Σηκώνει το γάντι ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κι απαντά στον τέως Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο υπουργός με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» αναλύει τις θέσεις του για την στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης κι εξηγεί γιατί παραχωρούνται πολεοδομικά κίνητρα. Σημείο για το οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τον είχε επικρίνει.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρει ότι αυτή η πολιτική «συμβάλλει στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος του κατασκευαστικού κλάδου, έτσι ώστε να δώσουμε λύσεις για παραγωγή οικιστικού αποθέματος γενικά και προσιτής κατοικίας ειδικά».

Και προσθέτει πως «δεν είναι δυνατό ο ΚΟΑΓ, από μόνος του, να κατασκευάσει τέτοιο αριθμό οικιστικών μονάδων, ώστε να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα».

Επιπλέον, στο μήνυμά του στο «Χ» υποστηρίζει ότι δεν αρνήθηκε να δώσει απάντηση σε συγκεκριμένο ερώτημα του δημοσιογράφου, όπως του καταλόγισε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Εξηγεί ότι είχε απαντήσει με τις πιο πάνω θέσεις στο δημοσιογράφο όταν του είχε υποβάλει σχετικό ερώτημα.

Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είχε ξεσπαθώσει κατά του υπουργού Εσωτερικών για το θέμα, με αφορμή συνέντευξη του τελευταίου στον «Φ». Με ανάρτησή του στο «Χ» ο τέως Γενικός Ελεγκτής είχε πει ότι η μη απάντηση του Ιωάννου σε ερώτηση επιβεβαιώνει ότι «η στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης, τους μόνους που εξυπηρετεί, είναι τους ντιβέλοπερς που του τέθηκε από το δημοσιογράφο».

Ο τέως Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ακόμη πως ο Κωνσταντίνος Ιωάννου δείχνει ότι «θεωρεί τους πολίτες αφελείς» και πως «αυτό εξηγεί και γιατί η πολιτική της Κυβέρνησης εξαντλείται σε επικοινωνιακά show».

Είναι σ΄ αυτές τις θέσεις που θέλησε να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών. Η ανάρτησή του λίγο μετά τις 19:00:

«Θεωρώ την κριτική που ασκήθηκε για τα μέτρα της στεγαστικής πολιτικής που απευθύνονται σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, άδικη και σε κάποιες περιπτώσεις μηδενιστική.

Η παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων σε επαγγελματίες ανάπτυξης γης, σε μια προσπάθεια διαχείρισης του στεγαστικού ζητήματος και ενίσχυσης της προσιτής κατοικίας, συμβάλλει στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος του κατασκευαστικού κλάδου, έτσι ώστε να δώσουμε λύσεις για παραγωγή οικιστικού αποθέματος γενικά και προσιτής κατοικίας ειδικά. Δεν είναι δυνατό ο ΚΟΑΓ, από μόνος του, να κατασκευάσει τέτοιο αριθμό οικιστικών μονάδων, ώστε να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα. Επομένως, ο μοναδικός τρόπος για να αυξηθεί ουσιαστικά ο αριθμός των μονάδων που θα διατεθούν στην αγορά είναι η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Και είναι με ικανοποίηση που βλέπουμε να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου, για αξιοποίηση των κινήτρων και συμμετοχή στη μεγάλη προσπάθεια για αύξηση των μονάδων κατοικίας. Συγκεκριμένα, έως τώρα, 36 επαγγελματίες ανάπτυξης γης εκδήλωσαν ενδιαφέρον, οι 10 περιπτώσεις εκ των οποίων έχουν μετουσιωθεί σε συμφωνίες που υπογράφηκαν με τον ΚΟΑΓ. Οι υπόλοιπες είναι στη διαδικασία του σχεδιασμού της ανάπτυξης και εκτιμάται ότι με το μέχρι τώρα ενδιαφέρον, θα παραχθούν πέραν των 1.500 οικιστικών μονάδων, μέρος των οποίων θα διατεθεί στην αγορά προσιτής κατοικίας. Επίσης, δίνεται το δικαίωμα για εξαγορά του συντελεστή δόμησης και κατάθεσης του ποσού στο Ειδικό Ταμείο Προσιτής Στέγης του ΚΟΑΓ. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι θα εισρεύσει στο Ταμείο του ΚΟΑΓ ποσό ύψους €7 εκ., για να διοχετευτεί σε προγράμματα του Οργανισμού.

Είναι σαφές από το ελάχιστο εμβαδό του τεμαχίου που καθορίστηκε στα 800 τ.μ. πως τα κίνητρα απευθύνονται σε όλο το φάσμα του κατασκευαστικού κόσμου και παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησής τους από όλες τις εργοληπτικές εταιρείες, ακόμα και ιδιώτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν δύο πολυκατοικίες που ανεγείρονται ήδη στο πλαίσιο του Σχεδίου «κτίΖΩ» από ιδιώτη εργολάβο και στις οποίες θα αξιοποιηθεί ο επιπρόσθετος συντελεστής δόμησης για παραγωγή προσιτών κατοικιών.

Και ακριβώς, για να αποφύγουμε ενδεχόμενη εκμετάλλευση του σχεδίου από επαγγελματίες του οικοδομικού τομέα και άσκοπη «σπατάλη» ενός περιουσιακού στοιχείου του Κράτους, του συντελεστή δόμησης, χωρίς ανταπόδοση στην κοινωνία, περιλήφθηκε η υποχρέωση παραχώρησης μέρους των μονάδων που θα παραχθούν από τον επιπρόσθετο συντελεστή δόμησης.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός μας έγινε προς εξυπηρέτηση της κοινωνίας με τελικούς αποδέκτες τους ίδιους τους πολίτες».