Επισφράγισμα της συμβολής του Κύπριου ακαδημαϊκού Λουκά Χριστοφόρου στο επιστημονικό στερέωμα και στα γράμματα, αποτελεί η πρόσφατη ανάδειξή του ως πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών για το 2021.

Είχε προηγηθεί η εκλογή του από την Ολομέλεια της Ακαδημίας στη θέση αντιπροέδρου για το 2020.

Ο σπουδαίος φυσικός διαδραμάτισε κομβικό ρόλο και για την επιστήμη στην Κύπρο, όπου εργάστηκε για τη δημιουργία της εστίας των πλέον διακεκριμένων Κυπρίων επιστημόνων, λογίων και καλλιτεχνών, δηλαδή για την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Μάλιστα συμμετείχε στην τετραμελή Ιδρυτική Επιτροπή που είχε διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της Μεταβατικής Διοίκησης της κυπριακής Ακαδημίας.

Η τοποθέτηση του Λουκά Χριστοφόρου στη θέση πρόεδρου πραγματοποιήθηκε λόγω των συνθηκών διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας της Ακαδημίας Αθηνών. «Πρωταρχικό καθήκον όλων μας είναι η ομαλοποίηση της λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών και η προβολή του έργου του ανωτάτου πνευματικού ιδρύματος της Ελλάδας», δήλωσε στην τελετή παράδοσης. Ο κ. Χριστοφόρου εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1980 και Ισόβιο Μέλος της στην προεδρεία του Τμήματος Πειραματικής Φυσικής των Φυσικών Επιστημών το 2001.

Γεννήθηκε στο Πεντάκωμο της Λεμεσού το 1937. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Αγγλία, στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Mάντσεστερ, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1963). Εργάστηκε στις HΠA, ως ερευνητής στο Oak Ridge National Laboratory (1963-1994) και στο National Institute of Standards and Technology (1995-2001), καθώς και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί (1964-1997). Δίδαξε ως καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, Ευρώπης, και Ιαπωνίας.

Το ερευνητικό του έργο αφορά την ατομική και μοριακή Φυσική, τη Φυσική ακτινοβολιών και πλάσματος, τις αλληλεπιδράσεις φωτονίων, ηλεκτρονίων και ιόντων με άτομα και μόρια, καθώς και τις εφαρμογές αποτελεσμάτων βασικής έρευνας στην τεχνολογία υλικών, μικροηλεκτρονικών, αερίων διηλεκτρικών και ενέργειας. Δημοσίευσε περίπου 400 επιστημονικές εργασίες και συνέγραψε-εξέδωσε 30 βιβλία.