Σύγχρονους εικαστικούς που θα παρουσιάσουν έργα με θεματολογία που επηρεάζεται ή σημαδεύεται από τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στη διαίρεση της Κύπρου προσκαλεί η Λεβέντειος Πινακοθήκη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή και τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία, η Πινακοθήκη προκηρύσσει διαγωνισμό σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητεί νέες εικαστικές προτάσεις που να εξετάζουν από διαφορετικές οπτικές το θέμα της σύνθετης πολιτιστικής ταυτότητας, της σύγκρουσης, του πολέμου, της ειρήνης, της διαίρεσης ή/και των συνόρων, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, όπως έχει εξελιχθεί στο διάστημα αυτών των 50 χρόνων.

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα εκθέσουν τη δουλειά τους στους χώρους της Λεβεντείου το δεύτερο εξάμηνο του 2024- αρχές του 2025. Επίσης, σε συνεργασία με το επιστημονικό τμήμα της Πινακοθήκης, θα οργανώσουν και θα υλοποιήσουν, δημιουργικό εργαστήριο που θα απευθύνεται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Οι προτάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Βιογραφικό του καλλιτέχνη
  • Σύντομη περίληψη 250-500 λέξεων που θα εξηγεί τη δουλειά του και το πώς ταιριάζει στη θεματολογία του διαγωνισμού
  • Φωτογραφίες έργου ή έργων–  οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν φωτογραφίες έως και πέντε διαφορετικών έργων, εφόσον το επιθυμούν. Ανάλογα με το μέγεθος, περισσότερα από ένα έργα από κάθε καλλιτέχνη που έχει επιλεγεί ενδέχεται να συμπεριληφθούν στην έκθεση.

Οι προτάσεις μπορούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected] ή να παραδοθούν στην υποδοχή της Λεβεντείου Πινακοθήκης (διεύθυνση: Αναστασίου Λεβέντη 5, 1097 Λευκωσία), Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-16:30.

Οι νικητές καλλιτέχνες θα ανακοινωθούν σε ειδική συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο του 2024. Κάθε νικητής θα λάβει το τιμητικό ποσό των €1000.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν από επιτροπή αποτελούμενη από ανθρώπους που συνδέονται με τον χώρο της τέχνης και συμπεριλαμβάνει συλλέκτες, εικαστικούς, κριτικούς τέχνης και επιμελητές. Θα επιλεγούν επτά νικητές. 

Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι Χάρης Δαυίδ (συλλέκτης), Τερέζα Λανίτη (ιστορικός τέχνης), Ουμίτ Ινατζί (καλλιτέχνης και κριτικός τέχνης), Δάφνη Νικήτα (ιστορικός τέχνης) και Νίκος Παττίχης (συλλέκτης). Από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη συμμετέχουν στη διαδικασία οι Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ (διευθύντρια), Κατερίνα Στεφανίδου (υποδιευθύντρια), Μυρτώ Χατζάκη (επιμελήτρια Συλλογής Παρισιού), Θεοδώρα Δημητρίου (υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων).

Περισσότερες πληροφορίες

Οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν είτε προπτυχιακό πτυχίο/πιστοποιητικό στις Καλές ή Εφαρμοσμένες Τέχνες, είτε σχετικό πτυχίο σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είτε να έχουν καθιερωθεί στον χώρο ως επαγγελματίες. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την επιλογή εικαστικών μέσων. Oι καλλιτέχνες πρέπει να είναι Κύπριοι πολίτες ή να διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο. Κύπριοι πολίτες που δεν διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, έχουν δικαίωμα συμμετοχής, αλλά δεν θα προσφερθούν επιπλέον χρήματα για την κάλυψη ταξιδιωτικών, μεταφορικών και άλλων εξόδων.

Έκθεση έργων

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη θα συνδράμει τη μεταφορά και στην επιστροφή των έργων τέχνης από και προς την Πινακοθήκη, εάν χρειαστεί, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα έργα και των επτά καλλιτεχνών θα εκτεθούν στους εκθεσιακούς χώρους της Λεβεντείου Πινακοθήκης σε διάλογο με τις μόνιμες συλλογές. Οι καλλιτέχνες, σε συνεργασία με την Κατερίνα Στεφανίδου, υποδιευθύντρια για Θέματα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, θα καθορίσουν τον τρόπο έκθεσης. Επιλεγμένα έργα υποψηφίων θα παρουσιαστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πινακοθήκης.

Ένα μικρό φυλλάδιο/ εκτενείς λεζάντες θα είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες της έκθεσης. Κατάλογος με τα έργα των καλλιτεχνών και μια επιλογή έργων από τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα εκδοθεί το 2025.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Γλώσσα: Ελληνικά ή Αγγλικά

Διάρκεια/Είδος προγράμματος:

  • Χωρίς περιορισμό ηλικίας – μπορεί να είναι για παιδιά ή ενήλικες
  • Μέση διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες
  • Το πρόγραμμα μπορεί να προσφερθεί μέχρι και δύο φορές

Θα παρέχονται μέχρι 75 ευρώ ανά πρόγραμμα για την αγορά υλικών (απαραίτητη η προσκόμιση τιμολογίων).

Θα καταβάλλονται μέχρι 50 ευρώ ανά πρόγραμμα σε περίπτωση που ο καλλιτέχνης ζητήσει βοηθό για την πραγματοποίηση του προγράμματος. Εναπόκειται στην ευθύνη του καλλιτέχνη να βρει τον βοηθό.