Ένα πακέτο ανάλογο με εκείνο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε για την Αίγυπτο θέλει και για τον Λίβανο η Λευκωσία, ευελπιστώντας ότι εάν εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως δέλεαρ προκειμένου να τερματιστεί η παράνομη διακίνηση μεταναστών προς τις κυπριακές ακτές. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλει να χρησιμοποιήσει και στην περίπτωση του Λιβάνου το ισχυρό χαρτί που ονομάζεται Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως έπραξε πριν ένα μήνα με τον ανθρωπιστικό διάδρομο για τη μεταφορά βοήθειας από τη Λάρνακα προς τη Γάζα.

Χωρίς να αποκαλύπτει τα όσα συζητήθηκαν στην Βηρυτό τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια των επαφών μου, ειδικότερα με τον πρωθυπουργό της χώρας, σε συνέχεια των όσων συζήτησα με την πρόεδρο της Επιτροπής». «Είμαστε σε επαφή, ενημέρωσα μετά την επιστροφή μου από τον Λίβανο για τα αποτελέσματα των συζητήσεων μου και δεν αποκλείω σύντομα να επισκεφθώ και πάλι τον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η υλοποίηση όλων αυτών που συμφωνήσαμε», πρόσθεσε.

Ένα από το δέλεαρ που επιδιώκει η Κύπρος να εξασφαλίσει για τον Λίβανο ευελπιστώντας ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην παράνομη μεταναστών είναι να προσφερθεί ένα πακέτο ανάλογο εκείνο της Αιγύπτου. Στα μέσα Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου. Σε ομιλία της μετά από τη συνάντηση που είχε η με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου θα υποστηριχθεί από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027).

Το οικονομικό πακέτο της ΕΕ προς την Αίγυπτο αποσκοπούσε μεταξύ άλλων και στο να εργαστεί η κυβέρνηση του Καΐρου στην αντιμετώπιση το μεταναστευτικού. Η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εάν εξασφαλιστεί και για τον Λίβανο ένα ανάλογο πακέτο τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το θέμα της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Παρά το γεγονός ότι και από πλευράς πολιτικής ηγεσίας έχουν τεθεί κάποιες προτάσεις, όπως για παράδειγμα, οι χθεσινές δηλώσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ, στην πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν πρόθεση να τις συζητήσουν. Ερωτηθείς αν προτίθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητήσει το μεταναστευτικο με την πολιτική ηγεσία, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «οι ενέργειες της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται κυρίως σε συντονισμό μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επεσήμανε πως αυτό που και χθες έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι την περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας μας για την ετοιμασία ενός πακέτου αντίστοιχο με αυτό της Αιγύπτου προς τον Λίβανο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συγκρατήσει περαιτέρω τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, θα συνεχιστούν και οι προσπάθειές της κυβέρνησης για τον χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών στη Συρία ως ασφαλείς. Σημείωσε εξάλλου  πως είναι σχετικές οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών, σε αυτό το πλαίσιο, αναφέροντας πως μεταβαίνει στη Δανία, την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Τσεχία, και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό στην Ελλάδα.