Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τα πενήντα χρόνια της τουρκικής εισβολής και τη διοργάνωση διαφόρων δράσεων στην οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στο πραξικόπημα και το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη ιστορία, όπως καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, ίσως να ήταν η αφορμή που έψαχνε το κόμμα της Αριστεράς για να ανεβάσει τους τόνους κατά της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Ιδιαίτερα για ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για το κόσμο της Αριστεράς, όπως είναι το θέμα του πραξικοπήματος, που ούτως ή άλλως βρίσκεται συχνά πυκνά στην προεκλογική ατζέντα.

Την ίδια ώρα όμως φαίνεται ότι το όλο θέμα έχει και ουρά. ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Άστρα» την προηγούμενη βδομάδα, είπε ότι πρόκειται για εγκύκλιο που στάλθηκε στις διευθύνσεις των σχολείων και πρόσθεσε ότι οι εκδηλώσεις που γίνονται περιλαμβάνουν και αναφορές στο πραξικόπημα, του οποίου απότοκο ήταν η τουρκική

εισβολή.

Ο τίτλος, είπε, των εκδηλώσεων είναι τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και ασφαλώς, πρόσθεσε, σε αυτό περιλαμβάνεται και το πραξικόπημα.

Παρόλα αυτά, η εξήγηση δεν έπεισε, με κύκλους του ΑΚΕΛ να επιμένουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε διόρθωση της εγκυκλίου, ενώ σημειώνουν ότι παρόμοια διαλεκτική ακολουθείται και σε επίσημες ομιλίες σε εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες  σε σχολεία, όπου η αναφορά σε πραξικόπημα γίνεται με τον όρο «επώδυνος διχασμός» που προηγήθηκε της τουρκικής εισβολής.

Η ερμηνεία που γίνεται, με βάση και πληροφορίες που επικαλούνται κομματικοί κύκλοι στην Εζεκία Παπαϊωάννου, είναι ότι υπάρχει σκοπιμότητα στο όλο θέμα που έχει να κάνει με τις ισορροπίες που θέλει να διατηρεί το Προεδρικό με κύκλους της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένου και του επίσημου ΕΛΑΜ.

Ο Στέφανος Στεφάνου προχώρησε χθες με επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην οποία διευρύνει το θέμα της εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να γίνουν γενικότερα από πλευράς πολιτείας με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1074. Ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, ο γγ του ΑΚΕΛ προειδοποιεί την Κυβέρνηση πώς σε περίπτωση που συνεχίσει αυτή η γραμμή χωρίς να γίνεται αναφορά στο πραξικόπημα, θα υπάρξει και έντονη αντίδραση από μέρους του κόμματος της Αριστεράς.

Ο Στέφανος Στεφάνου στην επιστολή του, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ σημειώνει ότι από τέτοιες εκδηλώσεις τις οποίες ενδεχομένως θα οργανώσει η κυβέρνηση δεν πρέπει να απουσιάζει ή ακόμα χειρότερα να διαγράφεται ο ρόλος του πραξικοπήματος στην τραγωδία του 1974.

«Με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με τίτλο «Δράσεις για την θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή», στην οποία απουσιάζει ο ρόλος του πραξικοπήματος στην καταστροφή του 1974, γεγονός παντελώς απαράδεκτο, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε κατά πόσο υιοθετείτε το περιεχόμενο της εν λόγω εγκυκλίου», αναφέρει ο Στέφάνου και συνεχίζει ζητώντας γενικότερη ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Κυβέρνηση με αφορμή τα 50χρόνια της τουρκικής εισβολής.

«Με την ευκαιρία αυτή, παρακαλώ επίσης όπως με ενημερώσετε σχετικά με τους σχεδιασμούς -εάν και εφ’ όσον υπάρχουν- της κυβέρνησης για διοργάνωση και προώθηση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Είναι ισχυρή η πεποίθηση του ΑΚΕΛ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ξεκάθαρα το πολιτικό πλαίσιο των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών που ενδεχομένως προτίθεται να οργανώσει, από το οποίο πλαίσιο σαφώς και δεν πρέπει να απουσιάζει ή ακόμα χειρότερα να διαγράφεται ο ρόλος του πραξικοπήματος στην τραγωδία του 1974, γεγονός που θα αποτελέσει παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας και προσβολή για την ίδια την δημοκρατία και τους αγώνες του λαού μας για υπεράσπισή της», καταλήγει στην επιστολή του ο Στέφανος Στεφάνου.