Πέντε μεγάλα ντέρμπι διαφορετικές σημασίας και διαστάσεων βρίσκονται σε εξέλιξη στην μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορούν τους μεγάλους δήμους και τους προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών. Το τελικό αποτέλεσμα έχει για την κάθε περίπτωση ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, στέλνοντας και πολιτικά μηνύματα στις ηγεσίες των κομμάτων για τις επιλογές που έγιναν.

Οι ισορροπίες στην κάλπη θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη διαχείριση του αποτελέσματος των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα για όλα τα κόμματα. Ο λόγος είναι ότι κάποιες μάχες θεωρούνται ως «κλειδιά» για την εικόνα που θα βγει προς τα έξω για την πορεία του κάθε κόμματος στις εκλογές. Ιδιαίτερα για τα μεγάλα κόμματα. Κανένα κόμμα για παράδειγμα δεν θα μπορούσε να πανηγυρίζει αν έχανε όλες τις σημαντικές μάχες των μεγάλων δήμων και περιφερειών, ακόμα και αν εξέλεγε δημάρχους και κοινοτάρχες σε όλη την υπόλοιπη Κύπρο.

Λευκωσία, Λεμεσός και Στρόβολος:

Σε ο,τι αφορά τους δημάρχους, τα τρία μεγάλα ντέρμπι αφορούν και τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Κύπρου. Το σκηνικό και στις τρεις περιπτώσεις εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπο και η οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή θα εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο. Στην πρωτεύουσα ο Νίκος Τορναρίτης έχοντας μαζί του και τους κομματικούς μηχανισμούς τριών κομμάτων που τον στηρίζουν, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ επιχειρεί το τελευταίο διάστημα μια τελική οργανωτική αντεπίθεση, ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο επιχειρεί να αναδείξει τον αντίπαλο του ως υποψήφιο του ΑΚΕΛ για να συσπειρώσει τους συναγερμικούς ψηφοφόρους.

Από την άλλη, ο Χαραλάμπος Προύντζος συνεχίζει να κινείται στους ίδιους ρυθμούς, θέλοντας να διατηρήσει μέχρι τέλους το προφίλ του νέου πολιτικού χωρίς κομματικά βαρίδια. Έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ κομματικά, αλλά αποφεύγει να βγαίνει προς τα έξω η εικόνα κομματικής ταύτισης του αφού καταφέρνει να διεισδύει και στην δεξαμένη των ψηφοφόρων της δεξιάς.

Στη Λεμεσό, η μάχη κρίνεται εξαιρετικά αμφίρροπη μεταξύ του νυν δήμαρχου Νίκου Νικολαΐδη και του Γιάννη Αρμεύτη. Ανάμεσα τους επιχειρεί να μπει σφήνα ο Χρίστος Μιχαηλίδης. Ο Νικολαΐδης έχοντας ξανά τη στήριξη του ΔΗΣΥ και αυτή την φορά και τη ΔΗΠΑ δίνει την προεκλογική του μάχη προβάλλοντας το «καθαρό «προφίλ» του και ότι έγιναν έργα ουσίας πάνω στα οποία θέλει να χτίσει για την επόμενη πενταετία, Από την άλλη ο Γιάννης Αρμεύτης έρχεται με τη δυναμική της στήριξης τριών κομμάτων. Του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ έχοντας τις κομματικές ισορροπίες με το μέρος του και προβάλλοντας την εικόνα του υποψήφιου με όραμα για έργα στο δήμο. Ο Χρίστος Μιχαηλίδης έχει τη στήριξη των Οικολογών.

Η μάχη μεταξύ των δύο πρώτων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή και αμφίρροπη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Λεμεσό.

Για μεγάλο ντέρμπι γίνεται λόγος και στην περίπτωση του Δήμου Στροβόλου. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Σταύρος Σταυρινίδης και Χρίστος Τσίγκης δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ο πρώτος έχει τη στήριξη επίσημα μόνο των Οικολόγων. Αντλεί όμως ψήφους από τη δεξαμενή συναγερμικών αλλά και άλλων κομμάτων, έχοντας και την εύνοια του προεδρικού περιβάλλοντος. Ο Σταύρος Σταυρινίδης στηρίζεται από ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ και ο Χρίστος Τσίγκης από ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ. Το αποτέλεσμα και στους τρεις δήμους έχει ιδιαίτερη σημασία για το κομματικό σκηνικό. Εκλογή Τορναρίτη στη Λευκωσία θα φέρει ανακούφιση και στα τρία κόμματα που τον στηρίζουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί ως μεγάλη ήττα. Για τον Προύντζο τυχόν εκλογή του θα είναι σίγουρα επιτυχία και σε προσωπικό επίπεδο για τον ίδιο.

Στην περίπτωση της Λεμεσού, επανεκλογή Νικολαΐδη θα είναι μεγάλη επιτυχία για ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ και μεγάλη αποτυχία για τα υπόλοιπα κόμματα. Εκλογή Αρμεύτη θα φέρει χαμόγελα ικανοποίησης και στα τρία κόμματα που τον στηρίζουν, δικαιώνοτας την επιλογή τους.

Στον Στρόβολο τα δεδομένα είναι πιο περίπλοκα. Επανεκλογή Παπαχαραλάμπους θα είναι ήττα και για τον ΔΗΣΥ και για την ΔΗΠΑ από την οποίο προέρχεται ο Χρίστος Τσίγκης. Εκλογή Τσίγκη θα φέρει ανακούφιση στην Πινδάρου για την επιλογή της και πανηγύρια στην ΔΗΠΑ που έχει δήμαρχο στον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της Κύπρου. Μεγάλη νίκη θα είναι και για ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τυχόν εκλογή Σταύρου Σταυρινίδη η οποία ενδεχομένως να στείλει και θετικά μηνύματα για την μεταξύ των δύο κομμάτων συνεργασία.

Στο γήπεδο των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών

Το μεγάλο παιχνίδι εξουσίας όμως στα νέα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την μεταρρύθμιση παίζεται στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιουργούνται. Οι πέντε πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών, οι περιφερειάρχες, όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται, θα έχουν στα χέρια τους μεγάλη εξουσία στην άσκηση πολιτικής και στα έργα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Πέντε μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, με το σκηνικό σε κάποιες είναι αρκετά πιο ξεκάθαρο σε σχέση με κάποιες άλλες, ενώ την ίδια ώρα, κάποια αποτέλεσμα έχουν μια ιδιαίτερη σημασία και οι προεκτάσεις τους θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο. Τι πέντε θέσεις προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών, διεκδικούν συνολικά 13 υποψήφιοι. Το ψηφοδέλτιο για τους περιφερειάρχες θα είναι χρώματος μωβ και ψηφίζονται από τους ψηφοφόρους όλων των δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας τους.

Οι πιο αμφίρροπες μάχες φαίνεται μέχρι στιγμής να δίνονται σε Λάρνακα και Πάφο, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση.

Στη Λάρνακα ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους με τη στήριξη όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, δίνει μάχη με τον νυν Δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη. Ο πρώτος έχει το πλεονέκτημα της στήριξης της πλειοψηφίας των κομμάτων. Ο δεύτερος λόγω της μακράς εμπλοκής του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει αναγνωρισιμότητα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο Επαρχιακό Οργανισμό Πάφο, η μάχη είναι μεταξύ τριών αλλά έχει και ένα επιμέρους ενδιαφέρον η αναμέτρηση. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης από την μια, Κωστάκης Κωσταντίνου από την άλλη και Μάριος Τσέλεπος από την εξωτερική. Είναι γνωστή η συζήτηση που προέκυψε στον ΔΗΣΥ με την περίπτωση Κωστάκη Κωσταντίνου και την αποχώρηση το κόμμα του Μάριου Τσέλεπου που οδήγησε και στην δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, την μάχη της Λευκωσίας θα δώσουν, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και Ανδρέας Ασσιώτης, της Λεμεσού, οι Γιάννης Τσουλόφτας, Βασίλης Δημητριάδης και Χρίστος Βακανάς, και στην Αμμόχωστο οι Γιάννης Καρούσος, Θεόδωρος Πυρίλλης και Ανδρέας Κτωρίδης