Με έντονο στοιχείο το αυθόρμητο γλέντι επί σκηνής, παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου η παράσταση «Του Κρασιού και του Γλεντιού» από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Γιορτής του Κρασιού στη Λεμεσό.

Στην παράσταση που έγινε στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» συμμετείχαν ο Μιχάλης Ττερλικκάς, με τους Μιχάλη και Πέτρο Κουλουμή μαζί και με άλλους κύπριους μουσικούς και τσιαττιστές.

 

 

 

Εκτός από τους χορούς του Λαογαφικού Ομίλου Λεμεσού, ακούστηκαν τσιαττίσματα και μαντινάδες από την Κύπρο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ήταν ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στις τοπικές παραδόσεις της Κύπρου, της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης, με το μουσικό σχήμα Γιάννη Κλαδάκη από τη Ρόδο και το μουσικό σχήμα «Κρηταίοι» του Γιάννη Φραγκοδουλάκη.

«Η επιδίωξή μας ήταν να μετατραπεί η παράσταση σε ένα αληθινό γλέντι πάνω στη σκηνή και το πετύχαμε», δήλωσε στο philenews ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού και χοροδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς. 

 

 

 

Όπως τόνισε, «αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως η χημεία και οι σχέσεις μεταξύ χορευτών και μουσικών, για παράδειγμα με τον Γιάννη Κλαδάκη ή τον Μιχάλη Τερλικκά ανταμώσαμε πάρα πολλές φορές και πάνω στη σκηνή και εκτός». 

«Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η δίψα των χορευτών για χορό. Δεν είναι αυτοσκοπός το να παρουσιάσω κάποια βήματα στη σκηνή. Ως Όμιλος έχουμε προσεγγίσει βιωματικούς – ντόπιους χορευτές για να μας διδάξουν, διοργανώσαμε σεμινάρια, αλλά και γλέντια, και μετά ήρθε η ώρα της παράστασης».

 

 

 

Την ίδια ώρα για το μέλλον των κυπριακών χορών ο κ. Πρωτοπαπάς δηλώνει πολύ αισιόδοξος, διότι βλέπει μία αντιστροφή από το τέλμα που έπεσε ο παραδοσιακός χορός τα προηγούμενα χρόνια (1980 – 2000), σε μια περίοδο, λέει χαρακτηριστικά, όπου υπήρχε μόνο ό,τι παρουσίαζαν τα συγκροτήματα και η τηλεόραση.