Τη διαδραστική έκθεση «ΣΚΙΕΣ: O Γερμανικός Εξπρεσιονισμός στον Κινηματογράφο και η Κληρονομιά του» διοργανώνουν το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου από τις 6 Νοεμβρίου. 

Συνδυάζει και παρουσιάζει εκθέματα, φωτογραφικό υλικό, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ομιλίες και εργαστήρια μέσα σε ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο και εμπνευσμένο από την αισθητική του εξπρεσιονισμού. Η μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, στη Λευκωσία θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό «Πλατό», εμπνευσμένο από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες, διαλέξεις, σημαντικά εκθέματα και οπτικοακουστικό υλικό από την καθοριστική αυτή εποχή του κινηματογράφου, θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 19:30 στην Αίθουσα Καστελιώτισσα, στην παλιά Λευκωσία.

Η έκθεση θα ανοίξει στις 7 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μέγας χορηγός της έκθεσης είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Deutsche Kinemathek και το Murnau Foundation της Γερμανίας.
 
Ένα κινηματογραφικό ταξίδι μέσα από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό

Η έκθεση έχει στόχο να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, δίνοντας έμφαση στην τεράστια επιρροή του κινήματος στην μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, των κόμικς και της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Από τον Όρσον Γουέλς και τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, μέχρι τον Τιμ Μπάρτον και τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Τι κοινό έχουν το Metropolis, το Blade Runner, o BATMAN και το SIN CITY. Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός στον κινηματογράφο έχει αφήσει ένα μοναδικό αποτύπωμα. Έχει αφήσει τη σκιά του σε όλα σχεδόν τα είδη κινηματογράφου που ακολούθησαν και στα οποία δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς την αισθητική, τις ιστορίες και τους χαρακτήρες που ζωντάνεψαν στην μεγάλη οθόνη πριν από σχεδόν ένα ολόκληρο αιώνα.
 
Αφίσες, εκθέματα, φωτογραφικό υλικό, σκίτσα, σημειώσεις από το μουσείο Deutsche Kinemathek του Βερολίνου καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την έκθεση, θα ταξιδέψουν τον επισκέπτη στον κόσμο του γερμανικού εξπρεσιονισμού.  

Στον κόσμο του γερμανικού Εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου

Φανταστείτε τον εαυτό σας να περπατάει σε έναν μακρύ και ελικοειδή διάδρομο.  Καθώς περνάτε από πόρτα σε πόρτα, μια να βυθίζεστε στο απόλυτο μαύρο και μια στο εκτυφλωτικό λευκό.  Ένα δυνατό φως πέφτει κατευθείαν στο πρόσωπό σας, κάνοντας τη σκιά σας να συστρέφεται και να λυγίζει αποκτώντας δική της ζωή…  Καλωσορίσατε στον κόσμο του γερμανικού εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου.

Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός ως κίνημα τέχνης εμφανίζεται στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε αρχικά από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, επηρέασε το θέατρο, την αρχιτεκτονική και τέλος τον κινηματογράφο, βρίσκοντας την μεγαλύτερη άνθησή του σε μια κατεστραμμένη και σε απόγνωση Γερμανία. Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός δικαίως θεωρείται το πρώτο και ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Οι στιλιζαρισμένες ταινίες που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του μεσοπολέμου στην Γερμανία αποτελούν κινηματογραφικά αριστουργήματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί και ως οι πρώτες art-house ταινίες.  Έχουν αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία των δημοφιλέστερων και πιο εμπορικών κινηματογραφικών ειδών, noir, horror, sci-fi, και εξακολουθούν να επηρεάζουν εδώ και ένα αιώνα την πορεία της οπτικοακουστικής τέχνης με τις επιρροές τους  να είναι εμφανείς στα έργα των σπουδαιότερων δημιουργών  της σύγχρονης εποχής.
 
Προβολές

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Καστελιώτισσας θα προβάλλονται σε οθόνες, ταινίες και αποσπάσματα ταινιών που σχετίζονται άμεσα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης. Η είσοδος σε όλες τις προβολές θα είναι ελεύθερη. Στο πλαίσιο τις έκθεσης πρόκειται να δούμε τις εξής ταινίες- σταθμούς:

  • «Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι (1920), Σκην. Ρόμπερτ Βίνε, 7/11 (20:30)
  • «Το Γκόλεμ (1920), Σκην. Πάουλ Βάγκενερ, Καρλ Μπέζε, 8/11 (19:30)
  • «Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ (1926), Σκην. Λότε Ράινιγκερ, 10/11 (20:30)
  • «Νοσφεράτου» (1922), Σκην. Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου, 11/11 (19:30)
  • «Faust» (1926), Σκην. Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου, 12/11 (19:30)
  • «Τα χέρια του Όρλακ» (1924), Σκην. Ρόμπερτ Βίνε, 16/11 (19:30)
  • «Μετρόπολις» (1927), Σκην. Φριτς Λανγκ,  19/11 (19:00)

Η βουβή ταινία Metropolis, με την προβολή της οποίας θα ολοκληρωθούν οι δράσεις της έκθεσης στις 19/11, θα συνοδεύεται από ζωντανή, ηλεκτρονική μουσική από τους μουσικούς Παναγιώτη και Isel, συνδυάζοντας έτσι το παλιό με το νέο, το παρελθόν με το μέλλον.

Μαθαίνουμε για τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό: Οι Διαλέξεις

Στη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες από διεθνούς φήμης ομιλητές και ακαδημαϊκούς του κινηματογράφου, οι οποίοι θα μιλήσουν για το κίνημα, τη γένεση, τα χαρακτηριστικά του και το πώς αυτό επηρέασε τον παγκόσμιο κινηματογράφο μέσα από τα χρόνια, φθάνοντας στην σύγχρονη εποχή.
 
Συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης Μάρτιν Γιαμπς από τη Γερμανία, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ερωτευμένος με τη σκοτεινή πλευρά» (7/11, 19:00) ενώ η Δρ. Νίκη Λοϊζίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και συνεργάτης στο ΤΕΠΑΚ, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Εξουσία και Ύπνωση – από το εργαστήρι του Dr Caligari στη διαθήκη του Dr Mabuse» (10/11, 19:00). Οι ομιλίες θα είναι ανοικτές για το κοινό, τους σπουδαστές και τους επαγγελματίες του χώρου. Η διάλεξη του  Γιαμπς θα είναι στα αγγλικά ενώ της  Λοϊζίδου θα είναι στα ελληνικά.
 
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 13:00 | 16:00 – 21:00, Σαββατοκύριακα: 11:00 – 22:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Εκπαίδευση
 
Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν οργανωμένες επισκέψεις ειδικά για νέους μεταξύ 12 και 18 χρόνων. Οι περιηγήσεις θα εστιάζουν στη σχέση των εικαστικών τεχνών στο σινεμά. Στον διαμορφωμένο χώρο της Καστελιώτισσας θα προβάλλονται σε οθόνες ταινίες και αποσπάσματα ταινιών που σχετίζονται άμεσα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης. 
 

Σε συνεργασία με: Μουσείο Deutsche Kinemathek- Museum of Film and Television, Murnau Stiftung, Public, Event Pro.
Συντονισμός Έκθεσης: Κατερίνα Λουί Νικήτα
Επιμελητές: Αλεξία Ρόιτερ, Ιωακείμ Μυλωνάς
Χορηγός Επικοινωνίας: Συγκρότημα Φιλελεύθερος

Πηγή: philenews