Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα με αρχή, μέση αλλά χωρίς τέλος, υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ. Εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της πως εάν δεν εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τότε υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να διχαστεί.

Μιλώντας στον «Φ» στο περιθώριο πρόσφατου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρεται επίσης στις επικείμενες ευρωεκλογές το ζητούμενο για το ΕΛΚ αλλά και το κόμμα της. Μιλά ακόμα και για το πως μπορεί να αναχαιτιστεί η άνοδος των λαϊκιστών και της ακροδεξιάς.

– Ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολεί σήμερα τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το μεταναστευτικό, ένα πρόβλημα το οποίο εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά για να ενισχυθεί. Ως πολιτικός που ασχοληθήκατε με το συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του μεταναστευτικού;

– Είναι πολύ δύσκολο το θέμα και θα είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντί σας. Καταρχάς, είμαι μια ευρωβουλευτής της πρώτης χώρας που είχε το μεγάλο πρόβλημα και είχα και την τιμή να χειρίζομαι το φάκελο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της διαχείρισης κρίσεων πάνω στο μεταναστευτικό.

Από το 2015 πέρασαν από την Ελλάδα πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Σήμερα η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη δυσαναλογία ξένων και γηγενών πολιτών. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα, διά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το ανήγαγε σε ευρωπαϊκό. Θεωρείτο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που αφορά μόνο στις χώρες του νότου, όπως θεωρούνται πολλά θέματα ότι είναι των κρατών μελών, ενώ θα έπρεπε να έχουν ευρωπαϊκή αναγνώριση γενικώς.

Εμείς καταφέραμε να ελέγξουμε, το βάζω σαν παράμετρο, τα σύνορά μας από το 2019 και μετά. Τα τελευταία 4,5-5 χρόνια ελέγχεται το μεταναστευτικό στη χώρα, αλλά πανευρωπαϊκά δεν είχαμε καταφέρει να έχουμε μια δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική. Δηλαδή, αν με ρωτήσετε αν το έχουμε καταφέρει τώρα, το επιχειρούμε και το προσπαθούμε.

Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρχει μια υποχρεωτική αλληλεγγύη, έστω και με εναλλακτικές μορφές, και μια δίκαιη πλέον διαχείριση του μεταναστευτικού. Βέβαια, θα βάλουμε εδώ μια παράμετρο που δεν γνωρίζουμε, που είναι η επόμενη μέρα.

Μεταναστευτικά ρεύματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Μας χτύπησε την πόρτα η μετανάστευση και το προσφυγικό, με έναν τρόπο δυναμικό και επιθετικό, με αρχή, μέση και συνέχεια, όχι τέλος. Και επομένως, μένει να δούμε αν οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μόλις  πρόσφατα θα τηρηθούν. Θέλω να πιστεύω ότι επειδή αντελήφθησαν το πρόβλημα, έστω με καθυστερημένες αντιδράσεις, ότι θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε τα χρόνια που έρχονται.

Διαφορετικά, θα διχαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το μόνο πρόβλημα, κατά την άποψή μου, αυτή τη στιγμή, εκτός των πολέμων που ξεσπούν από εδώ και από εκεί, που δεν είναι προβλέψιμοι τώρα που συνομιλούμε. Αυτό είναι υπαρκτό πρόβλημα και είναι ικανό να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, αλλά απ’ την άλλη είναι ένα πρόβλημα το οποίο μας χτυπάει την πόρτα κάθε μέρα. Και εκεί ελέγχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και για αδυναμίες, και για μη δίκαιες αποφάσεις. Όμως έχουμε βρει μια καλή πορεία. Είμαστε δηλαδή σε καλό δρόμο. Μένει να το δούμε στην εφαρμογή. Ακόμη δεν το έχουμε δει.

– Ποια η σημασία των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών για το ΕΛΚ ευρύτερα αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία ειδικότερα;

– Όσοι ενημερώνουμε για αυτά τα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και ομιλούσα, το μήνυμα που περνάμε σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι η ανάγκη της συμμετοχής, καταρχάς, αλλά και η σημασία των ευρωεκλογών. Δεν πρέπει να τις βλέπουμε ως χαλαρές εκλογές ή ήσσονος σημασίας. Είναι πολύ σημαντικές, αν το συνδυάσει κανείς και ενημερωθεί σωστά – εννοώ η κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας, κάθε Ευρωπαίος, κάθε Ευρωπαία – για τη σημασία των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν.

Σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, μπαίνει το ερώτημα για του ύψος που τοποθετείται ο πήχης. Εγώ είμαι εναντίον του πήχη. Εγώ εκείνο που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να ψηφιστούν κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη δύναμη και στην Ελλάδα. Είναι και το μόνο κόμμα το οποίο έχει καθαρά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Πιστεύει στην εμβάθυνση της Ευρώπης. Πιστεύει και αναγνωρίζει την αξία της Ευρώπης για τη χώρα μας, που είναι στο νότο, που είναι μικρή χώρα αριθμητικά. Αλλά, απ’ την άλλη, η χώρα μας εν’ ευρεία έννοια, και εγώ θα βάλω και την Κύπρο μέσα, η Ελλάδα είναι αυτή που έφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον πολιτισμό και τις ρίζες της δημοκρατίας. Δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή αυτή η ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ελλάδος.

Και επίσης, για τη Νέα Δημοκρατία, θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναβαθμίσει και την διπλωματική και την ευρύτερη εικόνα της Ελλάδας, που τα περασμένα χρόνια ήταν ουραγός ενώ τώρα είναι πρωταγωνιστής. Μετέχει στις συνόδους των αρχηγών κρατών, των ομολόγων του και είναι primus inter pares. Είναι και όχι μόνο ισότιμος συνομιλητής, αλλά και μπορεί να έχει και ένα λόγο στην αλλαγή της ατζέντας, στις συνόδους κορυφής. Και γι’ αυτό και στις μετρήσεις, αν δείτε τους δείκτες αναγνωρισιμότητας και αποδοχής, είναι πιο πάνω και από το ίδιο το κόμμα, που σημαίνει ότι είμαστε αισιόδοξοι για αυτές τις εκλογές, για μια αύξηση ακόμη των εδρών που είχαμε κατακτήσει κατά το παρελθόν.

Τώρα που συνομιλούμε, μπορώ να επαίρομαι ως Ελληνίδα και ως Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ότι είμαστε η πιο ηχηρή φωνή μες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όμως δεν αρκεί. Σημασία έχει να καταλάβουμε ότι όλοι πρέπει να πάμε στις κάλπες. Και η μεταρρύθμιση η πολύ σημαντική που έγινε από αυτή την κυβέρνηση, μόλις τώρα επικοινωνείται σε όλο τον πλανήτη για την επιστολική ψήφο, που δίνει την ευκαιρία και στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και σε όλους εντός του εσωτερικού που δεν μπορούν με φυσική παρουσία να πάνε στις κάλπες, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε.

Αυτό είναι το μήνυμα. Αυτή θα είναι και η αποτύπωση της επόμενης μέρας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υποεκπροσωπείται η ελληνική αντιπροσωπία, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, γιατί τα προβλήματα που έχουμε εμείς  τόσο από γεωστρατηγικής όσο και από γεωπολιτικής θέσης, Ελλάδα και η Κύπρος, είναι πολύ περισσότερα από κάποιες χώρες του βορρά ή της καρδιάς της Ευρώπης. Που δεν έχουν ούτε πολλά οικονομικά προβλήματα, ούτε προβλήματα γειτονίας όπως έχουμε εμείς. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη πιο αναγκαία από ποτέ.

Ο κίνδυνος από λαϊκίστικες και ακροδεξιές δυνάμεις

– Από την έως τώρα εμπειρία σας, τι είναι αυτό που κάνει τους Ευρωπαίους να έχουν μία απόσταση έναντι των Θεσμών, έναντι των εκλελεγμένων αντιπροσώπων τους;

– Βλέπουμε να υπάρχει μια δυσπιστία, και θα το προχωρήσω ακόμα περισσότερο για να σας πω ότι ελλοχεύει και τον κίνδυνο, αυτή η δυσπιστία που με ρωτάτε, να αυξηθούν οι λαϊκίστικες φωνές, οι ακροδεξιές δυνάμεις. Αυτό το οποίο, το αίτιο μάλλον αυτής της δυσπιστίας, είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλά δεν έχει πετύχει τους στόχους της που είχε υποσχεθεί. Δηλαδή δεν υπάρχει, ή δεν δίδονται ίσες ευκαιρίες σε όλα τα κράτη-μέλη, οι νέοι άνθρωποι απογοητεύονται γιατί θεωρούν ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία στον τρόπο λήψης αποφάσεων και στον τρόπο με τον οποίο απαιτούν μια ταχύτητα στο να λαμβάνονται αποφάσεις που θα καθορίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική σε πολύ σημαντικά θέματα. Παραδείγματος χάρη είδαμε γρήγορα αντανακλαστικά στην πανδημία όπου κάθε κράτος μέλος πήρε και τα εμβόλια αναλογικά με τον πληθυσμό του και υπήρξε μια δίκαιη να πούμε διαχείριση.

Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι να καταλογίζονται ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολέμους που έχουν ξεσπάσει όπως στη Μέση Ανατολή και για την, αν θέλετε, ήπια αντίδρασή της σε προκλήσεις που δέχονται η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος από τον δύσκολο γείτονα που λέγεται Πρόεδρος Ερντογάν και την αναθεωρητική πολιτική του.

Από οικονομικής πλευράς αισθάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι είναι αναγκαία η συνύπαρξή μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά πιστεύουν ότι είτε απέχοντας είτε δίνοντας μια δύναμη σε λαϊκίστικες φωνές είναι ένας τρόπος για να πάρει το μήνυμα η Ευρωπαϊκή Ένωση για ταχύτερους ρυθμούς στη λήψη αποφάσεων από τη μια και για δικαιότερες πολιτικές από την άλλη.

Μην ξεχνάμε, και το κλείνω με αυτό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ελέγχεται τόσα χρόνια για δύο μη επιτεύγματα, για δύο αδυναμίες, την μη ύπαρξη ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και ενιαίας νομισματικής πολιτικής. Δυο πολύ σημαντικοί πυλώνες για ένα οικοδόμημα που αθροίζει πεντακόσια εκατομμύρια πολίτες.

Πρέπει όλοι να στηρίζουμε

– Ποια η σημασία του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βουκουρέστι;

– Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το συνέδριο ήταν σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έρχονται οι ευρωεκλογές και πρέπει να δοθεί η σημασία και η αξία των ευρωεκλογών με το δεδομένο ότι σε όλη της Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται το φαινόμενο της αποχής, κάτι το οποίο δεν ωφελεί ιδιαίτερα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και επομένως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι η πρώτη και μεγαλύτερη πολιτική ομάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλει να δώσει το μήνυμα της αναγκαιότητας να πάμε στις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως να επισημάνει τα θέματα τα οποία μας περιμένουν, πολύ κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη πενταετία, που θα αφορούν βέβαια στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στη νέα γενιά, στους νέους Ευρωπαίους πολίτες και στο σκοπό για τον οποίο θα πρέπει όλοι να στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάντα μέσα στις αξίες της.