Ογδόντα σεντ ανά κυβικό μέτρο νερού που καταναλώνουν, θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην ευρύτερη Λευκωσίας, από 55 σεντ που πληρώνουν σήμερα, όπως προβλέπεται από κανονισμούς του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ).

Πρόκειται για το τέλος χρήσης, το οποίο είναι επιπρόσθετο του τέλους που αφορά την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος και το οποίο επηρεάζει χιλιαδες ιδιοκτήτες της Λευκωσίας, του Αγίου Δομετίου, της Έγκωμης, του Στροβόλου, της Λακατάμιας, της Αγλαντζιάς, των Λατσιών, του Γερίου, του Τσερίου, της Κοκκινοτριμιθιάς, του Παλιομετόχου και των Αγίων Τριμιθιάς.

Το τέλος χρήσης εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, ένα νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει 50 κυβικά μέτρα νερού από €25 που πληρώνουν σήμερα, θα πληρώνει €40. Σημειώνεται, ότι το ίδιο νοικοκυριό, το έτος 2010 πλήρωνε για την ίδια χρήση 22,5 σεντ.

Οι Κανονισμοί (περί Αποχετεύσεων Λευκωσίας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024) έχουν ήδη κατατεθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, επειδή το ΣΑΛ θεωρεί πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να μην χρεοκοπήσει.

Στους κανονισμούς αναφέρεται, πως «επιπρόσθετα από τα τέλη που επιβάλλονται ήδη, κάθε ιδιοκτήτης ή κάτοχος υποστατικού, το οποίο βρίσκεται εντός της περιοχής που προμηθεύεται νερό από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας ή από άλλο Συμβούλιο ή Οργανισμό ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και που εξυπηρετείται από το σύστημα αποχετεύσεως λυμάτων του Συμβουλίου, οφείλει να καταβάλλει στο Συμβούλιο ομοιόμορφο τέλος για κάθε κυβικό μέτρο νερού, που καταναλώνεται από αυτόν κάθε διμηνία ή τριμηνία, όπως είναι η περίπτωση.

Περαιτέρω ξεκαθαρίζεται πως ακόμη και όταν ένα υποστατικό προμηθεύεται, είτε αποκλειστικά είτε επιπρόσθετα, νερό από άλλη πηγή (πέραν του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας ή άλλου Συμβουλίου ή Οργανισμού ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου) το ΣΑΛ δύναται να απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του υποστατικού αυτού την καταβολή, ομοιόμορφου τέλους που δεν υπερβαίνει 80 σεντ ανά κυβικό μέτρο των λυμάτων ή και των βιομηχανικών απορριμματικών υγρών που εκκενώνονται εντός της υπονόμου οικοδομής.

Σημειώνεται, πως το έτος 2010 η χρέωση ήταν 45 σεντ ανά κυβικό μέτρο (κατανάλωσης νερού), το 2011 αυξήθηκε στα 50 σεντ και το 2012 στα 55 σεντ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Στο επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τους κανονισμούς αναφέρεται, πως  η προτεινόμενη τροποποίηση του Κανονισμού 35, με την αύξηση του ανώτατου ορίου τέλους χρήσης από €0,55 σε €0,80 ανά κυβικό μέτρο, σκοπεί στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Συμβουλίου λαμβανομένου υπόψη ότι τα τέλη χρήσης που χρεώνονται επί της σχετικής κατανάλωσης νερού, δεν επαρκούν για την ανάκτηση του σχετικού κόστους και για την κάλυψη των τρεχουσών δαπανών/υποχρεώσεων του Συμβουλίου ως προνοείται από το άρθρο 30 του περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμου.

Προστίθεται δε, πως η αύξηση του ανώτατου ορίου τέλους χρήσης στα €0,80 ανά κυβικό μέτρο περιλαμβανόταν στις προϋποθέσεις έγκρισης του Προϋπολογισμού του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας για το έτος 2022 και το ΜΔΠ 2022-2024 καθώς και για το έτος 2023 από του Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας συμμορφούμενο με τις υποδείξεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών αποφάσισε την αύξηση του ανώτατου ορίου τέλους χρήσης στα €0,80 ανά κυβικό μέτρο από €0,55.

Το προσχέδιο των περί Αποχετεύσεων Λευκωσίας (Τροποποιητικών) Κανονισμών του 2024, έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2023, ενέκρινε τους «περί Αποχετεύσεων Λευκωσίας (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2024» και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών να τους καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 3 του περί Καταθέσεως στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Κανονισμών που εκδίδονται με Εξουσιοδότηση Νόμου.