Έτοιμος για να προσέλθει σε μια τριμερή συνάντηση εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κάτι που δύσκολα θα επιτευχθεί ενόσο η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις αξιώσεις της για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας. Η άρνηση του Ερσίν Τατάρ γεννά ερωτήματα στην ε/κ πλευρά, η οποία βρίσκεται σε αναμονή της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη.

Το μόνο που αυτή τη στιγμή φαίνεται να συμφωνούν – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναφέρονται στο ίδιο θέμα – Λευκωσία και Άγκυρα είναι πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διπλωματία. Αυτό ανέφερε χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, το ίδιο είπαν προχθές Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε για μια προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη «που δεν περιορίζεται στην Κύπρο» και ζήτησε όπως «αφήσουμε τη διπλωματία να εργαστεί» εκφράζοντας την ελπίδα για θετικά αποτελέσματα. Η εκτός Κύπρο εξέλιξη αφορά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα για την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος, την Τετάρτη, είπε πως «δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία».

Προς την κατεύθυνση του διαλόγου έδειξε από τη Λευκωσία και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας την άρνηση του Ερσίν Τατάρ για μια τριμερή συνάντηση: «Αν δεν συζητήσουμε πώς θα δούμε ότι υπάρχει η προοπτική για επίλυση του Κυπριακού. Και δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί να συζητήσει, απλά να συζητήσει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν θέλω να προκαταλάβω τις εξελίξεις και από σεβασμό προς τη δουλειά της κ. Ολγκίν και όλων αυτών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε».

Μιλώντας μεταξύ εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι στη διάρκεια της πρώτης του συνάντησης (η οποία ήταν κατ’ ιδίαν) η κ. Ολγκίν του ανέφερε κάποιες ιδέες ως προς το πως θα προχωρήσει η προσπάθεια στο Κυπριακό. Ο ΠτΔ σημείωσε ότι και ο ίδιος ανέφερε κάποιες ιδέες προς την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα ο ΠτΔ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στις δηλώσεις Τατάρ γιατί δεν πιστεύει ότι «μέσα από δημόσιες δηλώσεις ή επικοινωνιακές προσεγγίσεις» θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Ζήτησε να αφεθεί η κ. Ολγκίν να συνεχίσει την προσπάθειά της και εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις επαφές που είχε η απεσταλμένη του ΓΓ πριν έρθει στην Κύπρο.

Σε ερώτηση αν έχουν γίνει προτάσεις που χρήζουν υπέρβασης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «καμία υπέρβαση, δεν τίθεται από κανένα θέμα υπέρβασης σε σχέση με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Από κει και πέρα δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κάποιος δεν μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι να συζητήσει. Συνεχίζεται η προσπάθεια, ας μην προκαταλάβω το αποτέλεσμα, έχω δει τις δηλώσεις (Τατάρ), δεν είναι θετικές, δεν θέλω να σχολιάσω, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ, σέβομαι την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα».

Κληθείς να πει αν ελπίζει σε κάτι σε σχέση με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά και ελπίζω. Είχα επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα και είναι μια συνάντηση που πάντα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, θα μεταφερθούν κάποια μηνύματα ειδικότερα από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, και ελπίζω και αυτή η συνάντηση να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια».

Η Λευκωσία, επενδύει πολλά στον παράγοντα ΕΕ για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό. και Αναμένει ότι στη συνάντηση της Άγκυρας ο Ερντογάν θα ανταποκριθεί θετικά στις παραινέσεις Μητσοτάκη. Μιλώντας στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η ΕΕ «είναι το βασικό μας στήριγμα και στην προσπάθεια μας για επίτευξη ειρήνης στην πατρίδας μας». «Συνεπώς, η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης δεν είναι μόνο προς όφελος της Κύπρου και του λαού της αλλά και της ίδιας της Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», είπε. Μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, η ΕΕ και η Κύπρος θα μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας αλλά και ουσιαστική γέφυρα Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε.