Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας ότι με την αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ να βρίσκεται σε εξέλιξη, αισθάνεται χρέος να κάνει «ορισμένες επισημάνσεις με σεμνότητα και ταπεινότητα».
Τονίζει ότι ο «Τατάρ εμφανίζεται σκληρός στις συνομιλίες με την Ολγκίν ενόψει και των εκλογών στα κατεχόμενα. Το να συμμετέχουμε, έστω και άθελα μας, στο παιγνίδι του δεν είναι ούτε ευφυές, ούτε παραγωγικό. Το δικό μας μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα πρέπει να είναι ενιαίο, θετικό, αποφασιστικό, αλλά και αισιόδοξο».
Όπως αναφέρει, «την ώρα που η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Άμυνα αλλά και που έτσι και αλλιώς, με την συναίνεση μας ή όχι, δυστυχώς η Τουρκία θα συμμετέχει. Και την ώρα που η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη για την αναθεώρηση της τελωνειακής της σχέσης, είναι η ευκαιρία να θέσουμε και τη δική μας ασφάλεια ως το ελάχιστο ευρωπαϊκό μας μέρισμα. Μόνο μέσα από κίνητρα που όχι μόνο δεν μας ζημιώνουν αλλά μας ωφελούν μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο».
Αυτούσια η ανακοίνωση
Με την αποστολή της κυρίας Ολγκίν σε εξέλιξη αισθάνομαι χρέος μου να κάνω ορισμένες επισημάνσεις με σεμνότητα και ταπεινότητα.
Ο Τατάρ εμφανίζεται σκληρός στις συνομιλίες με την Ολγκίν ενόψει και των εκλογών στα κατεχόμενα. Το να συμμετέχουμε, έστω και άθελα μας, στο παιγνίδι του δεν είναι ούτε ευφυές, ούτε παραγωγικό. Το δικό μας μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα πρέπει να είναι ενιαίο, θετικό, αποφασιστικό, αλλά και αισιόδοξο.
Την ώρα που η ανθρωπότητα έχει τα βλέμματα στραμμένα στην Ουκρανία και στη Γάζα, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα θέτουν στις προτεραιότητες τους και το Κυπριακό. Αυτό είναι το μήνυμα της παρουσίας της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ στην Κύπρο και τις επόμενες μέρες σε Άγκυρα, Αθήνα και Ηνωμένο Βασίλειο.
Την ώρα που η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Άμυνα αλλά και που έτσι και αλλιώς, με την συναίνεση μας ή όχι, δυστυχώς η Τουρκία θα συμμετέχει. Και την ώρα που η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη για την αναθεώρηση της τελωνειακής της σχέσης, είναι η ευκαιρία να θέσουμε και τη δική μας ασφάλεια ως το ελάχιστο ευρωπαϊκό μας μέρισμα. Μόνο μέσα από κίνητρα που όχι μόνο δεν μας ζημιώνουν αλλά μας ωφελούν μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο.
Ας βάλουμε μπροστά μια συλλογική εθνική στρατηγική ενός νέου Ελσίνκι, μέσα από ένα σύντομο ενδεχομένως μορατόριουμ αποφυγής από οποιαδήποτε πλευρά ενεργειών που δυσχεραίνουν το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας μας.
Τη μεγάλη διεθνή και ευρωπαϊκή εικόνα πρέπει να έχουμε κατά νου, αλλά και τον εθνικό στόχο της απαλλαγής από την κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες επιλογές για τον τόπο μας – και όχι το εσωτερικό μας ακροατήριο.