Με τις φιλοδοξίες και την εμβέλειά του κάθε χρόνο να μεγαλώνουν, το 5ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου πραγματοποιείται φέτος σε νέο χώρο, με τις δράσεις του να απλώνονται φέτος στα πρώτα τρία Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου.

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ AEI περιλαμβάνει προβολές 60 αρχαιολογικών, εθνογραφικών και ιστορικών ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και το εξωτερικό όπως και προβολές δεκάλεπτων μαθητικών και φοιτητικών ταινιών από το πρόγραμμα ΣΙΝeΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ, στην παρουσία των δημιουργών τους. Τις προβολές πλαισιώνουν και εξαιρετικές παρουσιάσεις, συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και νέους.

Φέτος το φεστιβάλ διοργανώνεται από κοινού με δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου: την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Και λαμβάνει χώρα στην αίθουσα τελετών στα Κεντρικά Κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75), στην Αγλαντζιά. Το Εθνικό, το Διεθνές και το Εκπαιδευτικό Τμήμα απλώνονται αντίστοιχα στα σαββατοκύριακα 5 & 6, 12 & 13, 19 & 20 Νοεμβρίου. 

Η διοργάνωση ξεκινά στις 5 και 6 Νοεμβρίου με το Εθνικό Τμήμα, όπου θα προβληθούν 18 κυπριακά ντοκιμαντέρ. Επανέρχεται στις 12 και 13 Νοεμβρίου με το Διεθνές Τμήμα όπου θα προβληθούν 19 ξένα ντοκιμαντέρ και θα ολοκληρωθεί  τις 19 και 20 Νοεμβρίου με το Εκπαιδευτικό Τμήμα, όπου θα προβληθούν 23 ντοκιμαντέρ από παιδιά και νέους, εκ των οποίων τα 14 προέρχονται από τα κινηματογραφικά εργαστήρια του προγράμματος ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και διεκδικούν χρηματικά βραβεία που προσφέρει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Εθνική Κυπριακή Επιτροπή UNESCO.

Kατά την τελετή έναρξης, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 5μ.μ., θα γίνει απονομή τιμητικής πλακέτας στον καταξιωμένο Κύπριο σκηνοθέτη και εκπαιδευτικό Γιώργο Κούμουρο, για τη συνολική του προσφορά στην κινηματογραφική τέχνη και την παιδεία του τόπου. 

Εκτός από τις προβολές, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται κι από διάφορες παράλληλες δράσεις, όπως φωτογραφική έκθεση, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, συζητήσεις και παρουσιάσεις με θέματα από την Αρχαιολογία, τον Κινηματογράφο και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην Εκπαίδευση.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. με την τελετή βράβευσης των μαθητικών και φοιτητικών ταινιών που θ’ αποσπάσουν τα χρηματικά βραβεία. 

Ζητούνται εθελοντές 

Το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου αναζητά εθελοντές για να βοηθήσουν στη διοργάνωση. 

Η ιστορία του ΑΕΙ

Το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου, διοργανώνεται  από το 2018  από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό A.E.I. Audiovisual Forum με την υποστήριξη του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού, της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, του Δήμου Αγλαντζιάς και άλλων φορέων.

Εξαιρουμένων των επαγγελματιών στον χώρο του κινηματογράφου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ προκάλεσε τη συμμετοχή πέραν των 600 μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης και 70 φοιτητών κυπριακών πανεπιστημίων στη δημιουργία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με θέματα από την Εθνογραφία, την Ιστορία και την Αρχαιολογία της Κύπρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα η ταινιοθήκη του Οργανισμού να περιλαμβάνει πέραν των 50 δεκάλεπτων ντοκιμαντέρ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του φεστιβάλ Σταύρο Παπαγεωργίου, στόχο των προβολών, των δράσεων και του προγράμματος ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αποτελεί η ανάπτυξη και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου αλλά και η ευαισθητοποίηση προς άλλες κοινότητες και χώρες μέσω της τέχνης του ντοκιμαντέρ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός προγράμματος που ξεχειλίζει μεράκι, ταλέντο και σκληρή δουλειά. Τόσο από μαθητές, όσο από φοιτητές, επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου και άλλους εμπλεκόμενους φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το ημερήσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο τμήματα: Το πρωινό  από τις 10:00 π.μ.  μέχρι τις 1:30 μ.μ. και το νυχτερινό από τις 5μ.μ. μέχρι τις 10:30 μ.μ. 

Σάββατο 5/11 

Πρωινή ζώνη, 10.30π.μ. Προβάλλονται έξι μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Μάρκου Κάσσινου που αναδεικνύουν το ανασκαφικό έργο των Ιταλικών αρχαιολογικών αποστολών στο νησί. Θα ακολουθήσει συζήτηση αρχαιολογικού περιεχομένου με καλεσμένους αρχαιολόγους, εκπροσώπους ξένων αρχαιολογικών αποστολών στην Κύπρο, εκπροσώπους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων κ.λπ. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Νυχτερινή Ζώνη, 5μ.μ. Τελετή έναρξης με σύντομους χαιρετισμούς από τους συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ και τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς και την απονομή τιμητικού βραβείου στον σκηνοθέτη Γιώργο Κούμουρο για το συνολικό του έργο στην καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου μέσα από την τέχνη του ντοκιμαντέρ. Προβάλλονται οι ταινίες του Κούμουρου «Κ.Π. Καβάφης, Εγκλεισμός και παγίδευση», «Το Κυπριακό Μουσείο». Ακολουθούν οι «Οι βασίλισσες της Αμαθούντας» του Πανίκου Παναγιώτου, το «Ταξίδι πίσω στον χρόνο: Η Κύπρος του 1954» του Αντώνη Κωνσταντινίδη (παγκύπρια πρεμιέρα μετά από 68 χρόνια), οι «Καταιγίδες σκόνης της ερήμου και επιπτώσεις στην υγεία» του Πέτρου Κίττου. 

Κυριακή 5/11

Πρωινή ζώνη, 10π.μ. «Μπαμπάς της ειρήνης» του Τζεμάλ Γιλντιρίμ, «Η εκπαίδευση πέρα από την ιστορία» της Μινέ Μπαλμάν 

Νυχτερινή Ζώνη, 5μ.μ. «Η ιστορία του Τουρκοκυπριακού Τύπου» του Βασβί Τσιφτσίογλου, «Το Έβερεστ μέσα μου» του Πέτρου Χαραλάμπους, «Περί κυπριακού μαρμάρου» του Πασχάλη Παπαπέτρου, «Η συμβολή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821» του Μιχάλη Γεωργιάδη, «Μαξίλλες Λυσού» του Μάρκου Κάσσινου. 

 Σάββατο 12/11 

Νυχτερινή Ζώνη, 5μ.μ. «Μικρασιατική Εκστρατεία» από το Πολεμικό Μουσείο Ελλάδας, «Ιωάννης Τράγγαλος του Δημητρίου» του Δημήτρη Τράγγαλου, «Colony» των Σπύρου Γερούση, Δημήτρη Δαλάκογλου, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ο Λόρδος Μπάιρον στην Αττική» του Στάθη Ρέππα, η «Υπόσχεση» του Κώστα Πλιάκου με θέμα την πολιτική διάσταση της νομιμοποίσης της αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα, «Το Ταξίδι του Άσκαυλου» του Γιώργου Αρβανίτη.  

Κυριακή 12/11

Πρωινή ζώνη, 10π.μ. «Βασιλιάς Ληρ» του Ανάντ Ράινα (Ινδία) για τη δημιουργία μιας παράστασης στο Κασμίρ, «Cavallerizzo» των Ινές φον Μπόνχορστ και Γιούρι Πιρόντι (Ιταλία) με θέμα την κατολίσθηση, «Το μάτι ξεκινάει από το χέρι» του Γεχούντα Σαρίμ (ΗΠΑ) για τους αγρότες της Καλιφόρνια, «Το χωριό Deh Bar Aftab» της Ιρανής Ζίμπ Αρζάνγκ, «All Eyez On Me» του Ολλανδού Ρόμπερτ Βάις, «Μια Σιωπή» της Γαλλίδας Σοφί- Κατρίν Γκαγιέ. 

Νυχτερινή Ζώνη, 5μ.μ. «Αποτυπώματα» του Αχμέτ Κιλίτς (Τουρκία), «Ο άνθρωπος που μιλά στις πέτρες» του Μπουλέντ Μποράλ (Τουρκία), «Φρανθίσκο Άλμπο, Έλληνες ναυτικοί στον πρώτο περίπλου του κόσμου» του Πέδρο Ολάγια (Ισπανία, Ελλάδα), ο «Όρκος του Συριάκ» του Ολιβιέ Μπουρζουά (Ανδόρρα), «ΕΣΣΔ, η κατάρρευση» του Ντένις Σενγκίρεφ (Γαλλία), «Το Ηφαίστειο» του Ολεξάντρ Χοϊσάν (Ουκρανία), «Mamody, o ο τελευταίος καλλιεργητής μπαομπάμπ» του Σιρίλ Κορνού (Γαλλία). 

Σάββατο 19/11 

Νυχτερινή Ζώνη, 5μ.μ. «Αγγίζοντας τη λευτεριά« από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας «Γεώργιου Μιχαήλ», «Παίζω-ντας με τις μνήμες» από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου, «Επαγγέλματα που χάνονται στον χρόνο» από το Ειδικό σχολείο Απόστολος Λουκάς, «Προσφυγικά Αθλητικά Σωματεία της Αμμοχώστου- Συλλογική ταυτότητα και μνήμη» από το Δημοτικό Σχολείο Πεύκιου Γεωργιάδη, «Ταξίδι στη Γειτονιά των παιδικών μας χρόνων» από το Δημοτικό Σχολείο Απόστολου Βαρνάβα, «Το νυφικό της Αργυρώς: Τρεις Αναγνώσεις» από το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, «Metamorphosis» του Χαράλαμπου Χαραλάμπους, που παρουσιάζει τον καλλιτέχνη Σέργη Χατζηαδάμο και την προσπάθεια του να διασωθεί η φωτογραφική κληρονομιά του Σπύρου Χαρίτου, «Ξετυλίγοντας το κουβάρι» από το Δημοτικό σχολείο Παζινού (Χανιά) και Β’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας, «Κοιλάδα Μαραθάσας» του Ραφαήλ Μαρκιτανή,

 

Κυριακή 12/11

 

Πρωινή ζώνη, 10.30π.μ. Εκπαιδευτικό Τμήμα- Διαγωνιστικό μέρος- Πρόγραμμα ΣΙΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ: «Σοπάζ» από το Ινστιτούτο Κύπρου, «Δομές» από το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, «Σκιές στο οδόφραγμα 1974-1994» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας – Ένωση Προφορικής Ιστορίας (Κύπρου) ΕΠΙΚΥ, «Η παιδική εργασία στα μεταλλεία της Κύπρου» από το Λύκειο Αρχαγγέλου Απόστολος Μάρκος, «Στα χνάρια ενός τραίνου» από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «Με κλωστή και με τραγούδι» από το Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου – Νήσου, «CYστάδα: Η αέναη τέχνη της οινοποιίας» από το Ινστιτούτο Κύπρου, «Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Μελκονιάν: Μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

 

Νυχτερινή Ζώνη, 5μ.μ. Εκπαιδευτικό Τμήμα- Διαγωνιστικό μέρος- Πρόγραμμα ΣΙΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ: «Εκ προσφύγων- Υλικός πολιτισκός και αναγκαστικός εκτοπισμός στην Κύπρο του 20ού αιώνα» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, «Το Πουλάκι: Το τραγούδι του Φαρμακά» από το B’ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας- Μαλούντα, »1974: Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, μια αθέατη πλευρά της τραγωδίας» από το Λύκειο Λινόπετρας, «Γυναίκες τσιαττιστίνες στα Κοκκινοχώρια» από την Περιφερειακή Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου/Αυγόρου, «Απο-θήκες Πολιτισμού» από το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς (με θέμα την ιστορία του χώρου Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ), «Νόστου άλγος» από το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης