Έργα του Γαλλικού Ρομαντισμού ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε μια στιλιστικά πλούσια σειρά συναυλιών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη και με σολίστα τον Λιθουανό τσελίστα Ρομπέρτας Γκροντ. 

Στις συναυλίες, που δίνονται από την 1η μέχρι τις 3 Μαρτίου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, εκτελούνται έργα των Γκαμπριέλ Φορέ, Καμίγ Σεν- Σανς και Ζορζ Μπιζέ. 

Το πρόγραμμα ξεκινά με την Παβάνα του Γκαμπριέλ Φορέ, μέσα από την οποία «ηχεί μαγευτικά η Χρυσή Εποχή της Ισπανίας», όπως διατύπωσε ο Λεονίντ Μασίν που τη χορογράφησε για τα Ballets Russes. 

Στη συνέχεια, ο εξαιρετικός βιολοντσελίστας Ρομπέρτας Γκροντ θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο αρ. 1 του Σεν- Σανς, το οποίο ανέβασε σημαντικά τη δημοτικότητα του συνθέτη στους γαλλικούς μουσικούς κύκλους. Η συναυλία ολοκληρώνεται με την αριστουργηματική Πρώτη Συμφωνία του Μπιζέ, με την οποία αποτίνει φόρο τιμής στον δάσκαλό του, Σαρλ Γκουνό.

Πρόγραμμα 

  • Gabriel Fauré: Παβάνα, έργο 50
  • Camille Saint-Saëns: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο αρ. 1 σε Λα ελάσσονα, έργο 33
  • Georges Bizet: Συμφωνία αρ. 1 σε Ντο μείζονα

 

Συναυλίες 

  • Τετάρτη 1η Μαρτίου, Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, 8.30μ.μ. 22410181 cyso.interticket.com
  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Πέμπτη 2 Μαρτίου, 8.30μ.μ. 77777745 rialto.com.cy
  • Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, Παρασκευή 3 Μαρτίου, 8.30μ.μ. 24665794  cyso.interticket.com

Γκαμπριέλ Φορέ (1845-1924): Παβάνα σε Φα δίεση ελάσσονα, έργο 50

Ο συνθέτης έγραψε το εκλεπτυσμένο έργο Παβάνα σε Φα δίεση ελάσσονα  το 1887, αρχικά για πιάνο, και το αφιέρωσε στην χορηγό του κόμισσα Ελιζαμπέτ Γκρεφούλ. Η Παβάνα – η οποία αντλεί τον βασικό της ρυθμό από τον ομώνυμο αργό ισπανικό χορό πομπής – εξελίσσεται ως μια ακολουθία αρμονικών και μελωδικών κορυφώσεων, δημιουργώντας μια μελαγχολία αλλά και κομψότητα ταυτόχρονα. Ο ελεγειακός τόνος του κομματιού πιθανότατα αντικατόπτριζε τη θλίψη του Fauré για τον θάνατο του πατέρα του, που τον ενέπνευσε επίσης να γράψει το περίφημο Requiem του την ίδια χρονιά.

Καμίγ Σεν- Σανς (1835–1921): Κοντσέρτο για βιολοντσέλο αρ. 1 σε Λα ελάσσονα, έργο 33

Ο Σεν- Σανς συνέθεσε το πρώτο του κοντσέρτο για βιολοντσέλο το 1872 για τον Βέλγο βιολοντσελίστα, ερμηνευτή της βιόλα ντα γκάμπα και κατασκευαστή οργάνων, Αύγουστο Τολμπέκ (1830–1919). Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κονσερβατόριο του Παρισιού, στις 19 Ιανουαρίου 1873, ύστερα από εισήγηση του συλλόγου Société Nationale de Musique, που είχε ιδρυθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο κύριος στόχος του συλλόγου ήταν να βοηθήσει τους Γάλλους συνθέτες να απομακρυνθούν από τις επιδράσεις των γερμανικών μουσικών παραδόσεων, προωθώντας αποκλειστικά την ‘Ars gallica’ (γαλλική τέχνη). Το κοντσέρτο φαίνεται να ήταν αρκετά πρωτοποριακό, καθώς ο μαέστρος φέρεται να είπε στον συνθέτη ότι χωρίς τον Τολμπέκ, «το έργο δεν θα είχε ελπίδα» (Nichols). Πράγματι, το έργο προτείνει μια ασυνήθιστη δομή, κατά την οποία η συμβατική μορφή των τριών κινήσεων συμπυκνώνεται σε μια οργανική και συμπαγή ενιαία κίνηση. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο συνθέτης ενσωματώνει προσεκτικά το βιολοντσέλο, αντί να το φέρει σε σύγκρουση με το ορχηστρικό ηχητικό φάσμα, διασφαλίζοντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό του ρόλο.

Ζορζ Μπιζέ (1838–1875): Συμφωνία αρ. 1 σε Ντο μείζονα (1855)

Η Συμφωνία αρ. 1 σε Ντο μείζονα άρχισε να διαμορφώνεται τον Οκτώβριο του 1855 και ολοκληρώθηκε ένα μήνα αργότερα, όταν ο συνθέτης ήταν δεκαεπτά ετών. Το έργο φέρεται να αποτέλεσε μέρος των συνθετικών υποχρεώσεων του συνθέτη στο Ωδείο του Παρισιού. Δυστυχώς, ο Μπιζέ δεν επιδίωξε ποτέ να εκτελέσει ή να εκδώσει τη Συμφωνία. Ο λόγος γι’ αυτό μπορεί να ήταν το γεγονός ότι είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Συμφωνία αρ. 1 του Γκουνό, η οποία είχε κάνει πρεμιέρα νωρίτερα την ίδια χρονιά και μπορεί να αισθάνθηκε ότι η δημοσίευση ενός έργου που μιμούνταν τόσο πολύ τα υφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία της συμφωνίας του μέντορά του, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη φήμη του.

Είναι ενδιαφέρον, ότι η ύπαρξή της παρέμεινε άγνωστη, μέχρι που η χήρα του, η Ζενεβιέβ Μπιζέ (1849–1926), την έδωσε στον Ρεϊνάλντο Χαν (1874–1947), ο οποίος δεν τη θεώρησε αρκετά αξιόλογη, και ως εκ τούτου τη δώρισε στο αρχείο του Ωδείου, όπου παρέμεινε θαμμένη μέχρι το 1933. Η συμφωνία βασίζεται στα κλασικά πρότυπα όσον αφορά στη φόρμα, το μέγεθος της ορχήστρας και τη γενική υφή, και παρά τα ταπεινά χαρακτηριστικά της, είναι πλούσια σε μελωδική εφευρετικότητα, θεματικό χειρισμό και ενορχήστρωση.

Ο Ρομπέρτας Γκροντ

Ο Ρομπέρτας Γκροντ γεννήθηκε το 1991 στη Λιθουανία. Ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου στην ηλικία των 6 ετών και φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Vilnius Balys Dvarionas στην τάξη της J. Veiveriene. Είναι laureate prize winner σε διαγωνισμούς της χώρας του (B. Dvarionas, J. Urba). Το 2010 έγινε δεκτός στο Κρατικό Κονσερβατόριο της Μόσχας στην τάξη της καθηγήτριας N. Shakhovskaya, από όπου αποφοίτησε με διάκριση το 2016. Το 2012 κέρδισε το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολοντσέλου Kozolupov στη Μόσχα. Ο Ρομπέρταςζει και εργάζεται στην Κύπρο από το 2016. Παρουσιάζει συχνά ρεσιτάλ και συναυλίες σε Κύπρο και Λιθουανία, ενώ συμμετέχει τακτικά σε μουσικά φεστιβάλ της χώρας του.