Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται προ των πυλών και συνιστά μια τεράστια και ριζική αλλαγή για τις τοπικές κοινωνίες του τόπου μας. Η Κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την υλοποίηση των προνοιών της νέας νομοθεσίας.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελώντας σήμερα τα εγκαίνια τεσσάρων νέων έργων στον Δήμο Πέγειας. Όπως κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα εμφανίσει προβλήματα και δυσκολίες κατά την διάρκεια υλοποίησης της. Μην αναμένετε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, παρατήρησε, θα αξιολογούμε όμως συνεχώς τα δεδομένα που δημιουργούνται μέσα από την υλοποίηση αυτή και αν προκύψουν ανάγκες για αλλαγές, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μελετάμε τις αλλαγές αυτές.

Η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση σε αυτό τον τόπο, το ΓΕΣΥ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υλοποιήθηκε, αλλά το να λέμε ότι δεν είχε προβλήματα και στρεβλώσεις σημαίνει ότι κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας. Και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις στρεβλώσεις . Το ίδιο, επεσήμανε, θα πράξουμε και με την μεγάλη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ένα από τα μειονεκτήματα μου, είναι ότι δεν μπορώ να κρύψω τα πιστεύω μου, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στο νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα εφαρμοσθεί με την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου.

Όπως δεν μπορώ να κρύψω ότι είμαι οπαδός της Πάφος FC, πράγμα το οποίο έγινε θέμα από κάποιους την περασμένη εβδομάδα, έτσι δεν μπόρεσα να κρύψω και το επαναλαμβάνω και τώρα ότι προσωπικά εγώ διαφωνώ με τον διαχωρισμό που έγινε στις κοινότητες του Ακάμα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Τον θεωρώ λανθασμένο, είπε, αλλά ασχέτως με την προσωπική μου άποψη άπαντες πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ανέφερε, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο εργασιών για την εκπόνηση ενός νέου Τοπικού Σχεδίου Πέγειας που θα θέτει τέρμα στην σημερινή μη ικανοποιητική κατάσταση με την ύπαρξη δύο σχεδίων ανάπτυξης στην Πέγεια, που ουσιαστικά την διχοτομούν πολεοδομικά. Έχουμε δηλαδή από την μια το Τοπικό Σχέδιο Πάφου στην περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων, τόνισε, και την Δήλωση Πολιτικής για την ύπαιθρο στην υπόλοιπη έκταση του Δήμου.

Στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει για τα καλά πλέον τις διαδικασίες για το μεγάλο έργο που επί χρόνια σχεδιάζεται στην ίδια περιοχή, αυτό της μαρίνας της Πάφου. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι τα εγκαίνια του συγκεκριμένου έργου θα γίνουν επί της δικής του διακυβέρνησης. Είμαστε σε συνεχή επαφή και με το ΕΒΕ Πάφου, τόνισε, ώστε να διορθωθεί πλέον μια στρέβλωση που επικρατεί εδώ και χρόνια στο θέμα αυτό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τον παραλιακό πεζόδρομο, τον μεγαλύτερο σε μήκος στην Κύπρο συνολικά 14 χιλιομέτρων, του οποίου σήμερα είναι έτοιμο μόλις το πρώτο χιλιόμετρο. Εγκαίασε επίσης την ανάπλαση της τουριστικής λεωφόρου Κόλπου των Κοραλλίων, τη νέα κεντρική λεωφόρο Μιχαλάκη Κυπριανού και τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη δημαρχούμενη περιοχή Πέγειας.