Το αλαλούμ με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων (ΠΑΜΤ) συνεχίζεται, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλοι εμπλεκόμενοι να έχουν περιπλακεί σε μια εξέλιξη η οποία τους αφήνει όλους εκτεθειμένους.
 
Το Πρόγραμμα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε περάσει επίσημα από το υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2018. Ωστόσο, πριν καν αρχίσει η εφαρμογή του, το υπουργείο Παιδείας ζητά να το πάρει πίσω, ακυρώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την απόφαση της δικής του κυβέρνησης, προορίζοντας το για τα Μουσικά Σχολεία.
 
Η κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο, το οποίο ακολουθώντας υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, προχώρησε σε προκήρυξη θέσεων για Καλλιτεχνικό Διευθυντή και δασκάλους. Σε συζήτηση του θέματος χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Ιωάννης Γιαπιντζάκης ανέφερε ότι η διαδικασία για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή έχει ολοκληρωθεί, ο ενδιαφερόμενος έχει αποδεχτεί τη θέση (μάλιστα, έχει παραιτηθεί από τον προηγούμενο χώρο εργασίας του) και παρά το ότι για τυπικούς λόγους δεν έπεσαν οι υπογραφές, η δέσμευση υπάρχει.
 
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων ΠΑΜΤ Λάγια Καρπασίτη ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος από τον Φεβρουάριο ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία από το Πανεπιστήμιο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα με το πρόσωπο που επιλέχθηκε για Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Ο κ. Γιαπιντζάκης επεσήμανε πως η κριτική που ασκείται στο Πανεπιστήμιο είναι άδικη, καθώς έκανε σωστά τη διαδικασία, αγκάλιασε το πρόγραμμα κι έχει αφιερώσει πολλές ανθρωποώρες. Όσον αφορά στο πρόσωπο που έχει επιλεγεί, ο Αντιπρύτανης ανέφερε ότι «έχουμε μια δέσμευση απέναντι σε έναν άνθρωπο που επιλέξαμε και ο οποίος έχει παραιτηθεί από την εργασία του». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ισχυρίστηκε πως η δέσμευση αυτή δεν είναι νομική και κάλεσε το Πανεπιστήμιο να μην προχωρήσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
 
Το ενδεχόμενο κατάργησης του προγράμματος προβληματίζει καθώς η πρόσφατη επιστολή του υπουργείου Παιδείας με την οποία το ζητά πίσω, αναφέρει πως δεν θα γίνουν δεκτές νέες εγγραφές. «Για μένα τούτο σημαίνει πολύ απλά κλείσιμο του προγράμματος. Κατηγορηματικά εκφράζουμε τη διαφωνία μας με όλα τα μέσα και τις δυνατότητές μας θα αντισταθούμε σε μια τέτοια εξέλιξη για το πρόγραμμα», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε πως η επιστολή του υπουργείου προβληματίζει καθώς χωρίς νέες εγγραφές, το πρόγραμμα παύει να υπάρχει. Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν το ΠΑΜΤ μεταφερθεί σε Μουσικά Σχολεία, πώς θα ενταχθεί ένα παιδί πέντε ετών που είναι ταλέντο και είχε τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στο πρόγραμμα και πώς θα απορροφήσουν τα Μουσικά Σχολεία το πρόγραμμα.
 
Η κ. Καρπασίτη ανέφερε ότι δεν είναι η ιδανική λύση η επιστροφή με αυτές τις προϋποθέσεις που μακροπρόθεσμα σημαίνουν κλείσιμο, αλλά από τις δύο επιλογές που υπήρξαν, επέλεξαν αυτή που δίνει τη δυνατότητα να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του προγράμματος.
 
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Σαββίδης αναφερόμενος στις διαδικασίες στις οποίες έχει προχωρήσει το Πανεπιστήμιο, σημείωσε πως «θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλες νομικές επιπλοκές, για να προχωρήσουμε με την ένταξη του προγράμματος». Την ίδια ώρα, ο Αντιπρύτανης  ζήτησε επίσημη πληροφόρηση από το υπουργείο ότι το πρόγραμμα έχει μεταφερθεί από το Πανεπιστήμιο πίσω σε αυτό. Ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης ανέφερε πως το υπουργείο θα σεβαστεί τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο καθώς και τις θέσεις που διατύπωσαν γονείς και βουλευτές.