Ο τρίτος γύρος επαφών της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο ξεκινά από τον Λόφο όπου το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ενώ θα ακολουθήσει το μεσημέρι η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ  στα κατεχόμενα. Η Λευκωσία κρίνει ως εξαιρετικά σημαντικό αυτό το ταξίδι της Ολγκίν εκτιμώντας ότι μετά και τον ευρύ κύκλο επαφών που είχε τις προηγούμενες ημέρες θα πρέπει να έχει κατά νουν πως θα κινηθεί απ’ εδώ και πέρα.

Για την μεν ελληνοκυπριακή πλευρά η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Ολγκίν γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρωινή (10 πμ) συνάντησή του με την απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ αναμένει να ακούσει για τις επόμενές της κινήσεις και πως προχωράει η όλη προσπάθεια πάρα κάτω. Θέλει να ακούσει κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο από την Ολγκίν αλλά και το τι φέρνει από τα ταξίδια στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, καθώς επίσης από Βερολίνο, Παρίσι και Μόσχα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (δηλώσεις στο ΚΥΠΕ) ανέφερε πως ο ΠτΔ αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τον Κ. Λετυμπιώτη ο Χριστοδουλίδης και Ολγκίν έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα έχουν και μια δεύτερη συνάντηση πριν η απεσταλμένη ολοκληρώσει τις επαφές στην Κύπρο στις 14 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη σημασία της διασύνδεσης των Ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό και το θετικό μήνυμα που στάλθηκε από Λευκωσία και ΕΕ. Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη ότι η ομοσπονδία δεν αποτελεί επιλογή, ο Εκπρόσωπος τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και αυτή η προσήλωση είναι αταλάντευτη. «Δεν αναμένουμε ότι είναι μέσα από δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να υπάρξει πρόοδος, αλλά μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών όπως για παράδειγμα τα μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που ανακοινώσαμε τον Ιανουάριο και τα ευρωτουρκικά», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς τις δικές τους θέσεις, εν αναμονή της συνάντησης με Ολγκίν. Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει και με την περίπτωση του Ερσίν Τατάρ ο οποίος σπεύδει εκ προοιμίου να τοποθετηθεί και δημόσια για το ποιες θα είναι οι απαιτήσεις του αλλά και το τι θα πει στην απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ.  Σύμφωνα με την Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να μετακινηθεί από την πολιτική του. Ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό ενόσω δεν γίνεται αποδεχτό το «ισότιμο διεθνές καθεστώς», η «κυριαρχία» και το «κράτος» του τουρκοκυπριακού «λαού» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να αυξήσουν τη διεθνή ορατότητα της «ΤΔΒΚ» τις οποίες καταβάλλουν στη βάση της «νέας πολιτικής».

Στα σημερινά, πολιτικής σημασίας, ραντεβού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ περιλαμβάνεται και η συνάντηση που θα έχει, νωρίς το απόγευμα στην Πινδάρου με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ και της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την Αννίτα Δημητρίου η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είχε συναντηθεί και κατά το προηγούμενο της ταξίδι στην Κύπρο. Η συνάντηση εκείνη ήταν στο πλαίσιο επαφών που ήθελε να έχει η Ολγκίν με πολιτικά κόμματα και από τις δύο κοινότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η απεσταλμένη του ΓΓ θα συναντηθεί αυτή τη φορά μόνο με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ και η συνάντηση θα είναι κατ’ ιδίαν χωρίς συνεργάτες.

Προαγγελία αδιεξόδου

Πριν ακόμα ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την αποστολή της Ολγκίν στην Κύπρο, στα κατεχόμενα δημοσιεύματα σπεύδουν να προαγγείλουν αδιέξοδο και ναυάγιο της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ). Στα δημοσιεύματα υποστηρίζεται πως από τις επαφές που είχε η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ «διαπίστωσε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος». Επίσης αναφέρεται ότι η Ολγκίν έχει ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζει και τη σχετική της έκθεσης προς τον Γενικό Γραμματέα όπου θα καταγράφει την αδυναμία εξεύρεσης κοινού εδάφους.

Η τουρκική πλευρά ως γνωστό έχει από την αρχή βάλει ως στόχο της να οδηγήσει την όλη προσπάθεια της Ολγκίν σε ένα αδιέξοδο εκτιμώντας ότι αυτό θα εξαναγκάσει τα Ηνωμένα Έθνη είτε να αναγκάσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είτε θα τερματίσει την προσπάθεια επίτευξης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.