Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, γιορτάστηκε φέτος η 76η επέτειος της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ στη Λευκωσία, όπου ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Όρεν Ανόλικ υποδέχτηκε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους από τον πολιτικό, διπλωματικό, επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Απόψε μαζευτήκαμε εδώ, για να τιμήσουμε την 76η επέτειο από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ. Χρησιμοποιώ την λέξη «τιμώ» και όχι «γιορτάζω» γιατί φέτος είναι μια διαφορετική Ημέρα Ανεξαρτησίας. Η φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 συγκλόνισε όλη τη χώρα.

Στους μήνες που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου, γίναμε μάρτυρες ποικίλων αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο, για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και για όσα έχουν εκτυλιχθεί από τότε. Είδαμε εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης, αλλά και σκληρής κριτικής και αβάσιμων ισχυρισμών, καθώς και μια πρωτοφανή έξαρση αντισημιτικών επεισοδίων” σημείωσε ο πρέσβης.

Κάνοντας παραλληλισμούς της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, ο πρέσβης ανέφερε πως οι περιγραφές σε πολλές μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Τούρκοι στρατιώτες πριν από 50 χρόνια,  δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου απ’ αυτές που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Χαμάς πριν από 7 μήνες.

Καταλήγοντας, ο πρέσβης Ανόλικ εξήρε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια. «Η επιτυχημένη αυτή ανθρωπιστική πρωτοβουλία κατέστη δυνατή μόνο χάρη στις άριστες σχέσεις και το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου» κατέληξε.