Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστηµίου Κύπρου αποτίει φόρο τιµής στο ποιητικό ταλέντο, την προσφορά και την προσωπικότητα του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, µε δύο παραστάσεις της κλασικής του παράστασης «Η Ρωµιοσύνη έν’ φυλή συνότζιαιρη του κόσµου», οι οποίες εντάσσονται στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Φεστιβάλ της Αξιοθέας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το 24ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζεται την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Ιουλίου με την παράσταση- ορόσηµο στην καλλιτεχνική πορεία του ΘΕΠΑΚ. 

Στηριγµένη στα αριστουργηµατικά διαλεκτικά έργα του Μιχαηλίδη «Η ενάτη Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)», «Η Χιώτισσα», «Η Κύπρος προς τη µάνα της», «Η Κύπρος προς τους λέγοντες ότι δεν είναι Ελληνική», «Η Ανεράδα» και άλλα, η παράσταση απέκτησε ξεχωριστή σηµασία στη συλλογική συνείδηση του κυπριακού λαού, αλλά και στην ιστορία των κυπριακών γραµµάτων, καθώς η έρευνα η σχετική µε την παράσταση αυτή, συνδυάστηκε µε την ανεύρεση των αυτογράφων του ποιητή και την πρώτη δηµοσίευση του λανθάνοντος 456ου στίχου της «Ενάτης Ιουλίου».

Η παραγωγή αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε όσο καµία άλλη από το πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και από τους ίδιους τους συντελεστές. Ενδεικτικό για την υπερθετική πρόσληψη και τη σηµασία της είναι το γεγονός ότι η µοναδική φορά που παραχωρήθηκε άδεια για πραγµατοποίηση καλλιτεχνικής εκδήλωσης στον ιστορικό χώρο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ήταν τον Αύγουστο του 2001, όταν η συγκεκριµένη παράσταση παρουσιάστηκε κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Ρεθύµνης και Αυλοποτάµου και του Ηγουµένου της Ιεράς Μονής.

Η διασκευή και η παράσταση προβάλλουν την ποιητική πρόθεση του Μιχαηλίδη να συνθέσει (µε όλα τα ιστορικά και ιστοριογενή διαλεκτικά ποιήµατά του που αφορούν στη µοίρα της Κύπρου) µια σύγχρονη «τραγωδία», η οποία εκφράζει µε έντεχνο τρόπο το τραγικό στοιχείο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Η προσφορά του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έγκειται και στο γεγονός ότι εκόµισε στα κυπριακά γράµµατα µια νέα αντίληψη δραµατουργικής επεξεργασίας και σκηνικής παρουσίασης του Βασίλη Μιχαηλίδη, βασισµένης σε όλα τα ιστορικά, καθώς και σε ορισµένα λυρικά διαλεκτικά ποιήµατά του.

Η δραµατική προσαρµογή από τον Μιχάλη Πιερή συνδυάζει αρµονικά τα ποιήµατα του µεγάλου ποιητή της Κύπρου σε ένα ενιαίο θεατρικό έργο και αποτελεί ορόσηµο στην προσπάθεια του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. να αναδείξει λιγότερο γνωστά στο πανελλήνιο αριστουργήµατα της διαλεκτικής περιφερειακής ελληνικής λογοτεχνίας. Φέρνοντας την έξοχη ποιητική γλώσσα του Μιχαηλίδη πιο κοντά στο σύγχρονο κοινό, η παράσταση παρουσιάζει όλο τον πλούτο, την εκφραστικότητα και τη µελωδικότητα της κυπριακής διαλέκτου.

  • Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, 8 & 9 Ιουλίου, 8.30μ.μ. 22894531 

Συντελεστές

∆ραµατική προσαρµογή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής

Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης

Σκηνικά: Χρίστος Λυσιώτης

Κοστούµια: Ηλιάνα Χρυσοστόµου, Μαρίνα Κλεάνθους

Σχεδιασµός φωτισµού: Γιώργος ΚουκουµάςΥπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταµατία Λαουµτζή