Πολυποίκιλο πρόγραμμα σε μια χρονιά- ορόσημο για την κορυφαία κρατική πολιτιστική διοργάνωση.

Η 30η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια είναι και η πρώτη που διεξάγεται στην εποχή του Υφυπουργείου Πολιτισμού, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον και την προσοχή για τον θεσμό που καλείται πλέον ν’ αρχίσει να σφυρηλατεί τον χαρακτήρα του με ορίζοντα το αύριο. Ο Άντης Παρτζίλης, ο οποίος κλείνει μια δεκαετία στο τιμόνι της διοργάνωσης (δηλαδή το 1/3 της συνολικής ιστορίας της), είχε καταλήξει στο φετινό πρόγραμμα αρκετό καιρό πριν τη λειτουργία του Υφυπουργείου. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις, τη νέα δυναμική που (θα έπρεπε να) δημιουργείται με φόντο το μέλλον του φεστιβάλ και την προοπτική να ενισχύσει το όραμα, τους στόχους και τη στρατηγική του.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν επί σκηνής κι από πλατείας, με την αισιοδοξία ότι φέτος θα κυλήσουν υπό κανονικές συνθήκες. Το φετινό φεστιβάλ Κύπρια φιλοξενεί 12 σχήματα και περίπου 125 καλλιτέχνες από τις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, με την επίσημη έναρξη να κηρύσσει η παραγωγή του Αμφίδρομου Χοροθεάτρου «Εν Κρυπτώ», σε χορογραφία της Έλενας Χριστοδουλίδου. Εκτός από αναγνωρισμένους και ανερχόμενους Κύπριους δημιουργούς, η διοργάνωση φιλοξενεί φέτος προτάσεις σημαντικών καλλιτεχνικών ομάδων της διεθνούς σκηνής, όπως το περίφημο Nederlands Dans Theater και το ιστορικό Théâtre Des Bouffes du Nord του Παρισιού, όπου ο αείμνηστος Πίτερ Μπρουκ κι η στενή του συνεργάτιδα Μαρί- Ελέν Εστιέν διερευνούν την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ.

«Eν κρυπτώ» 

Μια συμπαραγωγή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ είναι η παράσταση του Αμφίδρομου Χοροθεάτρου «Eν κρυπτώ» σε χορογραφία, σκηνοθεσία και δραματουργία της Έλενας Χριστοδουλίδου. Οκτώ ιδιαίτερες χορευτικές προσωπικότητες ανταλλάσσουν με ιδιαίτερη ένταση ενέργεια στα πιο υψηλά της επίπεδα, επιχειρώντας να ορίσουν τις συντεταγμένες ενός κοινού ταξιδιού «επιστροφής στην κανονικότητα», τις οποίες οι πάντες μοιάζουν να θεωρούν δεδομένες, μα κανείς και καμιά δε γνωρίζει. Η καταξιωμένη Κύπρια δημιουργός πλαισιώνεται από τον Ανδρέα Μουστούκη στη μουσική, την Ελένη Ιωάννου στα σκηνικά και κοστούμια και τους ερμηνευτές Νικόλ Γιάννακα, Ιωάννα Σάββα, Ήβη Χατζηβασιλείου, Γιάννη Οικονομίδη, Απόστολο Κουσίνα, Σπύρο Μπεκιάρη, Λιρόν Οζέρι, Μαρία Μασώνου.

  • 6/9 Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • 8/9 Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 8.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 60’. Ηλικία: 6+

«Τραγούδια της εξορίας» 

Το Συγκρότημα Naghash από την Αρμενία συνδυάζει τη γήινη πνευματικότητα του αρμενικού λαϊκού τραγουδιού με τη νέα κλασική μουσική, το σύγχρονο μετα-μινιμαλισμό και την ενέργεια της τζαζ και της ροκ. Τρεις ερμηνεύτριες και μερικοί από τους καλύτερους μουσικούς της Αρμενίας παίζουν καινούρια κομμάτια βασισμένα σε ιερά κείμενα του μεσαιωνικού Αρμένιου μυστικιστή ποιητή και ιερέα Μακρτίχ Ναγκάς. Τη μουσική υπογράφει ο συνθέτης Τζον Χοντιάν, οποίος επίσης παίζει πιάνο και συμμετέχουν οι σοπράνο Χασμίκ Μπαγκντασαριάν και Τατεβίκ Μοβσεσιάν, η άλτο Αρπίν Τερ-Πετροσιάν και οι μουσικοί Τιγκράν Χοβανισιάν (ντολ), Αράμ Νικογοσιάν (ούτι) και Χαρουτιούν Τσκολιάν (ντουντούκ). Απαγγέλει ο Στέλιος Καυκαρίδης, σε μετάφραση στίχων από την Τόνια Αρατζιάν σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Γαλανού.

  • 8/9 Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • 9/9 Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος , 8.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 80’. Ηλικία: 6+

«To Καινούργιο παιδί» 

Ένας μονόλογος με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη, σε κείμενο- σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα είναι το «Καινούριο παιδί», που έρχεται από την Ελλάδα. Η ιστορία μιας γυναίκας που γεννήθηκε το 1950 και είδε τη γενιά της να φτάνει στην άνοδο, την ευμάρεια και την άνεση του ’90 και του 2000 και στη συνέχεια βυθίζεται μαζί της στην οικονομική κρίση. Η Δάφνη (Κάτια Δανδουλάκη) αφηγείται περιστατικά που όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουμε ζήσει: Ο συντηρητικός μπαμπάς, η μαμά που διαβάζει ακόμα και τη σκέψη της κόρης, οι έρωτες, οι γάμοι, οι απώλειες. Η ζωή ξετυλίγεται επί σκηνής, όπως και στην πραγματικότητα, μέσα στο κινηματογραφικό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά.

  • 10/9 Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • 11/9 Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 8.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 90’. Ηλικία: 12+

«Tο δωμάτιό μου δεν είναι σκηνή» 

Μια συμπαραγωγή Κύπρου και Ελλάδας είναι η παράσταση «Tο δωμάτιό μου δεν είναι σκηνή», που φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους. Μια Κύπρια χορεύτρια μένει κλεισμένη στο διαμέρισμά της στην Πολωνία, εξαιτίας της πανδημίας. Δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα και την οικογένειά της, ούτε καν να πάει απέναντι, στην όπερα όπου συνήθιζε να χορεύει. Έτσι, το δωμάτιό της γίνεται η σκηνή… ή όχι.  Όταν μία Ελληνίδα ηθοποιός βιώνει κάτι στο δρόμο, αποφασίζει να κλειστεί στο διαμέρισμά της. Δύο παράλληλες ιστορίες που συνδέονται… ή όχι. Τα κείμενο συνυπογράφουν ο Πέτρος Χαραλάμπους κι ο Κώστας Μαννούρης, τα σκηνικά η Ρέα Ολυμπίου και συμμετέχουν οι χορεύτριες Μάγδα Αργυρίδου, Όλγα Μάρκαρη και η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά.

  • 13/9 Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • 14/9 Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 50’. Ηλικία: 16+

«Steli» 

Το «Steli» από το ιταλικό Stalker Teatro είναι μια διαδραστική αστική περφόρμανς/ εγκατάσταση. Μια γέφυρα μεταξύ σύγχρονης τέχνης και παράστασης, ένα δρώμενο που απευθύνεται στο πλατύ κοινό. Σημείο αφετηρίας ήταν ο στοχασμός πάνω σε κάποια έργα τέχνης από τη σύγχρονη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, των Τζόζεφ Κοσούτ, Μικελάντζελο Πιστολέτο, Κριστιάν Μπολτανσκί, Γιάννη Κουνέλλη, Γκόσκα Μάτσουγκα. Ένα έργο προβληματισμού πάνω στη ζωή, τη διαβίωση και την αρχιτεκτονική στις μετα-βιομηχανικές πόλεις, που προβάλλει οικουμενικές αξίες και προβληματισμούς πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχής. Εμπνευστής του είναι ο Γκαμπριέλε Μποκατσίνι, σε πρωτότυπη μουσική του Ρικάρντο Ρουγκέρι και ερμηνεύουν οι Στέφανο Μπόσκο, Ντάριο Πρατσόλι, Σάρα Γιρλάντα, Τζίτζι Πιάνα.

  • 17/9 Λευκωσία, Πλατεία Ελευθερίας, 4.30μ.μ. & 6.30μ.μ.
  • 18/9 Λάρνακα, Πλατεία Ευρώπης, 4.30μ.μ. & 6.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 45’. Ηλικία: 12+

«Ο Βυσσινόκηπος» 

Το Θέατρο Τσέπης παρουσιάζει το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχωφ σε μια φιλόδοξη κυπριακή παραγωγή που σκηνοθετεί ο Μάριος Θεοχάρους, σε μετάφραση του Ορέστη Αγγελίδη. Το έργο αφορά την αδυσώπητη δύναμη της αλλαγής και τη σύγχυση που προκαλεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, τους φόβοι και τις ελπίδες για το καινούριο όταν κανείς βιώνει ιστορικές μεταβολές. Ο Μ. Θεοχάρους πλαισιώνεται από τη Θέλμα Κασουλίδου στο εικαστικό μέρος της παράστασης, τη Μαρίνα Πογιατζή στο κινησιολογικό και τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη στο ηχητικό τοπίο. Η Κατερίνα Καζαντζή ερμηνεύει την Λιούμπα Αντρέγιεβνα και παίζουν ακόμη οι Ξένια Προδρόμου, Μιράντα Νυχίδου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Ανδρέας Νικολαΐδης, Άρης Κυπριανού, Μαριλένη Σταύρου, Γιάννης Ιωάννου, Αθηνά Σάββα, Γιάννος Αντωνίου και Δημήτρης Γιωρκάτζης.

  • 20/9 Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 8.30μ.μ..
  • 21/9 Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • 26/9 Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • 28/9 Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, 8.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 80’. Ηλικία: 13+

«Ο Οίκος του Ενός» 

Μια συμπαραγωγή Κύπρου και Γερμανίας είναι η παράσταση «Ο Οίκος του Ενός» αναδεικνύει τα κρουστά ως σολιστικά όργανα στη σύγχρονη λογοτεχνία του ρεπερτορίου της κλασικής μουσικής, παρουσιάζοντάς τα μέσα από ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα με διάφορους συνδυασμούς οργάνων και συνόλων. Τέσσερις σολίστες κρουστών ερμηνεύουν έργα των Χρίστου Χατζή, Ιάννη Ξενάκη, Μινόρου Μίκι και Άντη Σκορδή, τα οποία προβάλλουν την έννοια της πνευματικότητας όπως παρατηρείται μέσα από τη διαδικασία της τελετουργίας ως κοινωνικού φαινομένου, διεισδύοντας σε αφρικανικούς τελετουργικούς ρυθμούς, τελετουργικά γονιμότητας και τελετουργίες που αφορούν φαινόμενα που παρατηρούνται στη φύση και το περιβάλλον. Πρόκειται για τους Νατάσα Χατζηανδρέου, Μαρκ Στρόμπελ, Κάι Στρόμπελ και Μάριο Νικολάου.

  • 23/9 Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, 8.30μ.μ.
  • 24/9 Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ..
  • Διάρκεια: 70’. Ηλικία: 6+

«Μια βραδιά με το NDT 2» 

Το NDT 2 ή αλλιώς «Το Εφαλτήριο» (De Springplank) είναι η προέκταση του Nederlands Dans Theater και υποστηρίζει μια πλήρως αφοσιωμένη και δημιουργική ομάδα χορού, που πρόσθετα με τη δημιουργία, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την έρευνα. Στελεχώνεται από ανερχόμενους καλλιτέχνες που εμπλέκονται σ’ ένα πλήθος εντατικών, δημιουργικών συνεργασιών. Κάθε σεζόν, το NDT 2 δημιουργεί δύο προγράμματα που περιλαμβάνουν μεγάλες περιοδείες σε Ολλανδία και Ευρώπη. Στην Κύπρο παρουσιάζονται τα έργα «Bedtime Story» του Ναντάβ Ζέλνετ, «Cluster» του Έντουαρντ Κλουγκ και «The Big Crying» του Μάρκο Γκέκε.

  • 24/9 & 25/9, Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 120’. Ηλικία: 6+

«Το χαμόγελο της θλίψης»

Καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Μεξικό και Κούβα φιλοξενεί η παράσταση του τραγουδοποιού Δημήτρη Φανή «Το χαμόγελο της θλίψης», που επιχειρεί να αντιπαραβάλει δύο φαινομενικά ετερόκλητα είδη μουσικής, το ρεμπέτικο και το τάγκο. Και τα δύο δημιουργήθηκαν από φτωχούς μετανάστες και πρόσφυγες γύρω από δύο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και του Μπουένος Άιρες. Ο Φανής υπογράφει σενάριο, καλλιτεχνική επιμέλεια, ενώ τραγουδάει και παίζει κιθάρα. Η σκηνοθεσία είναι του Νεοκλή Νεοκλέους και συμμετέχουν οι Κύπριοι μουσικοί Βερόνικα Αλωνεύτου (σαντούρι), Γιώργος Δημητρίου (μπουζούκι), Χαράλαμπος Δημητρίου (κρουστά), Παύλος Μιχαηλίδης (βιολί), Άννη Παντελή (μπαγλαμάς, τραγούδι), Παναγιώτης Ξανθόπουλος (κιθάρα), Κώστας Χαλλούμας (κοντραμπάσο), Γιώργος Χατζήπαπας (πνευστά) και Άριστος Χριστοδούλου (πιάνο). Χορεύουν το Nicosia Dance Centre, η Δέσποινα Βιολάρη και ο Κουβανός Γιόνλι Λέιβα Ντεσντούνες. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Quinteto TANGartO κι από το Μεξικό η τραγουδίστρια Μάρθα Μορελέον.

  • 27/9, Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 120’. Ηλικία: 6+

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Με φρέσκια διάθεση και χιούμορ, ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος διασκευάζει για παιδιά το εμβληματικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε μια παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Η πρωτότυπη διασκευή πραγματεύεται με παιχνιδιάρικο τρόπο τον έρωτα τεσσάρων νέων που κρύβονται στο δάσος της Αθήνας για να ζήσουν όπως επιθυμούν, μακριά από τους κανόνες που τους επιβάλλει η κοινωνία. Ο Σιλβέστρος πλαισιώνεται από μια ομάδα κορυφαίων δημιουργών. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Οικονόμου, τους στίχους ο Σταύρος Σταύρου, την κίνηση ο Φώτης Νικολάου, τα σκηνικά και κοστούμια η Κωνσταντίνα Ανδρέου. Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί Γιώργος Ευαγόρου, Ραφαέλλα Καβάζη, Μάρκος Καλλής, Έλενα Καλλινίκου, Μάριαν Κυπριανού, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Ιζέλ Σεϊλάνι, Άγγελος Χατζημιχαήλ και οι μουσικοί Ανδρέας Μιχαλόπουλος και Βασίλης Βασιλείου.

  • 1/10 Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 5μ.μ.
  • 9/10 Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, 5μ.μ.
  • 15/10 & 16/10, Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 5μ.μ.
  • Διάρκεια: 75’. Ηλικία: 5+

«Το Μινόρε» 

Στη θρυλική τηλεοπτική σειρά των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου «Το Μινόρε της Αυγής» βασίζεται η θεατρική παραγωγή «Το Μινόρε», που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς. Μέσα από τη θεατρική μεταφορά του Δημήτρη Χαλιώτη, τη μουσική επιμέλεια του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τα σκηνικά και κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, η παράσταση ταξιδεύει το κοινό σ’ έναν κόσμο αναπάντεχα γνώριμο, πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου. Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ’30, για τους ανθρώπους του περιθωρίου που έφεραν τη μουσική τους από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια και στις καρδιές μας. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σταύρος Σβήγκος, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Μαρία Παπαφωτίου, Μαρία Τσιμά, Κώστας Κοράκης, Κυριάκος Σαλής, Άρης Αντωνόπουλος, Κατερίνα Παπανδρέου, Γιάννης Εγγλέζος, Όλγα Σκιαδαρέση και οι ρεμπέτες Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης.

  • 4/10 & 5/10, Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 140’. Ηλικία: 12+

«Tempest Project» 

 Λίγο πριν πριν κλείσει οριστικά τη θαυμαστή του διαδρομή στη ζωή και στα θεατρικά δρώμενα, ο Πίτερ Μπρουκ καταπιάστηκε για μια ακόμη φορά με το αινιγματικό τελευταίο έργο του Σαίξπηρ, το οποίο τον απασχόλησε σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία. Η «Τρικυμία» συγκεντρώνει όλα τα θεμελιώδη θέματα που απασχόλησαν τον σπουδαίο Βρετανό σκηνοθέτη, που απεβίωσε στις 2 Ιουλίου στα 97 του χρόνια. Διασκευασμένη από τον ίδιο τον Μπρουκ και τη μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία 40 χρόνια Μαρί- Ελέν Εστιέν, η παράσταση χαρακτηρίζεται από εφευρετικότητα,  διαύγεια, ταπεινοφροσύνη και βαθιά ευαισθησία. Το ιστορικό θέατρο του Παρισιού Bouffes du Nord παρουσιάζει μια σύντομη εκδοχή της «Τρικυμίας», που συνδυάζει την πεμπτουσία του αξεπέραστου ποιητή με τον οικουμενικό χαρακτήρα και τον βαθύ λυρισμό. Τα τραγούδια είναι της Γιαπωνέζας συνθέτριας και βιρτουόζας του σάμισεν Χαρούε Μομογιάμα. Παίζουν οι Έρι Νζαράμπα, Σιλβαίν Λεβίτ, Φάμπιο Μανίλιο, Λούκα Μανίλιο, και Μαριλού Μαρίνι.

  • 13/10 & 14/10 Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ.
  • Διάρκεια: 75’. Ηλικία: 12+

INFO Εισιτήρια πωλούνται στα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο tickethour.com.cy / τηλ: 77777040

Ελεύθερα, 21.8.2022