Ακολούθησε τον κλάδο των νεοελληνικών σπουδών, όπως λέει, από μια ενδόμυχη ανάγκη αυτογνωσίας, γοητευμένη από τον πλούτο, τη μακραίωνη και αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. «Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των πανεπιστημιακών μου σπουδών αντιλήφθηκα πόσο δίκαιο είχε ο Γάλλος συγγραφέας Gustave Flaubert, ο οποίος μας προτρέπει να “Διαβάζουμε για να Ζήσουμε”. Έκτοτε “Αναπνέω” όπως ο Carlos Ruiz Zafon εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας, που περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει».
Η Μαργαρίτα Ιωάννου έχει κερδίσει μαζί με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου ένα μεταδιδακτορικό πρόγραμμα. Όπως εξηγεί πρόκειται για το μεταδιδακτορικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΝΗΣΙΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας με τίτλο «Επαναχαράσσοντας παλαιές ταξιδιωτικές διαδρομές στην Ανατολική Μεσόγειο με ψηφιακά μέσα: το παράδειγμα της Κύπρου».
 
Το πρόγραμμα έχει ως συντονίστρια τη δρα Ιωάννα Χατζηκωστή, διευθύντρια του Πολιτιστικού, βασική ερευνήτρια τη δρα Μαργαρίτα Ιωάννου και θα εκπονηθεί από μια ομάδα 12 Κυπρίων και Ευρωπαίων ερευνητών. «Φιλοδοξεί κυρίως να προσφέρει στον ερευνητή, στον επιστήμονα, αλλά και στον λάτρη της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου, μια ανεπανάληπτη εμπειρία εξερεύνησης του παρελθόντος της Κύπρου και κατανόησης της ιστορικής, πολιτικής και πολιτιστικής της φυσιογνωμίας, καθώς επίσης και των ιδεολογικών τάσεων που κυριαρχούν στο νησί από τον 16ο αιώνα μέχρι και τη σύγχρονη κοινωνία της πληροφόρησης (21ος αιώνας)».
 
Όπως αναφέρει «η επιστημονική προσέγγιση που αφορά την ταξιδιωτική γραμματεία της Κύπρου (για μια περίοδο 6 αιώνων) ως ευρύτερης περιοχής της A. Μεσογείου και η χρήση των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας και της επαυξημένης πραγματικότητας στη διάχυση των αποτελεσμάτων (όπως η ψηφιοποίηση σημαντικού αριθμού ταξιδιωτικών παλαιτύπων, η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών και ενός διαδραστικού χάρτη για ενήλικες) εγγυώνται την καινοτομία του προγράμματος».
Τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του προγράμματος έρχονται να συμπληρώσουν τα μέσα διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων από τη διεθνή και τοπική επιστημονική και μη κοινότητα. 

new blood / Είναι νέοι, δημιουργούν εκεί έξω, κι αξίζει να τους γνωρίσετε
Φιλgood, τεύχος 233

Aπό τη Χριστίνα Σκορδή
ΦΩΤΟ: Παναγιώτης Μηνά – Styling-Eπιμέλεια: Shona Muir