Κλείνει εκκωφαντικά την πόρτα πριν καν ακούσει τον Αντόνιο Γκουτέρες ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος φροντίζει να μην αφήσει καμία χαραμάδα φωτός ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του χθες στα κατεχόμενα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε την αξίωση του για αναγνώριση και κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος για το ψευδοκράτος. Ο Ερσιν Τατάρ είχε χθες συνάντηση με τους ηγέτες των τ/κ κομμάτων στο πλαίσιο σύσκεψης ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.

Χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε την συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Ερσιν Τατάρ στις χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση «μπορεί να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης «με τα εμπάργκο, την απομόνωση, την έλλειψη απευθείας πτήσεων, τα κάθε είδους βάναυσα μέτρα εναντίον μας», το πώς θα είναι η διαδικασία το επόμενο διάστημα.
«Αλλά σίγουρα η δική μας άποψη είναι ότι αν υπάρξει μια οριστική, δίκαιη, μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι σίγουρα μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ είπε δεν πρόκειται να εισέλθει ξανά σε μια διαδικασία που έχει εξαντληθεί πλήρως εδώ και 50 χρόνια – και κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων του σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντανά. Η δική του πολιτική, είπε, είναι πλέον εθνική πολιτική της Τουρκίας, έχει τη στήριξή της.
Γι’ αυτό, συνέχισε, θα πάει στην Νέα Υόρκη και στις συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Προσωπική του Απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα πει πως «πρέπει να αρθούν όλα αυτά τα εμπάργκο και η απομόνωση και ύστερα – ίνσιαλλαχ – μπορούμε να συζητήσουμε ποια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί».

Ως εκ τούτου, δήλωσε, θα τους υπενθυμίσει ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με την κ. Ολγκίν για να αναζητήσουν αν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αποφασίσει η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ όταν περάσουν 6 μήνες, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι ζήτησε την συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης όταν έμαθε πως θα συναντιόταν στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, και αρχικά του δόθηκε ραντεβού την επομένη το πρωί στις Βρυξέλλες, αλλά δεν προλάβαινε να μεταβεί. Γι’ αυτό, είπε, επέμεινε στην πραγματοποίηση της συνάντησης σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και τοποθεσία και το ραντεβού έκλεισε για τις 5 Απριλίου στη Νέα Υόρκη.

Στη Λευκωσία βρέθηκε χθες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος παρακάθισε σε σύσκεψη στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, το Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο και την Υφυπουργό για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαριλένα Ραουνά. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Η παρουσία όμως του Έλληνα ΥΠΕΞ σκοπό είχε τον συντονισμό των δύο πλευρών ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται μετά τη συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς επίσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απριλίου. Πέραν του Κυπριακού και των ευρωτουρκικών, στην ατζέντα πλέον μπαίνει και το θέμα του μεταναστευτικού.
Στις δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε την Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε σε δύο βδομάδες άλλο ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για πρόοδο σε αυτό το θέμα με μια βήμα με βήμα προσέγγιση, νοουμένου ότι η Τουρκία θα εμπλακεί εποικοδομητικά σε όλες τις πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένου φυσικά του Κυπριακού και της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ, που αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό για τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας».

Από την πλευρά της η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για επίτευξη προόδου, υπό την αιγίδα των ΗΕ, σημειώνοντας πως η προσωπική προσήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς αυτή την κατεύθυνση τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης.
Νωρίτερα χθες η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχε συνάντηση με την Πρόεδρος της Βουλής Αννίτας Δημητρίου τονίζοντας πώς η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.