Τις ανησυχίες του για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου εκφράζει ο νέος πρόεδρός του Σταύρος Καττάμης: Η καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού εμποδίζει την ανάπτυξη των προγραμμάτων της, όπως και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Εισηγείται επίσης την πρόσληψη διοικητικού διευθυντή που θα στηρίζει και θα εφαρμόζει το έργο των καλλιτεχνικών διευθυντών.
–Είστε ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό κόσμο. Τι σας ώθησε να αναλάβετε τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου; Τον περασμένο Νοέμβριο πήρα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Γιάννη Τουμαζή, ο οποίος ήθελε στη θέση αυτή έναν τεχνοκράτη για να δώσει λύσεις σε διάφορα προβλήματα που υπήρχαν. Ήμουν για 30 χρόνια οικονομικός διευθυντής στην εταιρεία PwC. Σ’ όλο αυτό το διάστημα είχα ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα στην εταιρεία που είχαν να κάνουν με διαχείριση των θεμάτων υποδομής, υγείας, ασφάλειας, περιβάλλοντος και ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, πάντα ασχολούμουν με τον εθελοντισμό και τα κοινά, έτσι τώρα έκρινα ότι είχα χρόνο και τη θέληση να προσφέρω απ’ αυτό το πόστο. Είχα την εμπειρία για να διαχειριστώ έναν οργανισμό όπως το ΙΣΟΚ των 50 ατόμων.
–Ποια η δική σας σχέση με τη μουσική; Μου αρέσει η μουσική και η αλήθεια είναι πως μετά που ανέλαβα τη θέση του προέδρου του ΔΣ στο ΙΣΟΚ αγάπησα περισσότερο την κλασική μουσική. Είναι μια δουλειά που γίνεται ομαδικά και με έχει γοητεύσει η διαδικασία που προηγείται προτού παρουσιαστεί μια συναυλία. Γίνεται καταπληκτική δουλειά, όχι μόνο στη Συμφωνική Ορχήστρα αλλά και στην Ορχήστρα Νέων. Έχουμε πολλά νεαρά ταλέντα αλλά και σπουδαίους μουσικούς που παίζουν στη ΣΟΚ και ταυτόχρονα διδάσκουν τους νέους.
–Ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε να διαχειριστείτε; Οι προκλήσεις είναι αρκετές. Παραδείγματα είναι τα θέματα που εκκρεμούν και αφορούν το προσωπικό και τη χρηματοδότηση του. Το Ίδρυμα είναι ένας οργανισμός ιδιωτικού δικαίου και η χρηματοδότησή του εξαρτάται από το κράτος. Από την ίδρυση του, ήταν κάτω από την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και από το 2021 περιήλθε κάτω από την εποπτεία του Yπουργείου Οικονομικών. Πρόσφατα το ΙΣΟΚ περιήλθε κάτω από την εποπτεία του νεοσύστατου υφυπουργείου Πολιτισμού. Άλλη μία πρόκληση είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος διοικητικός προϊστάμενος που να βοηθά τους καλλιτεχνικούς διευθυντές να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους και ταυτόχρονα να συντονίζει τις υπόλοιπες διοικητικές λειτουργίες και το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος.
–Είναι κάτι που σκέφτεστε να προωθήσετε; Βεβαίως, είναι στα σχέδια μας και ήδη ετοιμάζουμε την προκήρυξη της θέσης. Επίσης αυτή την περίοδο χειριζόμαστε ένα θέμα που αφορά τις κλίμακες του διοικητικού προσωπικού. Οι μουσικοί έχουν 16 προσαυξήσεις ενώ το διοικητικό προσωπικό 14. Οι διοικητικοί λειτουργοί ζητούν να έχουν και αυτοί τις ίδιες προσαυξήσεις και το συζητούμε με το υπουργείο Οικονομικών. Ένα άλλο θέμα αφορά κάποια προσωρινά επιδόματα που είχαν παραχωρηθεί πριν από τέσσερα χρόνια από το προηγούμενο ΔΣ, όμως ακόμα δίνονται και τους τελευταίους έξι μήνες τέθηκε θέμα αποκοπής τους από το Yπουργείο Οικονομικών. Εμείς ζητούμε να μας δοθούν οι σωστές νομικές εξηγήσεις βάσει των οποίων πρέπει να αποκοπούν αυτά τα επιδόματα. Σύμφωνα με νομικές γνωματεύσεις που λάβαμε, θεωρούμε ότι αυτά τα επιδόματα έχουν γίνει πλέον μέρος του μισθού και δεν μπορούν να αποκοπούν χωρίς τη συγκατάθεση αυτών που τα λαμβάνουν.
–Τον Μάρτιο του 2021 ο Γενικός Ελεγκτής έκανε έλεγχο και στην αναφορά του ζητούσε να γίνει συμμόρφωση σε κάποια θέματα. Τι έγινε; Η συμμόρφωση έγινε από το παρόν και από το προηγούμενο ΔΣ του ΙΣΟΚ, παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα τα θέματα προσωπικού που σας ανέφερα. Το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει και γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία κατά πόσο τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή αποτελούσαν και θέμα ίσως ποινικής έρευνας. Η Γενική Εισαγγελία είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό δεν άρεσε σε κάποια πρώην μέλη του ΔΣ, οι οποίοι με ενέργειες δικές τους άνοιξαν υπόθεση στην Αστυνομία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διερεύνηση από την αστυνομία για τυχόν ατασθαλίες στο Ίδρυμα. Ταυτόχρονα βγήκαν στην επιφάνεια κακόβουλα δημοσιεύματα για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση με σκοπό να πλήξουν συγκεκριμένα άτομα που είχαν ή έχουν σχέση με το Ίδρυμα. Τίποτα από αυτά δεν αληθεύει και το Ίδρυμα στηρίζει πλήρως πρώην και νυν συνεργάτες του. Το ΙΣΟΚ είχε συσσωρευμένο πλεόνασμα το τέλος του 2022 ύψους 722.000 ευρώ, ενώ κατά τον έλεγχο που έγινε από εξωτερικό ελεγκτή που διόρισε ο Γενικός Ελεγκτής δεν υπήρξε καμία αναφορά σε οτιδήποτε ατασθαλίες και κακοδιαχείριση.
–Ποια η θέση του Yφυπουργείου Πολιτισμού για όλα αυτά; Το υφυπουργείο, χωρίς να γίνει κάποια διαβούλευση μαζί μας, στη βάση της αστυνομικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη, θεώρησε σωστό να πάρει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία κατά πόσο έπρεπε να παραχωρηθεί η κρατική χορηγία στο Ίδρυμα για το 2023. Λόγω των εκκρεμοτήτων στα θέματα προσωπικού που ανέφερα προηγουμένως, δεν είχε εγκριθεί εγκαίρως ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος. Το ΙΣΟΚ, ωστόσο, μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω του πλεονάσματος που υπήρχε, όταν όμως τον Μάρτιο έφτασε η ώρα να μας δώσουν τα χρήματα για τους επόμενους μήνες, μας ενημέρωσαν ότι θα διοριζόταν οικονομικός διαχειριστής. Αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να γίνει.
–Εξηγήστε μας γιατί δεν μπορούσε να γίνει; Επειδή δεν υπήρχε νομική εισήγηση που να το στηρίζει, και επίσης το ίδρυμα είχε ταμειακό πλεόνασμα. Πώς είναι δυνατό ένα ίδρυμα το οποίο διαχειρίστηκε σωστά τα λεφτά του κράτους και τις χορηγίες από ιδιώτες, δημιουργώντας μάλιστα πλεόνασμα για πέντε χρόνια, να κατηγορείται για ατασθαλίες; Αυτή τη στιγμή έχει διοριστεί λειτουργός από το υπουργείο Οικονομικών ο οποίος θα αξιολογήσει τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου ώστε να δώσει μια έκθεση στο υφυπουργείο με σκοπό να καταδείξει ότι το Ίδρυμα διαχειρίζεται σωστά την κρατική χορηγία και να εισηγηθεί βελτιώσεις στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
–Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την εξέλιξη; Εμείς ως ΔΣ θεωρούμε καλοδεχούμενο αυτό τον διορισμό. Έτσι θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε λανθασμένο στους χειρισμούς του Ιδρύματος και θα μας δοθεί η βοήθεια που χρειαζόμαστε ώστε να βελτιώσουμε τυχόν αδυναμίες στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου. Όμως αυτή η εξέλιξη μας έβαλε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, επειδή η κρατική χορηγία τους τελευταίους δυο μήνες έρχεται ανά μήνα. Αυτό εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό για τους επόμενους μήνες με αυτή την αβεβαιότητα.
–Έχει επηρεαστεί και ο προϋπολογισμός για το 2023; Ναι! Να σκεφτείτε ότι, πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του προγράμματός μας για το 2023, μας ζητείται να μειώσουμε τον προϋπολογισμό! Αυτό σημαίνει ότι το Ίδρυμα θα πρέπει να σταματήσει να παράγει πολιτιστικό έργο για τους επόμενους μήνες. Αυτή είναι η επιθυμία του κράτους και της σημερινής κυβέρνησης; Το Yπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το πλεόνασμα του ΙΣΟΚ ανήκει στο κράτος. Υποστηρίζουν ότι εφόσον υπήρχε πλεόνασμα, δεν έπρεπε ένα μέρος του να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2023. Ο λόγος, δηλαδή, που ζητούν να μειωθεί ο προϋπολογισμός μας είναι γιατί στον αρχικό προϋπολογισμό που υπεβλήθη είχε χρησιμοποιηθεί και μέρος του συσσωρευμένου πλεονάσματος που είναι γύρω στις 135.000 ευρώ. Όμως στον προϋπολογισμό πρέπει να ενταχθεί και η θέση του διοικητικού προϊσταμένου με το ανάλογο κόστος και να ληφθεί επίσης υπόψη ο πληθωρισμός και η αύξηση του μισθολογίου λόγω της ΑΤΑ. Μας ζητείται μια μείωση στον προϋπολογισμό για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 πέραν των 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ΣΟΚ και άλλες αναπτυξιακές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες της ΣΟΝΚ.
–Ένα αίτημα των καλλιτεχνικών διευθυντών και των μουσικών είναι η διεύρυνση της ΣΟΚ ώστε να μπορεί να διευρύνει και το ρεπερτόριο της. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα; Είναι ένα όραμα που στηρίζουμε και εμείς ώστε να μπορέσει η ΣΟΚ να εξελιχθεί σε μια πραγματική συμφωνική ορχήστρα στα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνικών ορχηστρών του εξωτερικού, και να προσφέρει ένα πιο ποιοτικό πρόγραμμα. Επίσης μας ενδιαφέρει να εμπλουτίσουμε τις παραγωγές και το αναπτυξιακό πρόγραμμα και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της μουσικής Ακαδημίας του Ιδρύματος.
–Είστε σε διαβουλεύσεις με το Yφυπουργείο Πολιτισμού; Υπάρχει πρόθεση να στηριχθεί το έργο του Ιδρύματος; Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με το υφυπουργείο και σε συναντήσεις μας έχουμε αναπτύξει το όραμά μας. Για να το υλοποιήσουμε θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική χορηγία και ταυτόχρονα να εξεύρουμε πόρους από τον ιδιωτικό τομέα και αλλού. Το Ίδρυμα θα πρέπει να λειτουργεί πάνω σε ένα πενταετές επιχειρηματικό πλάνο το οποίο να έχει σαν αφετηρία ένα αναπτυξιακό όραμα.
Ελεύθερα 11.6.2023