Στην επερχόμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γαλλοκυπριακό Σχολείο στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με τη δρομολόγηση της ανανέωσης και ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας.

«Η επερχόμενη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο Μακρόν εδώ στην Κύπρο θα είναι για να υπογράψουμε μια ανανεωμένη, αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία που θα αναβαθμίσει και θα διευρύνει περαιτέρω τους στενούς μας δεσμούς», είπε ο Πρόεδρος. «Προσβλέπουμε στην επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών πριν από τα τέλη Ιουλίου για να προετοιμάσουμε την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι για την Κύπρο η Γαλλία συνιστά έναν στρατηγικό εταίρο και ότι η διμερής συνεργασία εκτείνεται σε κρίσιμους τομείς, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η ενέργεια, η εκπαίδευση, εμπλουτισμένη από συνεχή πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Εστία, η Κύπρος υποδέχθηκε και φιλοξένησε προσωρινά περισσότερους από 400 Γάλλους πολίτες, κάτι που, όπως είπε, συνιστά «απτή αντανάκλαση της ακλόνητης εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης που στηρίζει τις σχέσεις μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, λέγοντας ότι «αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της διμερούς, αλλά και της περιφερειακής μας ατζέντας», σημειώνοντας ότι η Γαλλία αποτελεί τον κύριο αμυντικό εταίρο της Κύπρου.

«Σε ταραγμένους καιρούς, αυτή η συνεργασία αναδεικνύεται τόσο ως ουσιαστική όσο και ως στρατηγικά καθοριστική, εντός και εκτός της περιοχής μας. Τόσο η Κύπρος όσο και η Γαλλία μοιράζονται τον στόχο να καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο στρατηγικά αυτόνομη, ακόμη και στον τομέα της άμυνας», είπε ο Πρόεδρος.

Συνέχισε λέγοντας ότι, πέρα από την άμυνα, σημαντικός τομέας στρατηγικής αυτονομίας είναι και η ενέργεια, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή της TOTAL στις έρευνες της κυπριακής ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στην εκπαίδευση λέγοντας ότι «αποτελεί βασικό και πολύτιμο στοιχείο της συνεργασίας μας» και σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει υποστηρίξει ενεργά την επέκταση του Γαλλοκυπριακού Σχολείου, με νέο παράρτημα στη Λεμεσό.

Η ασφάλειά μας ως ΕΕ συνδέεται με την ασφάλεια των εταίρων μας, λέει ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια της ΕΕ συνδέεται με την ασφάλεια των εταίρων της.

Διαβεβαίωσε για την αταλάντευτη στήριξη προς την Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι θα αξιοποιηθεί η δυναμική της διεύρυνσης, «η οποία αποτελεί γεωπολιτική επένδυση για την ΕΕ». Πρόσθεσε, δε, ότι θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβάνοντας το μεταναστευτικό, αλλά και τη θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια των οδών ανεφοδιασμού.

«Ποτέ ίσως δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι η ασφάλειά μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται με την ασφάλεια των γειτονιών μας, των εταίρων μας», σημείωσε ο Πρόεδρος. «Αυτή η περιοχή […] αποτελεί συστατικό μέρος της στρατηγικής μας αυτονομίας ως Ένωση», διαβεβαιώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία θα θέσει αυτήν την περιοχή στο προσκήνιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη διευρυμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δηλώνοντας πλήρως δεσμευμένος να συμβάλει στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αξίες της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η δέσμευση της ΕΕ έχει φανεί και με τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για την Κύπρο.

«Η Γαλλία έχει σταθεί σταθερά αλληλέγγυα στην υποστήριξη των προσπαθειών μας για επανένωση, […] ως τη μόνη βάση για μια συνολική διευθέτηση», πρόσθεσε. «[…] στεκόμαστε μαζί με φιλοδοξία και εμπιστοσύνη στους διαρκείς δεσμούς που μας ενώνουν».

Δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και πιο κρίσιμη η φιλία Γαλλίας-Κύπρου, είπε η Γαλλίδα Πρέσβειρα

«Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και πιο κρίσιμη από ό,τι είναι σήμερα», ανέφερε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Κλέλια Σεβριέ Κολάτσκο, στο Γαλλοκυπριακό Σχολείο στη Λευκωσία.

Η Πρέσβειρα πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Πρόεδροι Χριστοδουλίδης και Μακρόν προτίθενται να εδραιώσουν αυτή τη σχέση και να οικοδομήσουν μια στρατηγική εταιρική σχέση, «προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας […]».

Η κ. Σεβριέ Κολάτσκο πρόσθεσε ότι για τη Γαλλία, η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. «Πέρυσι, 30 πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν στάσεις σε λιμάνια […] πολλά γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Κύπρο», ανέφερε.

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, ανέφερε ότι γαλλικές εταιρείες συμβάλλουν ήδη στους τομείς ενέργειας, υποδομών, τουρισμού και λιανικού εμπορίου, όπως οι Total, Bouygues, Accor, Saur, Leroy Merlin, Decathlon.

[…] «Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς», είπε η Πρέσβειρα. […] Η Γαλλία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ, «είναι πάντα έτοιμη να συμβάλει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων».

[…] επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ, κ. Ολγκίν, για το Κυπριακό. «Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η εργασία πάνω σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο βασισμένο στην πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», κατέληξε η κ. Σεβριέ Κολάτσκο.