Τον ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή Κυριάκο Χαραλαμπίδη τιμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγορεύοντάς τον Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής του Σχολής. 

Η αναγόρευση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη αποτελεί ύψιστη τιμή και αναγνώριση στο πολυδιάστατο έργο του, καθώς κατά γενική ομολογία και αποδοχή έχει καταξιωθεί με τη γραφή, το ύφος και την ευαισθησία του σε περίοπτη θέση στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, στο έργο του συμπυκνώνονται με συγκλονιστικό τρόπο καίριες στιγμές από τους αγώνες και τις σκληρές δοκιμασίες του Κυπριακού Ελληνισμού των τελευταίων δεκαετιών.

Την έναρξη και τη λήξη της ειδικής συνεδρίασης θα κηρύξει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, ενώ ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Πέτρος Παπαπολυβίου θα αναγνώσει το σχετικό ψήφισμα. Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου θα μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παντελής Βουτουρής και θα ακολουθήσει αντιφώνηση του Κ. Χαραλαμπίδη με τίτλο «Για την παιδεία και τη γλώσσα».  

Το σημαντικό αυτό γεγονός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στις 7μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, στην οδό Καλλιπόλεως, αρ. 75.

Δηλώσεις συμμετοχής στον σχετικό σύνδεσμο το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου στα τηλέφωνο 22894347.

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και Ραδιοφωνίας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία του Μονάχου. Υπηρέτησε στην αρχή ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και για τριάντα χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, απ’ όπου αφυπηρέτησε ως Τμηματάρχης Προγραμμάτων Ραδιοφώνου.

Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Ο συγκεντρωτικός τόμος «Ποιήματα 1961-2017» (Ίκαρος, 2019) περιέχει τις πρώτες 13 ποιητικές συλλογές του. Ακολουθούν: Το βιβλίο για μικρά παιδιά Σαλιγκάρι και φεγγάρι (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βραβείο περιοδικού «Αναγνώστης», ΙΒΒΥ Honour List for Writing 2022), η ποιητική συλλογή Η Νύχτα των Κήπων και το βιβλίο για μεγάλα παιδιά Με τις λέξεις αγκαλιά (Βραβείο ELNIPLEX 2024).

20 μεταφράσεις βιβλίων του κυκλοφορούν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, ιταλικά, πολωνικά, σερβικά, βουλγαρικά, ρουμανικά και αλβανικά. Χειρόγραφα ποιήματά του φυλάσσονται στη Library of Rare Books του Princeton University, το οποίο τον φιλοξένησε ως Poet-in-Residence to1999. Το αρχείο του Woodberry Poetry Room του Harvard University και ο διεθνής ιστότοπος Lyrikline φιλοξενούν απαγγελίες του.

Την ποίησή του συμπληρώνει το βιβλίο Ρωμανού του Μελωδού Τρεις Ύμνοι (Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας). Εξέδωσε επίσης τα βιβλία δοκιμίων Ολισθηρός ιστός Α΄ και Β΄, Εν δορί κεκλιμένος, Γλώσσης επίσκεψις και δύο ακόμη έργα με τίτλο Λευκωσία: Μια πόλη στη λογοτεχνία και Κυρηνείας υπόστασις με τη γραφίδα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Έλαβε τις πιο κάτω διακρίσεις: Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα βιβλία Το αγγείο με τα σχήματα, Αχαιών Ακτή, και Αμμόχωστος Βασιλεύουσα, Βραβείο Μερόπης Οικονόμου της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή ποιημάτων του Θόλος, Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη Μεθιστορία και το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.