Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, στο κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου.

Στην παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασιλική Κασσιανίδου, η Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ Μαρίνα Μαλένη ως Επιμελήτρια του έργου, καθώς και η εικαστικός Μελίτα Κούτα που υπογράφει την Καλλιτεχνική ερεύνα και εικαστική εγκατάσταση.

Η έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City» στο χώρο του Καπνεργοστασίου θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τις 4 Ιουνίου.

Η Βουλή των Ελλήνων παραχωρεί χώρο στο εμβληματικό κτίριο για ένα εξαιρετικά ιδιότυπο έργο, το οποίο υπήρξε η εθνική συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Έκθεση Quandrennial της Πράγας το 2023. Η εικαστική του αξία αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών, απονέμοντας στους συντελεστές του το βραβείο Golden Triga. Πρόκειται για βραβείο παγκοσμίου κύρους, αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στο χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών και αναδεικνύει διεθνώς το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Κύπρου.

Η εικαστική εγκατάσταση «Θεατές σε Πόλη Φάντασμα» αφορμάται από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ένα αναπόφευκτα τραυματικό σημείο εκκίνησης που συμβολικά και πραγματικά, από το σήμερα μέχρι και πριν την τουρκική εισβολή το 1974, αποτελεί για τον θεατή το αισθητηριακό ερέθισμα προκειμένου να έρθει αντιμέτωπος με μνήμες, συναισθήματα, ερωτήματα, αλλά και πιθανά απροσδόκητες απαντήσεις. Το έργο αποτελεί μία εικαστική εμπειρία, ένα είδος ενεργής μνημειακής πράξης το οποίο μέσα από ποικίλες τεχνικές, αναδεικνύει την αξία και το φορτίο της μνήμης ως μέρος της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Quandrennial της Πράγας,η σπουδαιότητα του έργου έγκειται στο ότι «το έκθεμα, χρησιμοποιώντας πραγματικά υλικά, αναφορές σε ερείπια από το παρελθόν της πόλης τα οποία εγκαθίστανται με διαθεματικό τρόπο, συγχωνεύει το πραγματικό και το φανταστικό, την αγωνία και – ίσως – την ελπίδα».

Συντελεστες

  • Επιμελήτρια-Αρχική ιδέα: Μαρίνα Μαλένη
  • Καλλιτεχνική έρευνα-Εικαστική εγκατάσταση: Μελίτα Κούτα
  • Συνεργαζόμενος τεχνικός σύμβουλος: Χάρης Καυκαρίδης
  • Συνεργάτης τέχνης και τεχνολογίας για τα οπτικοακουστικά μέσα: Γιώργος Λάζογλου
  • Καλλιτέχνες video performance: Pascal Caron και Μελίτα Κούτα
  • Γραφικός σχεδιασμός και σχεδιασμός ιστοσελίδας: Φίλιππος Βασιλειάδης
  • Τεχνική υποστήριξη στη Λευκωσία: Τεχνικές Υπηρεσίες ΘΟΚ