Οι εκδόσεις Ψηφίδες σας προσκαλούν στις παρουσιάσεις του βιβλίου με τίτλο «Ο Ντενκτάς στον νότο: Η κανονικοποίηση της διχοτόμησης στην ελληνοκυπριακή πλευρά» του Γρηγόρη Ιωάννου σε Λεμεσό, Πάφο και Λευκωσία στις 5, 6 και 8 Ιουλίου αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλέξη Ηρακλείδη το βιβλίο «φιλοδοξεί να αρθρώσει μία γενική θεώρηση για το πώς κανονικοποιήθηκε η διχοτόμηση» στους Ελληνοκυπρίους, κατά τα τελευταία 25 –κυρίως 15– χρόνια, και έτσι να φέρει στο φως ένα κρυμμένο αλλά «κοινό» μυστικό των Ελληνοκυπρίων.
Το βασικό επιχείρημα του βιβλίου είναι ότι «η εδραίωση της διχοτόμησης» δεν ήταν «αυτόματη», ούτε συνέβη «πίσω από την πλάτη» των Ελληνοκυπρίων. Ίσως πιο «σημαντική ήταν η απώθηση από πολλούς των συνεπειών του ηχηρού ‘Όχι’» του 2004 και «η αδυναμία τους να επεξεργαστούν εναλλακτικές πρακτικές και άλλα σενάρια τα επόμενα χρόνια». Προσθέτει δε ότι «η απομυθοποίηση που επήλθε με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος σήμανε το τέλος της ομίχλης και μαζί και το τέλος της αθωότητας για όλους»: εννοεί βέβαια για τους Ελληνοκυπρίους που πριν εμφανιζόντουσαν διεθνώς ως διαλλακτικοί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι αδιάλλακτοι υπό τον Ραούφ Ντενκτάς.
Διευκρινίζει δε, ότι το σύνθημα «ο Ντενκτάς στον νότο» το φώναξαν οι Τουρκοκύπριοι «το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, αντιστρέφοντας έτσι τον εθνοκεντρισμό που εξέφραζε και υπηρετούσε ο Ραούφ Ντενκτάς και οι συνεργάτες του.
Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων
5 Ιουλίου, Λεμεσός, Αμφιθέατρο «Πεύκιος Γεωργιάδης» ΤΕΠΑΚ, 7.30μ.μ. : Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Αντρέας Παναγιώτου (κοινωνιολόγος, επιμελητής της «Κυπρολογικής Σειράς: Ρότσος»), Άδωνις Φλωρίδης (σκηνοθέτης), Νίκος Τριμικλινιώτης (κοινωνιολόγος), ενώ παρών θα είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Χατζημιχαήλ (ερευνήτρια).
6 Ιουλίου, Πάφος, Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, 8.30μ.μ.: Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Χρίστος Μάης (ιστορικός, εκδόσεις Ψηφίδες), η Σεβίνα Φλωρίδου (αρχιτέκτονας), ενώ παρών θα είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου. Η βιβλιοπαρουσίαση γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος.
8 Ιουλίου, Λευκωσία, Πανεπιστημιούπολη, Αίθουσα 109, Κτήριο ΧΩΔ01, 7μ.μ.: Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Όλγα Δημητρίου (αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Ντάραμ), Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (ευρωβουλευτής, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου), Τάκης Χατζηγεωργίου (πρώην ευρωβουλευτής), Τάκης Χατζηδημητρίου (επικεφαλής Δικοινοτικής Επιτροπής για τη Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς), ενώ παρών θα είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σούλα Χατζήκυριακου (δημοσιογράφος).
Ο συγγραφέας
Ο Γρηγόρης Ιωάννου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1979, είναι κοινωνιολόγος και εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Σπούδασε διεθνή ιστορία και πολιτική κοινωνιολογία στο London School of Economics, πήρε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ (Warwick) και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Frederick. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων για θέματα εργασιακών σχέσεων, συνδικαλισμού, ταξικών και πολιτικών συγκρούσεων, κοινωνικών κινημάτων και για την οικονομική κρίση στη νότια Ευρώπη. Τα τελευταία 20 χρόνια συμμετείχε σε πολλές δράσεις επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και γενικότερα στο κίνημα ειρήνης και επανένωσης της Κύπρου.
Πηγή: philenews
Πηγή: philenews