Μόνο τρεις από τις εννιά εγκεκριμένες από το Σχέδιο Θυμέλη παραγωγές των μελών της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων θα πραγματοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Αυτό σημαίνει ότι μετά το Θέατρο Ένα, ουσιαστικά αναστέλλουν τη λειτουργία τους τόσο το Σατιρικό Θέατρο όσο και η ΕΘΑΛ, που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε καμία από τις (πολυπρόσωπες) παραγωγές τους που είχαν εγκριθεί από το Σχέδιο.

Το Θέατρο Διόνυσος θα πραγματοποιήσει μόνο τη μία από τις δύο παραγωγές που εγκρίθηκαν, τα «Μικρά συζυγικά εγκλήματα», με την πρεμιέρα να αναμένεται τον Μάρτιο. Μόνο το Θέατρο Ανεμώνα αποφάσισε να προχωρήσει τελικά με δύο παραγωγές με τα έργα «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα» και «Κολιέ από μαργαριτάρια».

Το γεγονός αυτό συνθέτει ένα ζοφερό και αβέβαιο σκηνικό για το ελεύθερο θέατρο στην Κύπρο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιανουάριος παρήλθε και δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ούτε μία πρεμιέρα κάποιας νέας θεατρικής παραγωγής από τις 29 που έχουν εγκριθεί.

Η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι «για να κερδίζεις δεν χρειάζεται πάντα να χάνει η άλλη πλευρά» και αναφέρεται κυρίως στις προσπάθειες να βρεθούν συγκλίσεις με τις συντεχνίες των ηθοποιών, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν.

Οι συντεχνίες των ηθοποιών αντέδρασαν στον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για «λίβελο» και «αναίτια επίθεση».

Οι διαβουλεύσεις της Ομοσπονδίας με τους ηθοποιούς για εκσυγχρονισμό της σύμβασης και τήρησης της είχαν ξεκινήσει, όπως αναφέρεται, το καλοκαίρι του 2022, εντούτοις σταμάτησαν με την ανάληψη του Σχεδίου Θυμέλη από το Υφυπουργείο, ώστε να δουν όλοι το καινούριο Σχέδιο για να υπογραφεί μια σύμβαση με βάση τους όρους που θα προέβλεπε.

«Σθεναρά, όμως, οι συντεχνίες των ηθοποιών επέμεναν προς τη μεριά του Υφυπουργείου και στην επαναφορά της υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης ως προϋπόθεση για την επιχορήγηση ενός θεατρικού φορέα» αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ο ΘΟΚ για οκτώ χρόνια είχε θέσει την προϋπόθεση αυτή εκτός χορηγικού Σχεδίου.

Η Ομοσπονδία διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε αρνήθηκε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, αλλά ζητούσε μόνο εναρμόνιση με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. «Αφού όμως το Σχέδιο Θυμέλη 2024 εκπονήθηκε και ανακοινώθηκε, το Υφυπουργείο χωρίς να μας ενημερώσει, αυθαίρετα, πρόσθεσε σ’ ένα ήδη αναρτημένο σχέδιο και αφού πολλές αιτήσεις είχαν κατατεθεί, την προϋπόθεση τήρησης των οικονομικών όρων της συλλογικής σύμβασης του 2012, χρονιά κατά την οποία οι πλείστες από τις ομάδες που σήμερα δραστηριοποιούνται και αιτούνται χορηγίας, δεν είχαν ακόμα δημιουργηθεί» αναφέρει η Ομοσπονδία. Προσθέτει επίσης ότι την εποχή εκείνη μάλιστα οι χορηγίες για τα αρχαιότερα τουλάχιστον θέατρα ήταν σταθερές, ετήσιες και βεβαίως κατά πολύ υψηλότερες.

Στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθούν κάποιες συγκλίσεις που θα εφαρμόζονταν μόνο για το Α’ εξάμηνο του 2024 με σκοπό να πραγματοποιηθούν οι παραγωγές που εγκρίθηκαν και να μη μείνει μεγάλος αριθμός ηθοποιών και συντελεστών χωρίς δουλειά, η Ομοσπονδία έστειλε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου προτάσεις προς τις συντεχνίες και ταυτόχρονα ζήτησε συναντήσεις για την εξεύρεση οριστικής λύσης.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι συντεχνίες, μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου που ήταν η προθεσμία για αποδοχή ή μη των χορηγιών, δεν ανταποκρίθηκαν καν στην πρόσκληση αυτή.

«Τελικά, αποτέλεσμα όλων των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών μας από τις συνολικά 9 εγκεκριμένες παραγωγές των μελών της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου οι 6 να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν με βάση τους όρους του Σχεδίου και τα ποσά που διατέθηκαν. Με αυτά τα δεδομένα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» προσθέτει τέλος η Ομοσπονδία, την οποία μετά την αποχώρηση του Θεάτρου Σκάλα αποτελούν τα θέατρα Σατιρικό, Ένα, ΕΘΑΛ, Ανεμώνα και Διόνυσος.