Μια φορά και έναν καιρό, ένα μικρό νησί με πληθυσμό 186.173 κατοίκων, βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία των Βρετανών αποικιοκρατών. Έτος 1881. Οι άνθρωποι, αγρότες και χωρικοί, δεινοπαθούσαν στα χέρια των τοκογλύφων της εποχής. Στο νησί λειτουργούσαν δυο τράπεζες, η Οθωμανική Τράπεζα και η Αγγλο – Αιγυπτιακή Τράπεζα. Και οι δυο συναλλάσσονταν μόνο με την Κυβέρνηση και το εξωτερικό εμπόριο.
Ήταν τότε που έξι επιφανείς Κύπριοι, με πρωτεργάτη τον νομικό Ιωάννη Οικονομίδη κάνουν τη μεγάλη ανατροπή. Φύτευσαν τους πρώτους σπόρους για τη γέννηση των πρώτων ταμιευτηρίων που έμελλε να μεταμορφώσουν την κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Επιχειρείται μια νέα μεγάλη αρχή για τη δημιουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.
1912. Ο τιτανικός βυθίζεται, ο Νότιος Πόλος ανακαλύπτεται. Στην Κύπρο το πρώτο ταμιευτήριο, το «Ταμιευτήριο η Λευκωσία», μετατρέπεται σε εμπορική εταιρεία με το όνομα «Τράπεζα Κύπρου».
Τη δεκαετία του 1930 – 1940 η Κύπρος δέχεται επίσης μεγάλες καταστροφές. Ξηρασία, μείωση του εισοδήματος των αγροτών, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Πολύ μεγάλα για ένα μικρό νησί.
Με το τέλος του πολέμου, το 1944, οι τράπεζες του νησιού ενώνουν δυνάμεις και δημιουργούν το «Κοινό Κυπρίων». Η Κύπρος περνά σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Το 10ετές πρόγραμμα της βρετανικής αποικιακής κυβέρνησης, με επενδύσεις στο οδικό δίκτυο και σε έργα κοινής ωφελείας, μεταμορφώνει το νησί. Μέσα σε 10 χρόνια ο κοινωνικός ιστός αλλάζει προς το καλύτερο. Η Τράπεζα Κύπρου ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού και επεκτείνεται.
Το 1960 η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της. Ο λαός ενθαρρύνεται να καινοτομήσει, να μορφωθεί και να ανοίξει τα φτερά του σε ξένες αγορές.
Μέχρι που το 1974 έφερε τα πάνω κάτω. Η Κύπρος δέχεται τεράστιες απώλειες, σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
Μετά έρχεται το οικονομικό θαύμα. Ιδιωτικές επενδύσεις, βελτίωση προϊόντων, αύξηση της επιχειρηματικότητας. Η Τράπεζα Κύπρου είναι δίπλα και κοντά στον λαό. Είναι η τράπεζα της Κύπρου. Χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και τον στηρίζει, αναπτύσσεται και επεκτείνεται σε άλλες αγορές.
Όμως, η οικονομία και η ανάπτυξη έχουν τους κύκλους της. Και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου βρέθηκε στον κυκλώνα των διεθνών εξελίξεων, στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Η συνέχεια είναι γνωστή.
Η ιστορία του νησιού, βίοι παράλληλοι με την ιστορία της Τράπεζας Κύπρου, εξιστορείται μέσα από το «Valitsa Treasure», ένα καινοτόμο και διαδραστικό πρόγραμμα ενημέρωσης, με αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας Κύπρου.
Η πρώτη ξενάγηση έγινε σε μαθητές του Τμήματος Οικονομικών/ Επιχειρηματικών Σπουδών και Λογιστικής της Αμερικανικής Ακαδημίας Λευκωσίας, από τον Mάριο Σκανδάλη, Διευθυντή Διεύθυνσης Συμμόρφωσης του Συγκροτήματος.