Ο Ερσίν Τατάρ κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει το πολυπόθητο του ταξίδι προς την Αυστραλία. Ταξίδεψε, όπως και σε άλλα ταξίδια που πραγματοποιεί, χρησιμοποιώντας τουρκικό διαβατήριο, αλλά εμφανίζεται στον προορισμό του ως «πρόεδρος».

Έτσι και στην Αυστραλία ο Ερσίν Τατάρ ταξίδεψε ως «λαθρεπιβάτης» στη διεθνή νομιμότητα… χρησιμοποιώντας παράτυπα διαβατήριο της Τουρκίας προκειμένου να πραγματοποιήσει το ταξίδι του και για μπορεί να κυκλοφορεί και να εμφανίζεται ως «πρόεδρος» της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

Ανεξαρτήτως του πως ο ίδιος θα την παρουσιάζει την επίσκεψή του αυτή δεν θεωρείται επίσημη, αφού ο ίδιος δεν έχει την ιδιότητα του επίσημου, σύμφωνα με τα διεθνή διπλωματικά θέσμια. Ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση θα αναλάβει, και εκεί, δράση του τουρκικό λόμπι για να του εξασφαλίσει κάποιας μορφής «επίσημες» επαφές, η οποία είναι σε χαμηλό επίπεδο και της δική τους σφαίρας επιρροής.

Στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης πήγαν για να τον υποδεχθούν, εκτός από στελέχη της τουρκικής πρεσβείας, και Τουρκοκύπριοι. Τον υποδέχθηκαν με σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, με κασκόλ και πανό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ερσίν Τατάρ, παρά το γεγονός ότι γίνεται αναφορά πως είναι «ο πρώτος ‘πρόεδρος της τδβΚ’ που επισκέφθηκε την Αυστραλία», ακολούθως δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, ότι δηλαδή δεν πρόκειται για «επίσημο ταξίδι» αλλά για μια επίσκεψη που έχει να κάνει με τις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο μετανάστευσης των Τουρκοκυπρίων στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον Ερσίν Τατάρ υποδέχθηκαν ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, ο «επίτιμος αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στη Μελβούρνη, πρόεδροι οργανώσεων και πλήθος Τουρκοκυπρίων. Σε δήλωσή του ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ευτυχία του που πήγε στην Αυστραλία και θα γνωρίσει τους Τουρκοκύπριους που ζουν εκεί.

Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε: «Στόχος μου είναι να αγκαλιάσω και να συναντηθώ με το λαό μας.  Είμαστε ένα σύνολο, μια καρδιά. Όπου κι αν βρισκόμαστε, η αγάπη για την ΤΔΒΚ βρίσκεται στις καρδιές όλων μας».

Ο Τατάρ δήλωσε ότι μεταβαίνει στην Αυστραλία για να συναντηθεί με Τουρκοκύπριους, σημειώνοντας ότι  ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει μέσω webinar τους δεσμούς και τις σχέσεις με την «ΤΔΒΚ» με εκπροσώπους ενώσεων, ιδρυμάτων, οργανισμών, συμβουλίων και ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Αυστραλία.

Αναφέροντας ότι είχε προσκληθεί στις εκδηλώσεις που θα γίνονταν για την ογδοηκοστή επέτειο της μετανάστευσης των Τουρκοκυπρίων στην Αυστραλία πριν από δύο χρόνια, ο Τατάρ είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για την επίσκεψή του στην Αυστραλία και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και της πρεσβείας της στην Αυστραλία, καθώς και στους επικεφαλής των τουρκοκυπριακών ιδρυμάτων και οργανισμών. Αναφέροντας ότι θα φθάσουν στη Μελβούρνη μετά από ένα ταξίδι σχεδόν 24 ωρών, ο Τατάρ είπε ότι στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σίδνεϋ και θα επιστρέψει στην «ΤΔΒΚ» μετά από οκτώ ημέρες μέσω Μελβούρνης.

Είπε ότι θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στη Μελβούρνη και το Σίδνεϋ για την ογδοηκοστή επέτειο της μετανάστευσης των Τουρκοκυπρίων στην Αυστραλία και πρόσθεσε ότι λέγεται πως περισσότεροι από 100.000 Τουρκοκύπριοι βρίσκονται σήμερα στην Αυστραλία, συνεχίζοντας την ύπαρξή τους εκεί ως η τέταρτη γενιά. Αναφέροντας ότι οι Τουρκοκύπριοι της Αυστραλίας έρχονται συχνά στην «ΤΔΒΚ» και επενδύουν εδώ, ο Τατάρ δήλωσε ότι «τόσα χρόνια ποτέ δεν ήταν χωρισμένοι από την πατρίδα τους».

Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ενωμένοι και στην Αυστραλία και ότι οι Τουρκοκύπριοι στην Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία πάντα προσπαθούσαν να διατηρήσουν ζωντανό τον πολιτισμό, την ταυτότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Σημειώνοντας ότι θα είναι ο πρώτος «πρόεδρος της ΤΔΒΚ» που επισκέπτεται την Αυστραλία, ο Τατάρ είπε ότι στο πλαίσιο των επαφών του εκεί, θα συναντηθεί και με επιχειρηματίες.