– Σε λιγότερο από μία βδομάδα το «Windcraft Music Fest» επιστρέφει στα Κατύδατα. Με ποια διάθεση σε βρίσκει η φετινή διοργάνωση; Συνήθως αποφεύγω να ξεκινώ το countdown για το φεστιβάλ από νωρίς, μιας και με τρομοκρατεί η ιδέα ότι δεν έχω αρκετό χρόνο για προετοιμασία. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, πέρα από την αγωνία και την πίεση της διοργάνωσης, καθώς πλησιάζει το όγδοο φεστιβάλ, μέρα με τη μέρα ο ενθουσιασμός μεγαλώνει. Μετά από μήνες προετοιμασίας φτάνει επιτέλους η στιγμή που οι ιδέες θα γίνουν πράξη, η επαφή με τους μουσικούς από διαδικτυακή θα γίνει προσωπική και το χωριό μας θα γεμίσει και πάλι με κόσμο, που θα απολαμβάνει τη μουσική και τη χαρά της συνεύρεσης.
– Ποια είναι τα highlights της φετινής διοργάνωσης; Το φετινό φεστιβάλ ανοίγεται σε κάπως διαφορετικά μουσικά μονοπάτια από αυτά που περπατά συνήθως. Ανάμεσα στα highlights είναι η κάθοδος των Βραζιλιάνων TechnoBrass, που παίζουν techno μουσική με χάλκινα πνευστά. Οι Bobby Rausch θα μας μεταφέρουν στις χορευτικές σκηνές του Βερολίνου, ενώ οι Fanfara Station θα στήσουν μια γιορτή με χάλκινα πνευστά, βορειοαφρικανικά τραγούδια και beats. Από τις πιο λυρικές στιγμές του φεστιβάλ θα είναι η εμφάνιση του σχήματος του Ofer Mizrahi, αλλά και τα κυπριακά σχήματα της Ελεονώρας Ρούσου («Χαρά») και του Αλέξη Κάσινου. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα εμφανίζονται σχήματα που πειραματίζονται με την παραδοσιακή μουσική (Alarga Ensemble, Μουσικό Σύνολο Τρόπος και Windcraft Band) και μεταμεσονύχτια μάς περιμένουν επικά jam sessions στα δρομάκια των Κατυδάτων. Πέρα από τις συναυλίες, το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα παράλληλο πρόγραμμα με σεμινάρια για πνευστά και φωνή, μουσικά εργαστήρια, παραστάσεις για παιδιά, παιχνίδια εξερεύνησης και γνώσεων, εικαστικές και λογοτεχνικές παρεμβάσεις και μια in situ ηχητική εγκατάσταση από τη Στέλλα Ν. Χρίστου.
– Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, τι πυροδότησε την επιθυμία σου να δημιουργήσεις ένα μουσικό φεστιβάλ, το οποίο θα είχε στο επίκεντρό του τα πνευστά όργανα; Η ενασχόλησή μου με τα πνευστά ξεκίνησε κάποια χρόνια πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, όταν με την επιστροφή από τις σπουδές μου στη Γερμανία άρχισα να διδάσκω σαξόφωνο. Αρχικά λειτούργησε το μουσικό κέντρο Windcraft, για να προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση στα πνευστά, λίγο αργότερα στήσαμε την μπάντα μας, το Windcraft Band, και με τον καιρό αποκτήσαμε σύσταση ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός (Windcraft Loud) με στόχο να προβάλουμε και να στηρίξουμε την εκτέλεση των πνευστών οργάνων στην Κύπρο, μέσα από πολιτιστικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, γεννήθηκε και η ιδέα ενός φεστιβάλ, που να δίνει τον λόγο (κυρίως) στα πνευστά.
– Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα του φεστιβάλ; Τι σημαίνει για σένα; «Windcraft» είναι η τέχνη των πνευστών. Ταυτόχρονα, ηχητικά το Windcraft με παραπέμπει στη «δύναμη των πνευστών» (από το γερμανικό “Kraft” = δύναμη). Νιώθω ότι τα πνευστά, με την ιδιότητά τους να ηχούν μέσα από την ίδια την ανθρώπινη πνοή, κρύβουν μια εσωτερική δύναμη και μια αμεσότητα, που δεν συναντάται στα άλλα μουσικά όργανα.
– Περίμενες ποτέ ότι σήμερα το «Windcraft Music Fest» θα έφτανε στην όγδοη έκδοσή του; Είναι εντυπωσιακό ότι φτάνουμε κιόλας στην όγδοη διοργάνωση. Και για αυτό νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη απέναντι στα άτομα που κρύβονται πίσω από το φεστιβάλ, που ιδρώνουν χωρίς να παραπονιούνται, γιατί απλά το λέει η ψυχή τους. Για την ομάδα που μαζεύεται κάθε χρόνο για να δώσει εθελοντικά ένα χεράκι και για όλους τους καλλιτέχνες που συνεχίζουν να το στηρίζουν με την παρουσία τους.
– Υπήρξαν στιγμές που να είπες «Άλλο ένα φεστιβάλ και τέρμα»; Από την πρώτη κιόλας διοργάνωση θυμάμαι να λέω κάθε χρόνο στους δικούς μου: «Δεν έχει άλλο φεστιβάλ». Και κάθε χρόνο, μόλις τελειώσει και η τελευταία συναυλία, αθετώ την υπόσχεσή μου, ανακοινώνοντας δημόσια ότι «Θα τα πούμε του χρόνου». Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ απαιτεί πολύ κλεμμένο προσωπικό χρόνο, αφοσίωση και ανάληψη ρίσκου. Είναι μια απαιτητική αλλά συνάμα συναρπαστική διαδικασία, η οποία στην περίπτωση του Windcraft, ευτυχώς μέχρι στιγμής μάς ανταμείβει.
– Τι σου δίνει κίνητρο να συνεχίζεις; Όταν βλέπω το αποτέλεσμα. Η ικανοποίηση όταν όλα είναι πια στημένα, όταν βλέπω τον κόσμο να περνά όμορφα, όταν ακούω τις μπάντες που θαυμάζω να παίζουν ζωντανά στην «αυλή» μας, όταν το χωριό των παππούδων μου γεμίζει ζωή.
– Τι προσφέρει μια τέτοια διοργάνωση στα Κατύδατα; Ανάσα. Με αφορμή το φεστιβάλ, το χωριό ξαναζωντανεύει για λίγες μέρες. Η διοργάνωση προσπαθεί να εντάσσεται στο χωριό και όχι να εισβάλλει, με σεβασμό στους κατοίκους του και χωρίς να επεμβαίνει στο περιβάλλον του. Επιπλέον, μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι επισκέπτες του φεστιβάλ προσκαλούνται να εξερευνήσουν το χωριό, να γνωρίσουν τους ντόπιους, να μάθουν τις ιστορίες τους και να πάρουν μαζί τους αναμνήσεις από το παρελθόν και το παρόν του τόπου.
– Ποια είναι η δική σου σχέση με το χωριό; Και οι δύο μου γονείς κατάγονται από τα Κατύδατα. Παρόλο που δεν γεννήθηκα εκεί, ως παιδί περνούσα αρκετό καιρό στο χωριό, για να επισκέπτομαι τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
– Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις που έχεις από τα καλοκαίρια σου στο χωριό; Παιδί, να κάνω βόλτες με τον παππού μου πάνω στη μοτοσυκλέτα, να τρώω φρούτα στο περβόλι, να πίνουμε καφέ με τις γειτόνισσες της γιαγιάς, να ρίχνω χάρτινες βαρκούλες στο αυλάκι, να μυρίζω το νυχτολούλουδο…
– Εκτός από τη μουσική, με ποιους άλλους τρόπους εμπλουτίζεται η φεστιβαλική εμπειρία που ζει όποιος επισκέπτεται το «Windcraft Music Fest»; Μέσα από διάφορες δραστηριότητες για άτομα όλων των ηλικιών, που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και τη διάδραση. Συγκεκριμένα, στο φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ένα διαγενεακό παιχνίδι γνώσεων για άτομα άνω των 75 και κάτω των 30, ένα παιχνίδι εξερεύνησης με θέμα την ελιά, εργαστήρι τραγουδιού για μικρά παιδιά, μια οικογενειακή μουσικό-αφηγηματική παράσταση, εργαστήρι για μπλούζ χορό και τραγούδι καθώς και ένα εργαστήρι κυανοτυπίας. Πέρα από τις προγραμματισμένες δράσεις, όμως, οι πιο δυνατές στιγμές του φεστιβάλ είναι οι αυθόρμητες μουσικές συνευρέσεις που συνεπαίρνουν όλους τους επισκέπτες.
Info: «Windcraft Music Fest»: 5-7/8, Κατύδατα Σολέας. Soldoutticketbox.com
Ελεύθερα, 31.7.2022.