Στα χέρια του νέου, πολυπληθέστερου, Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, μεταφέρεται η καυτή πατάτα για το Ίδρυμα Πολιτισμού Πάφου που εδώ και μια τριετία πάει από αναβολή σε αναβολή.

Εδώ και πολύ καιρό, το θέμα έχει πάψει επί της ουσίας να είναι στο τραπέζι της δημοτικής αρχής, με πρόσφατες του δηλώσεις ωστόσο ο Δήμαρχος Πάφου ξεκαθάρισε ότι η μη προώθηση του θέματος από το νυν Δημοτικό Συμβούλιο είναι οριστική και την απέδωσε στην προσπάθεια των κομμάτων για διαμοιρασμό των θέσεων, αντί να επιδιώξουν τη στελέχωση του νέου φορέα με ανθρώπους του πολιτισμού που να είναι όντως κάτοχοι του αντικειμένου.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τόνισε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, ελπίζω να έχει μια πιο σωστή οπτική στο θέμα, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τον σχεδιασμό.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού βάσει των αρχικών αποφάσεων θα ξανάπιανε το νήμα του πολιτισμού από εκεί που το άφησε το «Πάφος 2017». Όλα έδειχναν να παίρνουν τον δρόμο τους μετά τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου της 24ης Ιουνίου 2021 που ασχολήθηκε με το θέμα και αναμενόταν απλώς να διοριζόταν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του υπό σύσταση Ιδρύματος Πολιτισμού Πάφου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου απέτυχε ωστόσο να ολοκληρώσει την εξέταση του θέματος και να λάβει αποφάσεις, αφού μερίδα του επικαλούμενο τις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας, πέτυχε την αναβολή της συζήτησης και της λήψης απόφασης ως προς τον διορισμό των μελών του νέου φορέα.

Ευρισκόμενοι πια στο 2024 είναι πανθομολογούμενη η ραγδαία επιδείνωση των πολιτιστικών πραγμάτων στην Πάφο, με το τέλος του Πάφος 2017. Οι πιέσεις από όλες τις πλευρές στο να ληφθούν επιτέλους έμπρακτα μέτρα, για την επαναφορά της πολιτιστικής άνθησης στην πόλη μέσω του Ιδρύματος Πολιτισμού Πάφου, για την ώρα αποδεικνύονται κενό γράμμα.

Αντ’ αυτού, υπήρξαν την περασμένη εβδομάδα και οι νέες καταγγελίες για απώλεια έργων καλλιτεχνών που τοποθετήθηκαν στην πόλη στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που συνέτειναν στην περαιτέρω επιδείνωση του κακού κλίματος.

Συγκεκριμένα, η Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis με επιστολή της προς τον Δήμο Πάφου καταγγέλλει ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής συνεπεία της οποίας, υποστηρίζει, έργα τέχνης να αγνοούνται σήμερα με ορατό τον κίνδυνο να έχουν ήδη καταστραφεί.

Η πολιτιστική κίνηση, εκ των πλέον δραστήριων συνισταμένων του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο Δήμος αναγνωρίζει ότι δεν έχει εντοπίσει γλυπτά που είχε μετακινήσει για εργασίες ανάπλασης, αποδίδοντας του έλλειψη μέριμνας για την ασφάλεια των έργων αυτών.

Η ex-Artis συγκεκριμενοποιεί τις καταγγελίες κάνοντας λόγο για τρία γλυπτά που αγνοούνται πλέον. Πρόκειται, τονίζει για δύο έργα του Ρήνου Στεφανή, το «Πριόνι» και τον «Χορευτή», καθώς και το έργο «Forêt Sacrée» του Χέρμαν Πιτς που δημιουργήθηκαν με αφορμή την λειτουργία της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017 και τοποθετήθηκαν σε σημεία πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

Πλέον, καταγγέλλει, τα έργα αυτά αγνοούνται και καλεί τον Δήμο Πάφου να τα εντοπίσει και επανατοποθετήσει στα σημεία που επέλεξαν οι επιμελητές και οι δημιουργοί τους.