«Ο έφηβος είναι σκεπτόμενος αναγνώστης, έχει όραμα και ελπίδες, αγωνίες και φόβους, αναζητά το νόημα της ζωής».
 
-Γράφετε εφηβική λογοτεχνία. Είναι δύσκολο να προσεγγίσει ένας συγγραφέας τους εφήβους; Οι έφηβοι διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία όχι για να αποκομίσουν διδακτικές γνώσεις, ούτε για να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να γίνουν πιο καλοί στο μάθημα της Έκθεσης, όπως συμβουλεύουμε οι γονείς και οι δάσκαλοι. Αυτό λειτουργεί απωθητικά τις περισσότερες φορές και αποξενώνει τους νέους ανθρώπους από τη λογοτεχνία και την καλλιτεχνική δημιουργία γενικότερα. Ο έφηβος είναι σκεπτόμενος αναγνώστης, έχει όραμα και ελπίδες, αγωνίες και φόβους, αναζητά το νόημα της ζωής και ψάχνει για πρότυπα και αξίες. Η δυσκολία βρίσκεται στο να μπορεί ο συγγραφέας να δραπετεύει από τη φυλακή του εαυτού του, να γυρίζει στο παρελθόν και να συναντά το παιδί που υπήρξε κάποτε και ο ίδιος. Τότε, του δίνεται η χάρη να αποκωδικοποιεί τον λόγο και τη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων, να επικοινωνεί πνευματικά και συναισθηματικά μαζί τους. Χωρίς την επικοινωνία αυτή, κανένα βιβλίο δεν συγκινεί τον έφηβο, όσο καλογραμμένο κι αν είναι.  

-Ποια θέματα αγγίζετε μέσα από τα βιβλία σας; Τα προβλήματα των εφήβων, τις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, τους γονείς και τους δασκάλους. Τον ηγεμονισμό του τεχνοκρατικού μας πολιτισμού, τη δίψα για δύναμη, την έλλειψη της αγάπης, την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, το θέμα του πολέμου και της προσφυγιάς.

-Είστε εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Σας βοήθησε αυτή η εμπειρία στη συγγραφή εφηβικών βιβλίων; Εργάστηκα για πολλά χρόνια ως φιλόλογος σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της χώρας. Η καθημερινή επικοινωνία μου με τους εφήβους με βοήθησε να αφουγκραστώ την ψυχή τους, να κατανοήσω την ιδιοτυπία της σκέψης και του αισθήματός τους, πράγμα που αποτελεί πρωταρχικό όρο για να γράψει κάποιος εφηβικό βιβλίο.

-Ποιον ρόλο μπορεί να παίξει το σχολείο στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας; Για το Λύκειο, δυστυχώς, η υπόθεση φαίνεται χαμένη, γιατί έχει παραδοθεί ολοκαύτωμα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, η σχολική βιβλιοθήκη μπορεί να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο και τη γνώση. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ο δάσκαλος, ως μέλος μιας κοινωνίας υπεύθυνης για τη μοίρα της. Αν η ψυχή του δασκάλου βρίσκεται μέσα το σχολείο, υπάρχει ελπίδα για φιλαναγνωσία και ποιοτική εκπαίδευση.

-Στο βιβλίο σας «Το πιο ακριβό όνειρο», αναφέρεστε στη μετανάστευση. Πώς προσεγγίζετε το θέμα; Στις μέρες μας, γινόμαστε μάρτυρες στο δράμα των προσφύγων της Συρίας που αναζητούν σωτηρία στην πατρίδα μας. Το 167 π.Χ. βρήκαν και οι Έλληνες καταφυγή στη σελευκιδική Συρία, όταν ο ρωμαίος Αιμίλιος Παύλος κατέστρεψε ολοσχερώς -όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος- την Ήπειρο. Ο αέναος κύκλος του πολέμου επαναλαμβάνεται και δεν θα σταματήσει, αν ο άνθρωπος δεν απαλλαγεί από την ακόρεστη πείνα για εξουσία και δύναμη. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη. Οι νεότερες γενιές μορφώνονται και κάποτε θα παλέψουν για την ειρήνη, τη δικαίωση δηλαδή της κοινωνικής και ηθικής τους υπόστασης, που εξασφαλίζεται με την αφύπνιση και τη λαχτάρα για ποιότητα της ζωής. 
 
Ιφιγένεια Μαστρογιάννη, Το πιο ακριβό όνειρο

“Εσύ είσαι που γεμίζεις με δυστυχία την ψυχή των ανθρώπων, που αφανίζεις τη φύση και ρημάζεις τις πόλεις και τα χωριά. Δε σε φοβόμαστε. Ζούμε στις ελπίδες των ανθρώπων και στις καρδιές των μικρών παιδιών. Αψηφούμε τις απειλές σου, την αλαζονική σου φωνή. Κάποια μέρα θα σε νικήσουμε και θα χαθείς, κι αυτό είναι αλήθεια κι αλήθεια!”

Στο φως της μικρής τους πατρίδας στην Άπειρη Χώρα, ο Διοκλής και ο Νικίας μοιράζονται όνειρα και παιχνίδια. Ώσπου η σκιά του πολέμου απλώνεται παντού και η ζωή τους αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Μακριά από τον τόπο τους, θα ζήσουν τη δική τους Οδύσσεια, γνωρίζοντας τη σκληρότητα και την αλαζονεία των ανθρώπων που είναι χαμένοι στον στρόβιλο της καταστροφής. Κρατώντας όμως καλά φυλαγμένο στην καρδιά τους το πιο ακριβό όνειρο, το όνειρο μιας ζωής χωρίς πόλεμο, θα αγγίξουν και άλλες καρδιές και θα παλέψουν για την αγάπη των ανθρώπων.

Η ιστορία δύο παιδιών που ονειρεύονται μια ζωή χωρίς πόλεμο και παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο.

Εκδ. Καλέντη, Σελ. 160, Τιμή: € 10,00