Εμπνευσμένη και βασισμένη στην έννοια του φόβου είναι η σύνθεση του Άντη Σκορδή «While the agitated beasts enter the garden of fear…», που παρουσιάζεται το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στο Αρχοντικό Αξιοθέας, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Μέσα από επτά κινήσεις, ο συνθέτης πραγματεύεται μια διαφορετική αίσθηση του φόβου μέσα από την καθημερινή μας ζωή (ακροφοβία, αγοραφοβία, κτλ.). Οι εκτελεστές ενδεδυμένοι τον ρόλο του τελετουργού, παρουσιάζουν την κάθε κίνηση ως μια τελετή προς τη συγκεκριμένη αίσθηση με σκοπό να την εξυψώσουν και κατ’ επέκταση να την κατακτήσουν, νικώντας με αυτό τον τρόπο τον φόβο που τους πολιορκεί.

Ανάμεσα στις πολλαπλές εκφάνσεις των συναισθημάτων και της προσωπικής έκφρασης διαφαίνεται μια σκοτεινή δύναμη που επισκιάζει συχνά τις υπόλοιπες… ο φόβος. Ο φόβος άλλοτε μεγεθύνεται, άλλοτε μικραίνει, κατευθύνει τις αποφάσεις καθορίζοντας τη φύση μας και τον τρόπο με τον οποίο αντικρίζουμε τη ζωή. Ο φόβος αντικατοπτρίζει τις σκέψεις πίσω από τις ενέργειές μας, καθορίζει την καθημερινότητά μας, γεννά θρησκείες και συντηρεί κράτη, χτίζει ανθρώπινες σχέσεις και πλάθει ταυτότητες. Ο φόβος του «πραγματικού», ο φόβος του «πλασματικού».

Το έργο γράφτηκε το 2019 και θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Συντελεστές

  • Άντης Σκορδής: σύνθεση/μαέστρος

Σχήμα σύγχρονης μουσικής ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑ: 

  • Ανν-Κριστίν Σωφρονίου: πιάνο
  • Νατάσα Χατζηανδρέου: κρουστά
  • Γιώργος Γεωργίου: κλαρίνο
  • Ριμπέρτας Γκροντ: τσέλο
  • Εικαστικά/Προβολές: Άδωνης Αρχοντίδης