Το υπό συζήτηση 14ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, συνοδεύεται από σκεπτικισμό που εκφράζει και η Κύπρος. Τουλάχιστον, αυτή η θέση καταγράφεται στο διεθνή Τύπο.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο (23/2) οπότε η ΕΕ επέβαλε τη 13η δέσμη κυρώσεων στην αχανή χώρα, δρομολογήθηκε ο καταρτισμός του επόμενου καταλόγου με περιοριστικά μέτρα. Αυτή η νέα δέσμη αναμένεται να λάβει την τελική της μορφή τις προσεχείς 1-2 εβδομάδες, ενώ την περασμένη Τετάρτη συζητήθηκε ένα νέο σχετικό προσχέδιο. Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα ήταν η επιβολή αποκλεισμού στις εξαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ωστόσο, χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με δραστηριοποίηση στον τομέα της ναυτιλίας δεν προσεγγίζουν με θετικό φακό αυτή την εξέλιξη. Ο λόγος για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Ο εκπρόσωπος του νησιού μας, καθώς και των άλλων δύο μεσογειακών χωρών, εξέφρασαν τη θέση ότι αυτό το μέτρο θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Οι έγκυροι Financial Times σε ρεπορτάζ τους αποκαλύπτουν την ουσία των διαμειφθέντων στη διαπραγμάτευση της περασμένης Τετάρτης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν αντιταχθεί σε τέτοια μέτρα, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσουν τους διαχειριστές πλοίων να χρησιμοποιήσουν ακόμα πιο αδιαφανείς μεθόδους για να κρύψουν τους στόλους τους. Αυτό, σύμφωνα με τα εν λόγω κράτη-μέλη, θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης ναυτιλιακής καταστροφής και ότι θα βλάψει ευρύτερα τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Σε άλλο σημείο διευκρινίζεται ότι «το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά τη σκλήρυνση των κυρώσεων κατά των δεξαμενόπλοιων που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τη μεταφορά αργού πετρελαίου με μη επαληθευμένη ασφάλιση και αδιαφανείς δομές ιδιοκτησίας».

Το εν λόγω δημοσίευμα που υπογράφεται από τον επικεφαλής δημοσιογράφο του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες, Χένρι Φόι, αναδημοσιεύεται και από άλλα μέσα, καθώς οι πληροφορίες του χαρακτηρίζονται ασφαλείς.

Ο Φόι κάνει αναφορά σε πηγές του (δύο πρόσωπα), που γνωρίζουν την μορφή των συζητήσεων κι ανέφεραν ότι υπήρχαν διαφωνίες ως προς την κλίμακα των μέτρων, αλλά «όχι ιδεολογική αντίθεση ή αμετακίνητες κόκκινες γραμμές».

Δεν παραλείπει, βέβαια, να καταγράψει την ιδιαιτερότητα του προτεινόμενου μέτρου, αφού όπως σημειώνει «αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει επίσημα τα προϊόντα φυσικού αερίου της Ρωσίας».

Πέραν από τον προερχόμενο από τον ευρωπαϊκό Νότο σκεπτικισμό, υπάρχουν και εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Ο δημοσιογράφος των Financial Times αναφέρεται σε πρόσωπο που προφανώς έχει άμεση εμπλοκή με τις διαπραγματεύσεις (δεν το κατονομάζει) και σχολίασε τις προωθούμενες κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας ως «ένα βήμα μπροστά».

Σε άλλα σχετικά δημοσιεύματα γίνεται λόγος για χώρες της ΕΕ που παραμένουν διχασμένες όσον αφορά τα μέτρα που στοχεύουν τον ούτω καλούμενο «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, ο οποίος «αποτελείται από ημι-νόμιμα πετρελαιοφόρα».

Το μόνο δεδομένο είναι ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες που είχε κόστος από τις κυρώσεις, ιδιαίτερα την άνοιξη του περασμένου έτους, όταν ο κλάδος παροχής διοικητικών υπηρεσιών δέχθηκε αισθητό πλήγμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθησε να επιδείξει υψηλό βαθμό συμμόρφωσης (βλ. θέσεις και ενέργειες από Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη σε διάφορες περιπτώσεις).

Να σημειωθεί ότι στο 14ο πακέτο αναμένεται να συμπεριληφθούν πάνω από 100 άτομα. Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό θα περιλαμβάνει όσους «εμπλέκονται στην απέλαση Ουκρανών από τα κατεχόμενα εδάφη και στην παραγωγή όπλων».