Ο Μάριος Στυλιανού και ο Βασίλης Παφίτης «συγκρούονται» σε μια ανεπανάληπτη παρτίδα δεξιοτεχνίας στο εμβληματικό «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, που προτείνει από τις 21 Φεβρουαρίου το Θέατρο Αντίλογος. Ο Γιώργος Μουαΐμης σκηνοθετεί την εμβληματική κωμωδία χαρακτήρων, που αποδίδει γλαφυρά τη νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του Νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».
Η παραγωγή παρουσιάζεται στο Flea Theatre στο Καϊμακλί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Από το 1972 που γράφτηκε μέχρι και σήμερα, το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το τάβλι» είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυπαιγμένο θεατρικό κείμενο της νεοελληνικής δραματουργίας. Ένα διαμάντι της νεοελληνικής θεατρογραφίας, ανήκει στην ομάδα εκείνη των θεατρικών έργων που αποτέλεσαν τη μαγιά για την πλούσια θεατρική παραγωγή που ακολούθησε.
Το «Τάβλι» είναι έργο προφητικό και γι’ αυτό πάντα επίκαιρο, πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.
Ανελέητη σάτιρα ηθών, αντιλήψεων και νοοτροπιών, απεικονίζει με τον πιο εύστοχο τρόπο το υποτιθέμενο «δαιμόνιο» του Νεοέλληνα που, ενώ ποθεί τα αδύνατα, δεν διαθέτει καν τη βάση για τα στοιχειώδη. Έργο προκλητικό και για τον σκηνοθέτη αλλά και για τους ηθοποιούς που θα ενσαρκώσουν το ακτύπητο δίδυμο Φώντας και Κόλιας. Η γλώσσα του Κεχαΐδη εξακολουθεί να είναι γλώσσα σημερινή, ζωντανή, απολαυστική. Η πλοκή, σπαρταριστή, συναρπάζει.
- Λευκωσία, Flea Theatre. Πρεμιέρα: 21/2. Παραστάσεις: 22, 28 και 29 Φεβρουαρίου 8.30μ.μ., 7 και 14 Μαρτίου 8.30μ.μ., 8 και 15 Μαρτίου 7μ.μ. 99251331
Η υπόθεση
Δύο αντιπροσωπευτικοί τύποι της νεοελληνικής πραγματικότητας προσπαθούν να σκαρώσουν ένα «σχέδιο» που θα τους βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο και θα τους δώσει τα φόντα για μια καλύτερη ζωή. Η συζήτηση για το περιβόητο «σχέδιο» διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας παρτίδας τάβλι με ξεκαρδιστικούς διαλόγους από πρόσωπα οικεία στον καθέναν, που πασχίζουν να «πιάσουν την καλή» για να βγουν από την καθημερινή μιζέρια. Οι ήρωες του Κεχαΐδη, Φώντας και Κόλιας, είναι πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας που ζουν μέσα στις αυταπάτες του παρελθόντος τρέφοντας μάταιες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωποι που πασχίζουν να βγουν από το περιθώριο, ζουν και ονειρεύονται το μεγάλο «κόλπο» που θα τους οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική καταξίωση.
Το σχέδιο, «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωές μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας, και ο Κόλιας, πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
Σκηνικά/κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Επί σκηνής: Μάριος Στυλιανού και Βασίλης Παφίτης
Πηγή: philenews