Συνταρακτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αναμένεται να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς εκτιμάται ότι παγκοσμίως θα χαθούν 2 δισ. θέσεις έως το 2030, ενώ περίπου το 50% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κινδυνεύουν στα επόμενα 20 χρόνια.

Μόνη ασπίδα μπροστά σε αυτές τις κοσμοϊστορικές αλλαγές, είναι να δοθεί έμφαση στα μαθήματα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) και στις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών. Ωστόσο, η Κύπρος βρίσκεται πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα καταγράφοντας εντός ΕΕ από τα χαμηλότερα ποσοστά αποφοίτων του κλάδου STEM, ενώ παράλληλα μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων μας είναι ψηφιακά αναλφάβητοι.

Αυτά ανέφερε στο philenews ο Κύπριος επιστήμονας Χρυσόστομος Νικίας, επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Κλασικών Σπουδών, στο περιθώριο της ημερίδας «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως παράγοντας δημιουργίας προοπτικής ανάπτυξης», την οποία διοργάνωσε το υφυπουργείο Καινοτομίας.

«Δουλειές που υπάρχουν σήμερα θα χαθούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, όμως, θα δημιουργηθούν καινούριες. Θα χρειαστούν νέα προσόντα και γι’ αυτό πρέπει να είναι στόχος η προετοιμασία και επιμόρφωση των πολιτών. Η Κύπρος πρέπει να διασφαλίσει ότι θα έχει την εκπαίδευση και την κατάρτιση στις δεξιότητες που θα χρειαστούν», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι για αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα μαθήματα STEM.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η Κύπρος. Καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αποφοίτων σε κλάδους STEM (13,1%) τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι ο διπλάσιος (γύρω στο 26%). Καταγράφεται, επίσης, ψηφιακός αναλφαβητισμός, καθώς το 32% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου έχει χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες και το 34% έχει μόνο βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν μια πρόκληση όχι μόνο για την κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και για τα τοπικά πανεπιστήμια. «Πρέπει να ξεκινήσουμε νωρίς στο δημοτικό. Πρέπει να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για το STEM στη νεολαία μας», τόνισε ο δρ Νικίας.

Είπε, ακόμη, ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο μετέβη στο Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» και στο Κέντρο Αριστείας CYENS, όπου εξεπλάγη από το επίπεδο της έρευνας, με πολλά από τα project να αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη. «Αυτό που συμβουλεύω, είναι αυτά τα ερευνητικά κέντρα να τα στηρίξουμε, διότι γίνεται σε βάθος εξαιρετική δουλειά».

Στα ενθαρρυντικά, ανέφερε την πρόοδο που σημειώνει η Κύπρος στην ανάπτυξη του τεχνολογικού της τομέα. «Σύμφωνα με την FDI Markets Greenfield Tracker, οι επενδύσεις στην τεχνολογία πληροφοριών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 600% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο τρία χρόνια νωρίτερα».