Εντελώς διαφορετική είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για το πόθεν έσχες και την υποβολή δήλωσης καθαρής περιουσιακής θεσης (capital statement) σε σχέση με αυτήν η οποία συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και την εισήγηση του Εφόρου Φορολογίας για να δημοσιοποιείται μόνο ένας αριθμός, που θα αποτελεί το άθροισμα των περιουσιακών στοιχείων έκαστου αξιωματούχου.

Μετά από την αντίδραση η οποία προκλήθηκε εξαιτίας της χθεσινής συζήτησης στην Επιτροπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, κληθείς από το Philenews να εξηγήσει αν συμφωνεί με τη νέα πρόταση, ανέφερε τα εξής:

«Αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα του πόθεν έσχες ορισμένων κρατικών αξιωματούχων και την συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών, είναι σημαντικό να αναφέρω τα εξής ως προς τις θέσεις του ΑΚΕΛ:

Είναι αλήθεια ότι εκ μέρους του ΑΚΕΛ είχα καταθέσει την πρόταση για να αντικατασταθούν με τη δήλωση καθαρής περιουσιακής θέσης, όλα όσα συζητούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα η επιτροπή, σε σχέση με το ποια στοιχεία και πώς αυτά θα συμπεριλαμβάνονταν στη σχετική δήλωση των κρατικών αξιωματούχων.

Η δήλωση καθαρής περιουσιακής θέσης, που φαίνεται έως τώρα να υιοθετείται από την πλειοψηφία της Βουλής, είναι πλήρως εναρμονισμένη με την φιλοσοφία της εν λόγω νομοθεσίας για λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο ως προς το κεντρικό ζητούμενο: Αν δικαιολογείται η όποια μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση των αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Η δήλωση καθαρής περιουσιακής θέσης διασφαλίζει με τον αυστηρότερο τρόπο την καταγραφή και παρουσίαση της πραγματικής εικόνας των περιουσιακών στοιχείων των αξιωματούχων, μέσα από ένα ενιαίο-αξιόπιστο τρόπο, όπου για παράδειγμα δεν θα μπορούν να μην παρουσιάζονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως συνέβαινε έως τώρα, μέσα από την παρουσίαση της ιδιοκτησίας μετοχών ονομαστικής αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ σε εταιρείες ενώ αυτές κατέχουν περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η δήλωση θα περιλαμβάνει την πλήρη καταγραφή του συνόλου της περιουσίας ενός εκάστου των αξιωματούχων, κινητής και ακίνητης, στη βάση διεθνών λογιστικών προτύπων και με την υπογραφή εγκεκριμένου λογιστή. Στην κινητή περιουσία θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τιμαλφή και έργα τέχνης, όταν αυτά σωρευτικά ξεπερνούν ένα λογικό ποσό που καθοριστεί.

Η δήλωση θα αποτυπώνει την εικόνα της περιουσιακής κατάστασης τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων αλλά και την διαφοροποίηση της κατά την διάρκεια της θητείας, εφόσον το πρόσωπο επανεκλέγεται ή επαναδιορίζεται και ασφαλώς την μεταβολή της καθαρής περιουσιακής θέσης όταν τερματίζεται η θητεία εκάστου προσώπου.

Η δήλωση θα δημοσιεύεται αυτούσια για λόγους διαφάνειας, στοιχείο απαραίτητο για την άσκηση κοινωνικού ελέγχου και λογοδοσίας.

Θα εισαχθεί ο εξωτερικός έλεγχος όπως εισηγείται η GRECO, με τη συμβολή του εκάστοτε Εφόρου Φορολογίας, ο οποίος διαθέτει όλα τα αναγκαία μέσα και εργαλεία για να ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στη δήλωση».