Την εφαρμογή και καθιέρωση «Σχολείων Πολιτισμού» επεξεργάζεται το Υφυπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε η Λίνα Κασσιανίδου.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού δεν απέκλεισε μάλιστα η ιδέα αυτή να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο. «Σε αυτή τη φάση γίνεται σε πιλοτική βάση και είναι κάτι το οποίο πιστεύουμε πάρα πολύ, τόσο εγώ όσο και η Υπουργός Παιδείας, διότι θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά, να αγαπούν τον πολιτισμό» ανάφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψή της στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα, στο πλαίσιο της Ημερίδας για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το σχολείο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού– Μαθητές Πρεσβευτές Πολιτισμού» το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ.

«Αν αγαπήσουν τον πολιτισμό τα παιδιά σε μικρή ηλικία, τότε θα συνεχίζουν να αγαπούν και να στηρίζουν τον πολιτισμό μας» δήλωσε η ίδια μετά το πέρας της Ημερίδας. Η ημερίδα με θέμα «Στους τόπους μας» διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Υφυπουργού και με τη στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. Στην Ημερίδα συμετείχαν παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα, το Δημοτικό ΝΑΡΕΚ, το Γ’ Δημοτικό Αγίου Δομετίου και το Δημοτικό Μαθιάτη.

Η Λίνα Κασσιανίδου εξήρε την εκδήλωση και σημείωσε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας έχουν στενή συνεργασία για την υλοποίηση προγραμμάτων που θα φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τον πολιτισμό «ώστε να δημιουργήσουμε και να φέρουμε την πολιτιστική παιδεία μέσα στα σχολεία».

«Αυτό που θέλουμε είναι η πολιτιστική παιδεία να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσής σας και να καλλιεργήσει τη συναισθηματική σας νοημοσύνη», υπογράμμισε απευθυνόμενη στα παιδιά.

Η ίδια ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση «είναι μόνο η αρχή» καλώντας εκπαιδευτικούς και παιδιά να συνεχίσουν τις δράσεις τους. «Να εντοπίσετε και να μελετήσετε τα στοιχεία που είναι εγγεγραμμένα στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να προσκαλέσετε στο σχολείο τεχνίτες και δημιουργούς. Να συνομιλήσετε μαζί τους».

Η ίδια έκανε λόγο για τα προγράμματα που σχεδιάζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ, για να υλοποιήσει προγράμματα τα οποία θα φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τον πολιτισμό. «Αυτό που θέλουμε είναι η πολιτιστική παιδεία να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσής σας και να καλλιεργήσει τη συναισθηματική σας νοημοσύνη» πρόσθεσε απευθυνόμενη στα παιδιά.

Μέρος της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού- Μαθητές Πρεσβευτές Πολιτισμού», που σχεδιάζεται, αποτελεί και η επένδυση στη γνωριμία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. «Στόχος του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του ΥΠΑΝ είναι να υλοποιηθεί και σε άλλα σχολεία κατά την επόμενη σχολική χρονιά, 2024-2025.

Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσιάσεις των σχολείων από τα παιδιά των Δημοτικών που σχετίζονται με την ιστορία των Κοινοτήτων τους και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και βιωματικά εργαστήρια βασισμένα στην ιστορία και στις παραδόσεις.