί μια διαδικασία επικεντρωμένη στον στόχο μιας συνολικής λύσης.

Χαρακτήρισε δε πολύτιμη την επαφή της Ολγκίν με διάφορα τμήματα της κοινωνίας με τον πρόεδρο του ΡΤΚ να δηλώνει ότι η τ/κ κοινότητα είναι έτοιμη για μια βιώσιμη, ασφαλή, μόνιμη και περιεκτική λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν μίλησε στην κ. Ολγκίν για τα πολυαναμενόμενα – όπως είπε – μονομερή μέτρα του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την τ/κ κοινότητα, την αρνητική προσέγγιση στο θέμα της υπηκοότητας των παιδιών από μεικτούς γάμους και την «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε αυτό, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δηλητηριάζουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.