Οδεύουμε στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και το Ευρωκοινοβούλιο εγκαινιάζει τη δεύτερη φάση της προεκλογικής εκστρατείας με σύνθημα «Αξιοποίησε την ψήφο σου, για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα». Μέσω της εκστρατείας, στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα ότι οι παρούσες εκλογές δεν αφορούν μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον της δημοκρατίας. 

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις αντιδημοκρατικές τάσεις στην Ευρώπη να καλπάζουν, η ιστορία της ηπείρου με τη δημοκρατία αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της εκστρατείας.

Μέσω της ιστορικής αφήγησης από τραγικές ιστορικές στιγμές του 20ου αιώνα και της αναδρομής στις εμπειρίες από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και τις δικτατορίες, η εκστρατεία προσπαθεί να αγγίξει τις καρδιές των Ευρωπαίων πολιτών, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα: Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. «Χρησιμοποιήστε την ψήφο σας. Διαφορετικά, άλλοι θα αποφασίσουν για εσάς».

«Στον 21ο αιώνα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς μια ισχυρή δημοκρατία, αν η ΕΕ δε λειτουργεί καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, Jaume Duch Guillot στο σεμινάριο «Innovative Media». Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, λειτουργοί των ΜΜΕ από όλες τις χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την φετινή καμπάνια και να παρακολουθήσουν πρώτοι το βίντεο με τίτλο «Ηero».

Στο βίντεο «Hero», που μεταδίδεται για πρώτη φορά σήμερα πανευρωπαϊκά, πρωταγωνιστούν Ευρωπαίοι της τρίτης γενιάς, διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι, μέσα από την αφήγηση τραγικών στιγμών του παρελθόντος υπενθυμίζουν στα εγγόνια τους τις εμπειρίες τους με τις δικτατορίες και τον πόλεμο και τις επιτυχίες της ευρωπαϊκής ειρήνης, στέλνοντας μήνυμα στις νεότερες γενιές. Ποιο είναι το μήνυμα; «Σας προσφέραμε ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες, αλλά τώρα είναι δική σας ευθύνη να προστατεύσετε την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Το μήνυμα υπογραμμίζεται από μάρτυρες που αναφέρονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αγγίζοντας το Ολοκαύτωμα και τη ναζιστική εισβολή στη Γαλλία, την «Άνοιξη της Πράγας» το 1968 και την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφεραν το πλαίσιο του σεμιναρίου “Innovative Media” τόσο οι δημιουργοί, όσο και οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

«Αυτή η ταινία αφορά  περισσότερο αυτό που θέλουμε να φέρουμε στο μέλλον, παρά αυτό που συνέβη στο παρελθόν, υπογράμμισε ο creative director Johan Kohler, υποστηρίζοντας ότι «χρειαζόμαστε να κάνουμε τους Ευρωπαίους να επιθυμούν να λάβουν μέρος στη δημοκρατία. Να παρουσιάσουμε τη δημοκρατία ως μια ευθύνη που φέρουμε μεταξύ μας. Η ταινία αγγίζει το μέλλον».

Η σκηνοθέτης της ταινίας Mette Carla Αlbrechtsen ανέφερε ακολούθως ότι «ήταν απολύτως απαραίτητο να έχουμε αυτήν την ποικιλομορφία, γιατί κάτι μαγικό συμβαίνει, όταν φέρνεις όλες αυτές τις εθνικότητες μαζί, δημιουργεί ενθάρρυνση». «Όταν παρακολουθείς όλους τους συμμετέχοντες να μιλούν μεταξύ τους, νέοι και ηλικιωμένοι, αυτό δημιουργεί το αίσθημα της ενότητας. Και νομίζω ότι όλοι πήραν αυτό το αίσθημα μαζί τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η συγκινητική ιστορία της Monique Maugas Bauzou από τη Γαλλία

Μια συγκινητική ιστορία, που παρουσιάζεται στο βίντεο, είναι αυτή της Monique Maugas Bauzou από τη Γαλλία, η οποία βίωσε τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο με τον πιο τραγικό τρόπο, αφού έχασε τη μητέρα της.

«Ήμουν 11 ετών, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και 12 το 1940. Δεν ήξερα τι ήταν η δημοκρατία, αλλά ο «ουρανός μου έπεσε στο κεφάλι». Όταν το έσκασα, η μητέρα μου σκοτώθηκε, προστατεύοντάς με. Θυμάμαι όταν φέραμε το πτώμα της μητέρας μου πίσω στον οικογενειακό τάφο. Πήγα μπροστά από τον τάφο της και είπα: ‘Μαμά, κάνε τον πόλεμο να τελειώσει πολύ γρήγορα. Και πάνω απ’ όλα, βεβαιώσου ότι οι άνθρωποι δεν θα παλέψουν πια’. Δεν ήξερα τι ήταν η δημοκρατία, οπότε ζήτησα από την αγαπημένη μου μητέρα να με βοηθήσει να βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι δεν θα πολεμήσουν πια. Δεν ήθελα άλλα παιδιά να ζήσουν αυτό που έζησα εγώ», αφηγήθηκε συγκινημένη η κ. Bauzou.

Εξήγησε ακολούθως ότι «αν είμαι εδώ σήμερα, δεν είναι για μένα, είναι γιατί θέλω να αφήσω κάτι για τις μελλοντικές γενιές. Με σοκάρει λίγο το γεγονός ότι πολλά παιδιά και νέοι δεν ξέρουν τι είναι ο πόλεμος. Δεν ξέρουν τι ήταν αυτό.

Εγώ έζησα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακόμα και περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, αλλά όταν οι πιο γενναίοι με ρωτούν, τους ρωτάω τι τους διδάσκουν στα σχολεία, και μου λένε: ‘Δεν μας διδάσκουν πολλά γι’ αυτό.’ Και αυτό με λυπεί γιατί δεν θέλω να έχουμε πεθάνει για το τίποτα. Έτσι ήρθα για άλλους, για τις επόμενες γενιές. Για να μπορούν να συνυπάρχουν και ποτέ ξανά να μην κάνουν πόλεμο».

Ο εγγονός της Robin Bauzou ανέφερε ότι ήθελε να μοιραστεί αυτή τη στιγμή με τη γιαγιά του, αλλά πάνω απ’ όλα για να μπορέσει αυτή να μοιραστεί το μήνυμά της, επειδή «το αισθάνεται βαθιά μέσα της. Και το κάνει καλά, περνώντας την ιστορία της».

Η συγκλονιστική αφήγηση του Franco Pedercini από την Ιταλία

Ένα άλλο από τα συγκλονιστικά ζευγάρια, που συμμετέχουν στην ταινία, είναι αυτό του Franco Pedercini από την Ιταλία, με τον εγγονό του Michele Perani.

«Γεννήθηκα κατά το τέλος του πολέμου, το 1944. Η Ιταλία ήταν πραγματικά κατεστραμμένη. Οι άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα. Χάρη στους γονείς μου που με δίδαξαν πώς να τα βγάζω πέρα, καταφέραμε να επιβιώσουμε», αφηγήθηκε ο κ. Pedercini.

Τόνισε ότι η δημοκρατία είναι βαθιά σημαντική. «Πάντα ένιωθα άνετα σε κάθε χώρα που έχω επισκεφτεί. Πάντα σεβάστηκα τους νόμους κάθε χώρας που επισκέφτηκα, αλλά πρέπει να πω επίσης ότι σε όλες αυτές τις χώρες συνάντησα πάντα ανθρώπους που με βοήθησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και εξήγησε ότι υποστηρίζει αποφασιστικά τη δημοκρατία, επειδή οι άνθρωποι χρειάζεται να υποστηρίζουν και να βοηθούν ο ένας τον άλλον. «Σήμερα έχουμε μια ενωμένη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ταξιδεύουμε σε διάφορες χώρες και να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον. Η ουσία της δημοκρατίας είναι να βοηθάμε ο ένας τον άλλον και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον», ανέφερε όλο νόημα ο κ. Pedercini.

Ο εγγονός του Michele Perani σημείωσε ακολούθως ότι «αισθανθήκαμε αυτό το θέμα πολύ κοντά μας, ειδικά σε αυτήν την περίοδο, όπου η γεωπολιτική κατάσταση είναι τόσο τεταμένη. Νομίζω ότι είναι πολύ καλό να μεταφέρουμε το μήνυμα, ιδιαίτερα στους νέους, ότι να μένεις σιωπηλός και να μην ψηφίζεις δεν είναι μια καλή ιδέα».