Κατά το τελευταίο της ταξίδι στην Κύπρο, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είχε δηλώσεις πως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου επαφών με τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό θα ετοιμάσει μια έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα προβεί με σε ενημέρωση του Αντόνιο Γκουτέρες για τις έως τώρα προσπάθειές της στο Κυπριακό, χωρίς να καταθέτει οποιαδήποτε επίσημη έκθεση.

Διπλωματικοί κύκλοι εξηγώντας στον «Φ» την όλη διαδικασία σημείωσαν πως εκθέσεις ετοιμάζονται μετά από απόφαση/εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κι αυτές οι εκθέσεις που θα αφορούν το Κυπριακό θα ετοιμαστούν μέσα στο ερχόμενο μήνα από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα και θα σταλούν προς ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εκείνο το οποίο αναμένεται να κάνει η Ολγκίν είναι τα όσα θα έχει να πει προς τον ΓΓ ΟΗΕ να καταγραφούν σε ένα σημείωμα (άτυπο έγγραφο) το περιεχόμενο του οποίου δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί στη συνέχει από τον Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση στην οποία θα προβεί η Ολγκίν προς τον ΓΓ ΟΗΕ έχει βαρύνουσα σημασία για την μετέπειτα πορεία των προσπαθειών στο Κυπριακό. Θα καθορίσει τις πάρα πέρα κινήσεις τους ίδιου του Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος δεν αποκλείεται να στείλει την Ολγκίν ξανά στο νησί με συγκεκριμένες οδηγίες στις αποσκευές της.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία μίλησε χθες στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας είπε μεταξύ άλλων πως όταν η Κύπρος και η Πολωνία έγιναν μέλη της ΕΕ, είπε, «στην πραγματικότητα επέστρεφαν στο χώρο τους, έναν τόπο κοινών αξιών, κοινής ταυτότητας, αλλά και έναν τόπο οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας που μόνο μια ομάδα ομοϊδεατών, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίοι, μπορεί να προσφέρει». Όπως είπε, οι δύο χώρες μπορεί γεωγραφικά να είναι απόμακρες, ωστόσο μοιράζονται τόσα πολλά κοινά σημεία και έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένες, σοβαρές προκλήσεις για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους.

«Η Κύπρος δυστυχώς εξακολουθεί να στέκεται ως το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ, υπό στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία, τον δικό μας μεγάλο γείτονα. Και οι δύο έχουμε υποστεί απειλές, κατοχή. Αγωνιστήκαμε για την ανεξαρτησία μας. Και οι χώρες μας έχουν επίσης πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί ουσιαστικό μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού», παρατήρησε ο Πρόεδρος. Οι σχέσεις των δύο χωρών, είπε, «ενισχύονται όλο και περισσότερο, σε διμερές επίπεδο, με τις οικονομικές σχέσεις να αναπτύσσονται συνεχώς, αλλά και σε πολυμερές επίπεδο, και ως Ευρωπαίοι εταίροι που συμφωνούν σε βασικά ζητήματα», ενώ η Πολωνία στέκεται αλληλέγγυα με την Κύπρο στις προσπάθειές μας για επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.