Τεράστιες είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει το Ευρωκοινοβούλιο στους νέους, μέσα από τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα για τη νεολαία, τα σχολεία και τις οργανώσεις.

Από το να ταξιδέψουν και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να γνωρίσουν άλλους νέους από την υπόλοιπη Ευρώπη, να ανταλλάξουν ιδέες, να ενημερωθούν για το πώς λειτουργεί η ευρωπαϊκή δημοκρατία, πολλές είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) στους νέους της Κύπρου, δηλαδή στους πολίτες του αύριο, γεγονός που καταδεικνύει και πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή μας στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

EPAS: Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής», το οποίο φέρνει τους μαθητές και τις μαθήτριες πιο κοντά στην κατανόηση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και τις νομοθετικές διαδικασίες, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο μια γενιά πολιτών καλά ενημερωμένων, που θα έχουν ενεργότερη συμμετοχή στο δημοκρατικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ορίζονται ανώτεροι και δόκιμοι πρέσβεις από τα σχολεία που επιλέγονται, ενώ οι εκπαιδευτικοί μεριμνούν για την εκπαιδευτική του πτυχή, διοργανώνοντας μαθήματα κυρίως για την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Πρόγραμμα Euroscola

Ένα ακόμη πρόγραμμα που ξεχωρίζει είναι το Euroscola, το οποίο φέρνει σε επαφή μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη, προσφέροντάς τους πρακτική εμπειρία της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία, που διεξάγεται στο ημικύκλιο της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, προσομοιάζει τις εργασίες του ΕΚ και επιτρέπει στους μαθητές να γίνουν μέλη του για μία μέρα.

Οι Κύπριοι συμμετέχοντες επιλέγονται μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Σχολείο –Πρεσβευτής του ΕΚ ως δόκιμοι πρεσβευτές, καθώς και από διαγωνισμούς που διοργανώνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι το 2023 στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (Euroscola) συμμετείχαν συνολικά 312 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μαθητές και μαθήτριες, με 47 εκπαιδευτικούς από τα σχολεία των ελεγχόμενων περιοχών από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θετικές εμπειρίες νέων κι εκπαιδευτικών

Συνομιλώντας με εκπαιδευτικούς και μαθητές, που συμμετείχαν στα εν λόγω προγράμματα, μόνο θετικές εμπειρίες είχαν να αφηγηθούν. «Πολύτιμη εμπειρία, πρόγραμμα με έντονη επίδραση στους μαθητές μας. Γνώσεις, εκδηλώσεις, επισκέψεις και ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι η έννοια του σχολείου πρέπει να πάρει και μια άλλη μορφή και να δώσει στους μαθητές αξέχαστες αναμνήσεις. Ευκαιρίες να πιστέψουν στον εαυτό τους και να εκτιμήσουν την αξία της γνώσης και της προσπάθειας. Ταξίδι με αέρα ευρωπαϊκό, στιγμές συγκινητικές και μαθήματα ζωής. Αξίες που πρέπει να συνοδεύουν τους μαθητές μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους», είναι μερικά από τα λόγια μιας συμμετέχουσας εκπαιδευτικού.

Ένα από τα σχολεία που συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας.

«Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να αξιολογηθεί μόνο θετικά για την κοινότητα της Σχολής μας, η οποία συμμετείχε σε μια σειρά αξιόλογων δράσεων, μέσω των οποίων προωθήθηκε η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη σχολική μονάδα», ανέφερε στον «Φ» η καθηγήτρια του σχολείου, Δέσπω Πολυδώρου. Όπως επεσήμανε η κ. Πολυδώρου, «οι Δόκιμοι Πρεσβευτές μας υλοποίησαν αξιόλογες ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες η λειτουργία σημείου πληροφόρησης στην είσοδο της Σχολής με πληροφοριακό υλικό, ενώ επισκέφθηκαν το “Σπίτι της Ευρώπης”, όπου παρακολούθησαν σχετική παρουσίαση από λειτουργό του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Συμπλήρωσε ότι «η επιμόρφωση συνεχίστηκε με την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού βιβλίου εργασιών τόσο σε συναντήσεις κατά τα διαλείμματα, όσο και στο πλαίσιο μαθημάτων, όπως τα Φιλολογικά και τα Γλωσσικά μαθήματα».

«Ξεχωριστή υπήρξε η επίσκεψη των μαθητών και των μαθητριών μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η συμμετοχή τους σε ψηφοφορία προσομοίωσης», επεσήμανε ακολούθως. «Επιπρόσθετα», όπως επεσήμανε η κ. Πολυδώρου, «διοργανώθηκαν ανοικτές συζητήσεις με τους Ευρωβουλευτές μας, αλλά και διαλέξεις–παρουσιάσεις σε θέματα όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η Κυκλοφοριακή Αγωγή, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Λακατάμιας έγινε δεντροφύτευση είκοσι δενδρυλίων στο πάρκο “Γιάννος Κρανιδιώτης” με την ευκαιρία των είκοσι ετών από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ενέργεια, η οποία ήταν αφιερωμένη σε παλαιότερους απόφοιτους του σχολείου μας». 

«Οι δραστηριότητές μας ολοκληρώθηκαν με τη διοργάνωση “Ημέρας της Ευρώπης”, στο πλαίσιο της οποίας οι Δόκιμοι Πρεσβευτές μας φιλοτέχνησαν τοιχογραφία με θέμα “Μαζί” στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης έτους, που ήταν η ενημέρωση και εγγραφή των συμμαθητών, αλλά και των καθηγητών τους στην πλατφόρμα together.eu, mazi.eu», σημείωσε καταληκτικά. Όσον αφορά τα οφέλη, που αποκομίζουν οι νέοι και η εκπαιδευτική κοινότητα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως ανέφερε η κ. Πολυδώρου, «αυτά είναι πάρα πολλά, αφού το πρόγραμμα υιοθετεί μια καινοτόμο προσέγγιση, πέραν των παραδοσιακών εκπαιδευτικών μεθόδων, παρέχοντας ευκαιρίες για εμπλοκή σε μαθητές και μαθήτριες από διαφορετικά κοινωνικοικονομικά περιβάλλοντα».

«Ειδικότερα, σε μια εποχή σημαντικών αλλαγών, οι μαθητές αποκτούν κομβικές δεξιότητες για το μέλλον καθώς έννοιες –όπως ενεργός πολίτης, δημοκρατία, συμμετοχή– αποκτούν ένα διαφορετικό νόημα. Επιστέγασμα των πιο πάνω, η συμμετοχή στην Ευρωβουλή των νέων (Euroscola), μια εμπειρία ζωής για κάθε έφηβο και αφετηρία για ακόμα περισσότερα βήματα!», κατέληξε η κ. Πολυδώρου.

«Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη»

Από πλευράς του, ο Χρίστος Παρμάκκης, μαθητής του Λυκείου Λιβαδιών, ενός από τα σχολεία που συμμετείχε επίσης στα εν λόγω προγράμματα, ανέφερε στον «Φ» ότι «μέσω της συμμετοχής του, αντάλλαξε απόψεις και άκουσε ανησυχίες από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών».

«Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του νέου ευρωβουλευτή στην Ολομέλεια του ΕΚ, ανέφερα όλα αυτά που η κοινωνία θέλει να ακουστούν, όπως την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

«Ιδιαίτερη σημασία είχε η επαφή με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες», υπογράμμισε στη συνέχεια, υποδεικνύοντας ότι «ανταλλάξαμε θέσεις για το Κυπριακό, συμφωνήσαμε στην ανάγκη συμβιβασμών, τερματισμού της κατοχής και άμεσης επίλυσης για το καλό όλων, για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους».

Επεσήμανε ακόμη ότι «το πρόγραμμα, όπως και πολλοί θεσμοί της ΕΕ, χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, περισσότερη Ευρώπη», σημειώνοντας ότι αυτό το μήνυμα επεδίωξε να μεταδώσει. «Τα μεγάλα κονδύλια, τα έργα ανάπτυξης, οι ευκαιρίες σπουδών και ζωής στο εξωτερικό, ο έλεγχος και η δικαιοσύνη, η αίσθηση ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων με αρχές, αξίες και κοινούς στόχους, αποτελούν σημαντικά οφέλη από την ένταξή μας», επεσήμανε ο μαθητής του Λυκείου Λιβαδιών, υποδεικνύοντας ότι «γι’ αυτό τον λόγο η ένταξη στην ΕΕ ήταν η μεγαλύτερη μας επιτυχία, γι’ αυτό πρέπει να σημειώσουμε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες».

Αφού σημείωσε ότι «τα προβλήματα είναι πολλά, διαφθορά, γραφειοκρατία, έλλειψη δημοκρατίας, μη ποιοτική παιδεία, μεταναστευτικό», υπογράμμισε ότι «πρέπει να τα επιλύσουμε, απαιτώντας εμείς οι νέοι να ακουστούμε, να γίνουμε μέρος της λήψης των αποφάσεων».

Κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν στις επικείμενες Ευρωεκλογές τους υποψηφίους που πρεσβεύουν τα πιο πάνω, αυτούς που οι ίδιοι θεωρούν άξιους να συμμετέχουν και πέραν της διακυβέρνησης στην κοινότητα τους, να αλλάξουν «τη στάση του λεωφορείου» σε εθνικό επίπεδο, να πιέσουν τα διάφορα υπουργεία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ζητήσουν να χρηματοδοτηθεί μια δράση τους για να επωφεληθεί από αυτή ο πολίτης. «Εγώ ήδη προσπαθώ να το κάνω και καλώ όλους να το κάνουν μαζί μου!», κατέληξε ο Χρίστος Παρμάκκης.